COD GALBEN: 06-05-2025 ora 10 Intre 6 mai, ora 12 – 7 mai, ora 03Fenomene vizate se va semnala 6 mai, ora 12 – 7 mai, ora 03Fenomene vizate COD PORTOCALIU: 06-05-2025 ora 20 Intre 20:50 si 22:00 se va semnala Grindină de medii și posibil mari dimensiuni, averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului. in Județul Dolj, Județul Mehedinţi;
Produsul Intern Brut al României va înregistra în acest o creştere de 3%, şi, la fel ca în anii anteriori, consumul gospodăriilor populaţiei ar putea fi principalul motor al creşterii economice, conform unei analize realizate de OTP Asset Management.
"Ne aşteptăm ca în anul 2019 investiţiile să înregistreze un avans modest, deoarece efectul pozitiv al absorbţiei fondurilor europene şi presiunea asupra companiilor de a îmbunătăţi productivitatea ar putea fi compensate, parţial, de investiţii mai reduse în sectorul energiei, telecomunicaţiilor şi financiar. Nivelul actual al ratelor de referinţă BNR, împreună cu gestionarea prudentă a lichidităţilor, ar putea rămâne la acelaşi nivel în anul 2019. Cu toate acestea, pe termen mediu ar putea fi necesară o creştere modestă a ratei dobânzii pentru a menţine inflaţia bine ancorată de ţintă. Politicile fiscale pro-ciclice şi neortodoxe, precum şi deficitul de cont curent relativ ridicat şi în creştere, semnalează acumularea de vulnerabilităţi. Prin urmare, este de aşteptat ca BNR să rămână în continuare deosebit de vigilentă", susţin analiştii băncii.
Aceştia sunt optimişti în ceea ce priveşte evoluţia fondurilor de obligaţiuni în lei în perioada următoare, având în vedere oportunităţile oferite de swap-urile EURRON.
"Piaţa locală de capital va rămâne puternic influenţată de doi factori extrem de importanţi. Pe de o parte, deficitul bugetar prognozat pentru anul 2019 va face ca acţionarul majoritar al companiilor de stat să solicite din nou dividende generoase acestor companii. Pe de altă parte, implicaţiile modificării sistemului actual de funcţionare a Pilonului II de Pensii administrate privat sunt foarte greu de cuantificat în prezent, dar dacă forma actuală va fi modificată drastic, vor avea efecte negative pe termen scurt şi mediu. În aceste condiţii, este de aşteptat ca obiectivul României de trecere la statutul de piaţă emergentă să se îndepărteze pe termen nedefinit", se menţionează în analiză.
La nivel global, analiştii OTP Asset Management se aşteaptă ca, pe parcursul anului 2019, ritmul de creştere economică să se diminueze în continuare în toate economiile cheie ale lumii, fără a intra însă într-o adevărată recesiune în acest an. Mai mult decât atât, aceştia consideră că o viitoare recesiune ar putea fi mai puţin severă decât cea din 2008.
În ceea ce priveşte Europa Centrală şi de Est, credem că cererea internă puternică, alimentată de condiţiile favorabile ale pieţei muncii, precum şi fondurile europene pot oferi suficient sprijin pentru o creştere robustă în acest an, însă o decelerare este de aşteptat din cauza economiei slabe a zonei euro.
Prezentă pe piaţa locală din 2008, OTP Asset Management România SAI S.A. se află în topul celor mai importanţi administratori de fonduri de investiţii din România, după activele aflate în administrare. În prezent, compania deserveşte peste 7.300 de investitori, din segmentul de retail şi clienţi persoane juridice, în zece fonduri deschise de investiţii.AGERPRES/(AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.