Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bugetul Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), prevăzut pentru anul 2019, a primit aviz favorabil, luni, din partea membrilor comisiilor reunite de specialitate din Parlament cu 12 voturi ''pentru'' şi 5 ''împotrivă''.

La proiectul de buget al MCSI nu a fost depus niciun amendament.

"În linii foarte generale, toate sumele din bugetul MCSI asigură îndeplinirea atribuţiilor ministerului şi a agenţiilor finanţate din bugetul ministerului. În 2018, a existat o plată singulară legată de capitalizarea Poştei. În bugetul ministerului au fost alocate 170 milioane de lei, iar în toamna anului 2018 au fost transferate pentru capitalizare către Poşta Română. Totodată, la rectificarea din toamnă existau alocate 110 milioane de lei pentru cazul de litigiu cu Microsoft, care au fost retraşi şi, acum, realocaţi de la începutul anului în eventualitatea în care, în urma litigiului, instanţa va hotărî că statul va trebui să plătească aceşti 110 milioane. Vorbim de un contract încheiat în anul 2013, legat de achiziţia unor licenţe Microsoft contra sumei de 33 de milioane de euro. Atunci, s-a hotărât trei plăţi egale, iar la momentul acela s-a plătit primă tranşă de 11 milioane de euro, urmând ca ulterior statul să achite şi celelalte tranşe. La cea de-a doua plată, consorţiul de firme a cedat creanţe unei bănci şi banca a venit şi a cerut a doua plată, fapt pentru care noi am spus că nu se încadrează în cerinţele legale şi acum există în litigiu. Sentinţa a fost în favoarea furnizorului, dar urmează să fie redactată sentinţa, fapt care nu s-a întâmplat de circa 4-5 luni. În termeni reali, chiar dacă în bugetul pe anul acesta al MCSI apare o reducere de la an la an de circa 20%, în termeni reali noi avem o creştere chiar pe Bunuri şi servicii, de puţin peste 9 milioane de lei, de la două milioane, anul trecut", a declarat, în cadrul audierilor din comisiile reunite, Alexandru Petrescu, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Întrebat de starea actuală a oficiilor poştale ale Companiei Naţionale "Poşta Română" (CNPR) din mediul rural, Petrescu a susţinut că operatorul naţional de servicii poştale se află, la ora actuală, în situaţia în care poate să se finanţeze, în comparaţie cu anii anteriori.

"Capitalizarea a fost subiectul unui test al investitorului privat prudent, care a permis efectiv această plată fără a afecta arena competiţională în sector. Poşta este în poziţia să se finanţeze, în comparaţie cu anii anteriori, şi să devină un jucător combatant cu adevărat în sectorul ei de activitate. La creşterea de capital nu a participat şi Fondul Proprietatea. Capitalizarea era esenţială pentru relansarea companiei, fiindcă se pierdea în judecata şi raţionamentul decidenţilor de atunci o fereastră de oportunitate, fapt pentru care statul a hotărât să recurgă la această materializare ca unic acţionar. În momentul de faţă, există un litigiu între acţionarul care a devenit mult mai minoritar decât era înainte, fiind diluat în această capitalizare, şi statul român", a subliniat oficialul.

Referitor la proiectul Ro-Net, ministrul de resort a precizat că acesta se va finaliza în luna iulie 2019, iar ulterior va continua derularea proiectului NGN ((Next Generation Network, n.r.).

"Proiectul Ro-Net se termină în iulie 2019. În momentul de faţă, din cele 715 localităţi declarate eligibile a fi conectate prin Ro-Net, avem 607 finalizate şi plăţi efectuate pentru 603. Vom continua cu NGN, un nou proiect deschis de MCSI, care va duce până efectiv la poarta gospodăriei ramificaţia pentru fibră optică", a afirmat Alexandru Petrescu.

Proiectul de buget pe anul 2019, pentru Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), prevede o alocare de 261,560 milioane de lei (credite bugetare), în scădere cu 20,59% faţă de anul anterior, în timp ce creditele de angajament se ridică la 91,480 milioane de lei (-59,49%).

Potrivit documentului, la capitolul Cheltuieli curente este prevăzută suma de 151,060 milioane de lei din credite bugetare, echivalentul unei diminuări de 5,04% comparativ cu datele din anul anterior. Ceditele de angajament se cifrează la 75,080 milioane de lei.

Pentru bunuri şi servicii, în bugetul MCSI ar urma să fie alocate, din credite bugetare, 9,007 milioane de lei (+250,33%). Creditele de angajament sunt prevăzute la aceeaşi valoare, în creştere cu 69,82%, în comparaţie cu execuţia preliminată din 2018.

