COD PORTOCALIU: 24-05-2025 ora 10 Intre 24 mai, ora 15 – 25 mai, ora 10 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități însemnate de apă

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Next Generation EU, în valoare de 750 de miliarde de euro, este un instrument de redresare economică ambiţios, pe care trebuie să îl punem în practică rapid şi eficient, a afirmat marţi, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, în videoconferinţa Consiliului Economic şi Financiar (ECOFIN).

Instrumentul de urgenţă Next Generation EU, care va mări temporar capacitatea financiară a bugetului UE prin fonduri obţinute de pe pieţele financiare, a intrat în dezbaterea celor 27 de miniştri de finanţe la videoconferinţa Consiliului Economic şi Financiar (ECOFIN), din 9 iunie.

"Next Generation EU este un instrument de redresare economica ambiţios, pe care trebuie să îl punem în practică rapid şi eficient. Cheia de alocare pentru statele membre, calendarul de angajare a fondurilor, relaţionarea cu Semestrul european şi evitarea unui proces birocratic îndelungat, condiţiile de restituire a împrumuturilor angajate de către Uniunea Europeană sunt, în opinia noastră, elemente care trebuie analizate cu atenţie pentru ca instrumentul de redresare să îşi atingă scopul, iar rezultatele obţinute să fie cât mai bune şi mai echitabile", a spus ministrul finanţelor publice, Florin Cîţu, potrivit unui comunicat al ministerului transmis AGERPRES.

Ca plusuri ale instrumentului propus de CE, Florin Cîţu a menţionat ponderea granturilor (500 de miliarde euro), concentrarea pe principalele provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană şi soluţionarea acestora prin reforme structurale şi investiţii. Există însă şi aspecte care mai necesită analiză şi este crucial ca discuţiile să nu fie îndelungate, pentru a putea accesa fondurile cât mai curând posibil, a menţionat acesta.

Next Generation EU este un instrument disponibil pentru o perioadă determinată, până în 2024, şi va fi utilizat doar pentru măsurile de reacţie la criză. Este structurat pe trei piloni, care acoperă un spectru larg de la investiţii, reforme, redresarea pieţei muncii, sprijin pentru IMM-uri şi pentru recapitalizarea companiilor, tranziţia spre o economie ecologică (inclusiv în agricultura), consolidarea securităţii în domeniul sănătăţii şi pregătirea pentru eventuale crize sanitare.

Cele 750 de miliarde de euro vor fi împrumutate de pe pieţele financiare de către UE prin Comisia Europeană, iar modalitatea de rambursare urmează să fie decisă. Circa 500 de miliarde de euro vor fi alocaţi sub formă de granturi, restul fiind împrumuturi ce pot fi acordate statelor membre în condiţii de cost triplu A. Creditele luate de către UE pentru instrumentul de redresare Next Generation se propune să fie cu o scadenţă medie de 20 de ani şi o perioadă de graţie de 7 ani.

La finalul reuniunii Ecofin, Preşedinţia croată a prezentat o informare cu privire la aprobarea concluziilor Consiliului referitoare la recomandările specifice de ţară 2020 şi la opiniile Consiliului privind programele de stabilitate sau de convergenţă. AGERPRES/(AS - autor: Andreea Marinescu, editor: Mariana Nica, editor online: Ady Ivaşcu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.