COD GALBEN: 23-05-2025 ora 10 Intre 23 mai, ora 10 – 24 mai, ora 06 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD PORTOCALIU: 23-05-2025 ora 20 Intre 20:58 si 21:40 se va semnala Grindină de medii dimensiuni, averse torențiale care vor cumula 30...50 l/mp, frecvente descărcări electrice, vijelie in Județul Prahova, Județul Ilfov; COD PORTOCALIU: 23-05-2025 ora 20 Intre 20:50 si 21:45 se va semnala Grindină de medii dimensiuni, averse torențiale care vor cumula 30...50 l/mp, frecvente descărcări electrice, vijelie in Județul Ialomiţa; COD PORTOCALIU: 23-05-2025 ora 20 Intre 20:45 si 21:30 se va semnala Grindină de medii dimensiuni, averse torențiale care vor cumula 30...50 l/mp, frecvente descărcări electrice, vijelie in Județul Ialomiţa, Județul Prahova, Județul Ilfov; COD PORTOCALIU: 23-05-2025 ora 20 Intre 20:45 si 21:30 se va semnala Grindină de medii dimensiuni, averse torențiale care vor cumula 30...50 l/mp, frecvente descărcări electrice, vijelie in Județul Călăraşi, Județul Giurgiu;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 4,2% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 3,3% pentru 2020, a anunţat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, într-o conferinţă de presă în care a prezentat Raportul trimestrial asupra inflaţiei.


BNR estima, în februarie 2019, o inflaţie de 3% pentru finalul acestui an, respectiv de 3,1% pentru 2020.

Conform Băncii Centrale, rata anuală a inflaţiei va continua să se plaseze peste limita superioară a intervalului ţintei pe parcursul anului 2019, pe fondul manifestării şocurilor de natura ofertei în prima parte a anului curent.

Ulterior, aceasta se va repoziţiona şi menţine în jumătatea superioară a intervalului ţintei, ca urmare a epuizării efectelor acestor şocuri nefavorabile, dar şi a persistenţelor presiunilor inflaţioniste de la nivelul inflaţiei de bază.

La inflaţia targetată de 4,2% pentru acest an, o contribuţie de 0,6% o are preţul legumelor, fructelor şi ouălor, 0,5% - combustibilii, 0,3% - preţurile administrate şi alte 0,3% - produsele din tutun şi băuturile alcoolice.

"Până la finalul anului, inflaţia, aşa cum o vedem acum, va fi în jur de 4%, urmând ca apoi să coboare spre 3,5%. Toate cu o condiţie: să nu se schimbe evoluţia preţurilor foarte volatile. De exemplu, dacă preţul ţiţeiului scade, fac o glumă, atunci avem noroc. De asemenea, un an agricol bun, cu cartoful, cu roşia, dă IPC în jos. Dar ce observăm în toată această evoluţie: un nivel destul de mare de incertitudine, de la 1,5 spre 5% în care se pot mişca preţurile şi cu foarte mulţi factori care influenţează", a afirmat Isărescu.

 


El a făcut apel la jurnalişti să nu interpreteze negativ aceste prognoze.

"Eu cred că prezentarea mea de astăzi a fost constructivă, ca să nu zic pozitivă. N-am transmis nimic că se rupe, se prăbuşeşte. Depinde şi de lumea asta: dacă vreţi să faceţi o ştire şi regizorul de platou vă spune 'Dă ceva acolo tare', de la mine iese ceva relativ pozitiv, dar dumneavoastră: 'Guvernatorul a anunţat că se duce inflaţia în sus'. Eu zic că lucrurile sunt ţinute sub control, într-o marjă rezonabilă. Unui guvernator îi e greu să spună că 4% e o inflaţie bună, e mai mare decât ţinta, dar nici să spun că este catastrofală", a arătat şeful băncii centrale.

În opinia sa, este un lucru bun faptul că, într-un an electoral, inflaţia este ţinută în jur de 4% şi ulterior va scădea.

"Nu putem să spunem ce preţuri cresc şi ce preţuri scad cu exactitate, pentru că depinde de unde vă faceţi cumpărăturile. (...) Inflaţia are şi un rol de corecţie. Spun ca economist - e neplăcut pentru un guvernator să spună aşa ceva, dar absolut perfect pentru un economist - dacă se dă prea mult, economia reacţionează, nu poate să producă şi vine şi taie. E greu de spus cine este vinovat, dar corecţiile se fac de către piaţă, care este nemiloasă", a adăugat guvernatorul. AGERPRES/(A - autor: Florentina Cernat, editor: Oana Tilică, imagine: Alfred Schupler, redactor video: Sergiu Olteanu, grafician: Traian Arsenescu, editor online: Ada Vîlceanu)

 

Citiţi şi:

 

Guvernatorul BNR: Nu văd motive de depreciere a leului; nu mă întrebaţi cât va fi cursul, pentru că nu ştiu

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.