Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Parlamentul şi Guvernul, împreună cu partenerii sociali, pot agrea un pachet de măsuri pentru criza COVID-19 care să fie şi coerent şi suficient, fără a risca falimentul unor industrii, susţin reprezentaţii Confederaţiei Patronale Concordia.

"Trebuie să decidem cu chibzuinţă dacă nu cumva este prea mare costul pe termen lung al măsurilor pe termen scurt şi asta în condiţiile în care suntem convinşi că Parlamentul şi Guvernul, împreună cu partenerii sociali, pot agrea un pachet de măsuri pentru criza COVID-19 care să fie şi coerent şi suficient pentru industriile cele mai afectate, fără a risca falimentul unor industrii sau a împinge povara de la o industrie la cealaltă, într-un domino ", precizează confederaţia patronală într-un comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în momentul de faţă accentul trebuie pus pe sprijinea angajaţilor prin măsurile de şomaj tehnic şi prin rafinarea suplimentară a acestora. O idee propusă de mediul de afaceri este introducerea unui sistem de muncă flexibil (exemplu modelul german), adică o combinaţie între reducerea programului de lucru şi şomajul tehnic, "o idee pe care suntem gata să o discutăm cu sindicatele şi cu Guvernul".

Aceştia atrag atenţia că sectoare vitale ale economiei româneşti pot fi date complet peste cap de un pachet legislativ adoptat în grabă de Parlamentul României, fără un dialog cu Guvernul, autorităţile de reglementare, patronate şi sindicate.

"Membrii Confederaţiei Patronale Concordia înţeleg foarte bine situaţia excepţională în care ne găsim şi nevoia unor măsuri, de asemenea, excepţionale, dar acestea trebuie luate în urma unei minime analize. În caz contrar, un ajutor temporar se poate transforma într-o criză prelungită în ani de zile pentru noi toţi, consumatori şi producători deopotrivă. Multe dintre iniţiativele legislative care se vor afla pe agenda Camerei Deputaţilor au fost adoptate de Senat în 24 de ore, deşi reglementează masiv zone esenţiale pentru viaţa cetăţenilor şi a consumatorilor: utilităţile, telecomunicaţiile, mâncarea, medicamentele, chiriile şi creditele. Rezultatul combinat al tuturor acestor iniţiative poate crea distorsiuni atât de mari la nivelul economiei naţionale încât ea să înceteze să mai funcţioneze ca o economie liberă", menţionează reprezentanţii confederaţiei.

De asemenea, reprezentanţii Concordia susţin că este nevoie de diversificarea măsurilor pentru sprijinirea industriilor care în clipa de faţă sunt închise aproape complet şi care "suferă foarte tare".

"Am dori ca împreună cu Guvernul şi cu Parlamentul să lucrăm la diversificarea instrumentelor financiare care vor permite subvenţionarea companiilor viabile din aceste industrii şi care au nevoie de acces la finanţare pentru a trece peste această perioadă dificilă. O avalanşă de măsuri necoordonate şi care uneori vin în contradicţie cu cele deja anunţate sporesc lipsa de predictibilitate într-o măsură care riscă să blocheze şi mai tare economia", se mai spune în comunicat.

Pe de altă parte, Concordia avertizează că există măsuri pot genera importante efecte negative pentru sectoare critice ale economiei şi au potenţialul de a destabiliza siguranţa alimentară, siguranţa alimentării cu energie şi a telecomunicaţiilor, precum şi stabilitatea instituţiilor financiare. Dintre acestea menţionează amânarea plăţii utilităţilor şi serviciilor de telecomunicaţii, care poate avea un impact semnificativ în aceste industrii şi în cele care depind de ele. "Valoarea facturilor de utilităţi şi telecomunicaţii care se cere a fi amânată se ridică la câteva sute de milioane de euro şi aceste industrii nu au cum să suporte acest cost fără sprijin din partea statului. Asigurarea aprovizionării cu electricitate şi servicii de telecomunicaţie este esenţială în orice moment, dar mai ales în această perioadă", spun reprezentanţii Concordia.

Totodată, organizaţia precizează că în cazul plafonării preţului la alimente şi medicamente, experienţa istorică a secolului XX ne arată că plafonarea preţurilor este cel mai adesea o reţetă pentru penurie şi are mereu efecte contrare celor urmărite de legiuitor.

"Credem că se impune de urgenţă o discuţie cu doi membri importanţi ai Concordia, Federaţia Patronală a Reţelelor de Comerţ - din care face parte Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România - şi Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România împreună cu organizaţiile relevante ale producătorilor de produse alimentare. Nu există niciun motiv pentru care preţurile să fie plafonate prin lege şi nu avem niciun semnal că aceste preţuri au crescut în ultima vreme dincolo de limitele unei situaţii în care cererea globală pentru anumite produse a explodat. În această perioadă, cei vizaţi au fost în permanentă legătură cu autorităţile abilitate - Consiliul Concurenţei şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) pentru buna desfăşurare a activităţilor comerciale", se spune în comunicatul confederaţiei.

În cazul sistemului financiar-bancar, organizaţia consideră că deciziile trebuie luate doar în urma unor discuţii cu Banca Naţională a României pentru a avea o imagine a efectelor sistemice pe care le au măsurile propuse şi în strânsă coordonare şi cu Guvernul care a adoptat deja măsuri în acest sens.

"Impunerea de soluţii generalizate, fără studii de impact, nu ajută economia, populaţia, companiile şi în niciun caz revenirea economică viitoare. Este nevoie de echilibru şi raţiune economică în deciziile de politici publice pentru utilizarea optimă a resurselor economice ale sistemului financiar, astfel încât să nu rămânem fără tracţiune în activitatea de creditare şi mai ales, să nu fie afectate lichiditatea şi capitalizarea băncilor, care vor fi principalele motoare de redresare economică în viitorul apropiat", se spune în document.

Reprezentanţii organizaţiei patronale consideră că este un precedent foarte periculos ca asemenea măsuri să fie adoptate fără o discuţie prealabilă cu industriile afectate care împreună reprezintă o bucată semnificativă a economiei naţionale şi care sunt critice în aceste momente pentru asigurarea serviciilor şi produselor de bază pentru cetăţeni.

"Amintim cu această ocazie că proiectele de lege au fost dezbătute şi votate în absenţa unui aviz al Consiliului Economic şi Social, organ consultativ de dialog civic, care reflectă atât poziţia angajaţilor, cât şi pe cea a angajatorilor. Dialogul social şi transparenţa decizională nu trebuie suspendate, pentru că ele reprezintă garanţii ale funcţionării normale a statului de drept şi a unei Românii normale, moderne şi unite în a lua cele mai bune măsuri pentru cetăţenii săi", avertizează organizaţia patronală.

Confederaţia Patronală Concordia reprezintă companii cu capital românesc şi străin, reunite în cele mai puternice federaţii sectoriale: Federaţia Patronală Petrol şi Gaze, Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie, Federaţia Patronală a Reţelelor de Comerţ, Federaţia Patronatelor din Industria Auto, Federaţia Patronală a Transportatorilor din România, Federaţia Patronală a Serviciilor Financiare din România, Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii, Federaţia Industriei Hoteliere din România.

Concordia este confederaţia patronală românească afiliată la BusinessEurope şi IOE - International Organization of Employers.AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Mariana Nica, editor online: Ady Ivaşcu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.