COD GALBEN: 23-05-2025 ora 10 Intre 23 mai, ora 10 – 24 mai, ora 06 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Angajaţi ai băncilor au avut acces în baza de date a Măsurii 3 - granturile pentru investiţii din cadrul schemei de ajutoare de stat pentru IMM-urile afectate de pandemie - folosindu-se de lipsa de securitate a aplicaţiei care le permitea accesul la Măsura 1 şi la Măsura 2, a declarat, luni, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, într-o conferinţă de presă.

"Problemele pe care noi le-am identificat în cadrul acestei Măsuri: în primul rând există o serie de suspiciuni cu privire la scurgerea de informaţii cu privire la proiectele depuse. Ce s-a întâmplat aici: din informaţiile noastre, angajaţi ai diverselor bănci au avut acces la această platformă şi la baza de date de aplicare la Măsura 3. Cum s-a întâmplat acest lucru: băncile avea acces la Măsura 1 şi la Măsura 2, pentru care trebuiau să facă plăţi, platforma n-a fost securizată pentru aplicaţiile pentru Măsura 3 şi (băncile, n.r.) au avut acces şi la Măsura 3", a afirmat Florin Jianu.

Liderul organizaţiei patronale a apreciat că procentul masiv al proiectelor declarate câştigătoare depuse în ultima zi a perioadei de aplicare ridică semne de întrebare asupra felului în care au fost folosite informaţii din interiorul bazei de date a Măsurii 3.

"În ultima zi au fost depuse aproape jumătate din proiectele câştigătoare - 47,18%, fapt care ridică mari semne de întrebare cu privire la informaţiile din interiorul aplicaţiei cu privire la procentele de co-finanţare folosite de aplicanţi până în ultima zi. De exemplu, în regiunea Nord-Vest, 64% dintre proiectele câştigătoare au fost depuse în ultima zi, lucru care nu s-a mai întâmplat la niciun program, a menţionat Florin Jianu.

Preşedintele CNIPMMR a explicat că numeroşi aplicanţi i-au semnalat că au fost contactaţi de bănci înainte sau imediat după ce antreprenorii şi-au depus cererile pentru Măsura 3.

"Problema nu e contul pe care l-a avut ministrul Năsui, pentru că el poate fi controlat foarte simplu, ci conturile pe care le-au avut alţi oameni care nu au legătură cu Ministerul. Am primit foarte multe comentarii publice, pe Facebook de exemplu, de la oameni care îmi spuneau că de-abia aplicaseră, sau poate nu aplicaseră, şi au fost contactaţi de bănci. Păi ce treabă aveau băncile? De unde aveau ele informaţia că cineva a aplicat sau nu a aplicat? Nu e normal ca persoane neautorizate să aibă acces acolo. E evident că cineva a intrat acolo, nu avea ce să caute acolo, nu avea voie să acceseze nişte nume de firme, nişte date confidenţiale privind bilanţuri, co-finanţări şi aşa mai departe. Eu nu am auzit niciodată de aşa ceva", a precizat Florin Jianu.

Liderul Consiliului Naţional al IMM-urilor a solicitat STS şi Corpului de Control al prim-ministrului să transmită public dacă angajaţii băncilor au accesat baza de date cu aplicaţiile la Măsura 3.

"În primul rând, noi cerem un control strict din partea STS şi a Corpului de Control al prim-ministrului, cu privire la: 1. Persoanele care au avut acces la baza de date a programului şi care au accesat alte secţiuni decât cele pentru care le-a fost acordat accesul. 2. Să se transmită public dacă angajaţi ai băncilor au avut acces la baza de date cu aplicaţiile. 3. Numărul de accesări al fiecărei secţiuni şi momentele în timp, pentru a face o corelaţie cu cei care au aplicat în ultimul moment şi cu informaţiile pe care le-au avut. 4. O corelaţie între angajaţii băncilor care au accesat baza de date a Măsurii şi proiectele câştigătoare, pentru că sunt numai câteva bănci care sunt eligibile în acest proiect, şi vedem foarte simplu din partea căror bănci, corelat cu cei care au accesat baza de date ca angajaţi ai băncilor, vedem cine a aplicat şi în ce procente", a adăugat Florin Jianu.

Acesta a cerut excluderea din program a firmelor care achiziţionează spaţii imobiliare şi a arătat că 40% din aplicaţiile depuse au fost în acest scop.

"(Solicităm, n.r.) excluderea firmelor care achiziţionează spaţii imobiliare sau spre închiriere, conform Articolului 23, aliniatul 5, din OUG 130. Ordonanţa menţionează că cererile de finanţare care au drept obiect sedii de birouri sau alte activităţi destinate investiţiilor imobiliare sunt excluse. În acest mod cred că putem exclude foarte mulţi dintre cei 40% de aplicanţi care au solicitat achiziţionarea unui spaţiu", a apreciat Florin Jianu.

Acesta a declarat că sesiunea de aplicaţii depuse pentru Măsura 3 nu trebuie anulată, ci programul trebuie eficientizat în faza de contractare.

"Noi mai avem un singur moment de control a acestui program. Nu suntem de acord cu afirmaţia ministrului Năsui că ar trebui să anulăm cu totul call-ul şi să o luăm de la zero. Vorbim din aprilie anul trecut de aceste măsuri de ajutor a IMM-urilor. Suntem în februarie 2021 şi această măsură de investiţii nu e pusă în practică, deci nu e momentul să anulăm o astfel de măsură, ci să folosim momentele pe care le mai avem pentru a eficientiza această măsură. Iar momentul pe care îl avem este cel al contractării", a afirmat Florin Jianu. AGERPRES/(AS - autor: George Coman; editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Ady Ivaşcu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.