COD GALBEN: 06-05-2025 ora 10 Intre 6 mai, ora 12 – 7 mai, ora 03Fenomene vizate se va semnala 6 mai, ora 12 – 7 mai, ora 03Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Guvernul a decis în şedinţa de vineri modificarea OUG 114/2018, astfel încât preţul gazelor de producţie internă să fie plafonat la 68 de lei pe MWh doar pentru consumatorii casnici şi pentru CET-urile care livrează agent termic populaţiei, a anunţat ministrul Energiei, Anton Anton, la finalul şedinţei de Guvern.

"La OUG 114, la partea de energie s-au făcut patru intervenţii. Prima dintre ele: aşa cum am spus, noi vrem să protejăm consumatorul casnic, în consecinţă preţul reglementat de 68 de lei (pe MWh - n.r.) la producător se referă la gazele care vor fi vândute spre consumatorul casnic şi spre CET-uri, pentru partea de gaze care se referă la încălzire, adică protejăm în continuare numai consumatorul casnic", a spus Anton.

OUG 114/2018 prevedea plafonarea preţului gazelor la 68 de lei pe MWh atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali.

"Am redus cei 2%, faimosul 2% (contribuţia de 2% din cifra de afaceri - n.r.), l-am redus pentru producătorii de energie electrică pe bază de cărbune şi am spus chestia asta de multe ori şi o s-o spun în continuare: producătorii de energie electrică pe cărbune sunt împovăraţi îngrozitor de certificate (de emisii poluante - n.r.) şi atunci nu mai are niciun rost să-i împovărăm şi cu o taxă de 2%", a arătat oficialul guvernamental.

El a subliniat că toate aceste măsuri au apărut în urma discuţiilor avute cu absolut toţi actorii implicaţi.

O a treia modificare a OUG 114 pe partea de energie a fost majorarea ratei reglementate de rentabilitate a operatorilor de distribuţie de la 5,6% la 6,9%.

"În discuţiile pe care le-am avut rata de rentabilitate a capitalului investit în acest an a scăzut dramatic, de la 7 şi ceva (7,7% - n.r.) la 5,6 printr-o decizie a ANRE şi pentru că toată lumea ne-a cerut ca această rată să nu scadă aşa de dramatic şi să rămână totuşi la o valoare rezonabilă, valoarea pe care am discutat-o şi am agreat-o împreună, am trecut în lege valoarea de 6,9 (% - n.r.). Rata aceasta nu reprezintă altceva decât investiţiile pe care le recunoaştem în costuri distribuitorilor", a susţinut Anton.

De asemenea, el a anunţat că OUG 114/2018 va fi modificată, din nou, în următoarea şedinţă de Guvern.

"În fine, a patra modificare mi-ar fi făcut foarte mare plăcere să vă spun că este legată de un act normativ pe care l-am adoptat astăzi în Guvern, probabil că o să-l adoptăm în următoarea şedinţă de Guvern. Este legată de extensia reţelelor de gaze pentru populaţie, extensie pe care, prin modificările aduse la 114, putem să o facem utilizând şi fonduri publice, Până acum existau nişte restricţii referitoare la utilizarea fondurilor publice", a precizat ministrul.

Într-un răspuns al Consiliului Concurenţei către Ministerul Energiei, obţinut recent de AGERPRES, se arăta că reducerea contribuţiei de la 2% din cifra de afaceri la 0,2% pentru producătorii de energie pe cărbune, aşa cum propune Ministerul Energiei, ridică suspiciuni privind acordarea unui ajutor de stat şi ar trebui agreată cu Comisia Europeană şi cu Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE). AGERPRES/(AS - autor: Florentina Cernat, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)

 

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.