La capitolul "Cheltuieli de personal" este prevăzut, pentru acest an, un buget de 16,297 milioane de lei, mai mult cu 51,85% faţă de anul anterior.

Nu în ultimul rând, la titlul dedicat proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile (FEN) aferente cadrului financiar 2014 - 2020, este indicată la credite bugetare suma de 123,906 milioane de lei, în scădere cu 13,72% faţă de anul 2018, iar în dreptul creditelor de angajament este stipulată suma de 47,926 milioane de lei.

În cazul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, sursele de finanţare şi ponderea fiecăreia în totalul finanţării sunt structurate după cum urmează: 99,97% din bugetul de stat şi 0,03% din fonduri externe nerambursabile. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Gabriela Badea)

 

Citiţi şi:

 

Parlament: Bugetul AGERPRES pe 2019 - aviz pozitiv în Comisiile reunite de cultură

 

* Parlament: Bugetul Ministerului Culturii - avizat favorabil, cu amendamente, în comisiile de specialitate
 

* Bugetul Academiei Române şi Academiei Oamenilor de Ştiinţă, avizate favorabil de comisiile parlamentare de învăţământ
 

* Parlament: Comisiile de apărare au avizat favorabil bugetul MAI
 

* Comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului au aprobat proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2019
 

* Parlament: Bugetul Ministerului Afacerilor Externe - avizat favorabil, în comisiile de specialitate
 

* Comisiile juridice reunite au avizat bugetele CSM, ICCJ, CCR, Consiliului Legislativ fără modificări
 

* Bugetul Ministerului Muncii, avizat favorabil de comisiile parlamentare de specialitate
 

* Ministerul Energiei a primit aviz favorabil pentru bugetul pe 2019, în comisiile de specialitate reunite din Parlament
 

* Parlament: Bugetul Ministerului Public - avizat de comisiile juridice; au fost suplimentate sumele pentru asistenţa judiciară
 

* Proiectul de buget pe 2019 al Consiliului Economic şi Social, avizat pozitiv de comisiile de specialitate
 

* Ministerul Economiei a primit aviz favorabil pentru bugetul pe 2019, în comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului
 

* Parlament: Bugetele SRR şi SRTV, avizate favorabil de comisiile de cultură
 

* Parlament: Bugetul ICR pentru 2019, avizat favorabil de comisiile de cultură
 

* Proiectul de buget al Ministerului Agriculturii pe anul 2019, aviz favorabil în comisiile de specialitate ale Parlamentului
 

* Parlament: Comisiile de apărare au dat aviz favorabil bugetului MApN
 

* Parlament: Bugetele Ministerului Cercetării şi MTS avizate favorabil de comisiile de învăţământ
 

* Parlament: Bugetul Avocatului Poporului - avizat de comisiile juridice, fără modificari
 

* Parlament: Bugetul Ministerului Justiţiei - avizat de comisiile juridice, cu un amendament
 

* Parlament: Bugetele MS şi CNAS, avizate favorabil de comisiile de sănătate
 

* Parlament: Bugetul CNA pe 2019 - avizat favorabil de comisiile de cultură
 

* Aviz favorabil pentru proiectul de buget al Consiliului de Monitorizare a Implementării Convenţiei ONU
 

* Bugetul MMACA pe 2019, aviz favorabil în comisiile reunite ale Parlamentului
 

* Parlament: Bugetul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni - avizat favorabil în comisiile de specialitate
 

* Parlament - Comisiile juridice reunite au avizat favorabil bugetele ANI, ANSPDCP, IJ, ANRP, MRP
 

* Aviz favorabil în comisiile de specialitate din Parlament pentru bugetul Consiliului Concurenţei
 

* Bugetele Senatului şi Camerei Deputaţilor, avizate de comisiile parlamentare de specialitate
 

* Parlament: Bugetul MDRAP - avizat favorabil în comisiile de specialitate
 

* Parlament: Bugetul Administraţiei Prezidenţiale pentru 2019, avizat favorabil de comisiile de specialitate
 

* Aviz favorabil pentru bugetul ANSVSA pe 2019; creştere de 8,07% faţă de anul trecut
 

* Proiectul de buget al Ministerului Mediului, aviz favorabil în comisiile de specialitate din Parlament
 

* Parlament: Bugetele SRI şi SIE au fost avizate favorabil de comisiile de specialitate în forma transmisă de Guvern
 

* Parlament: Bugetul AEP - avizat favorabil în comisiile de specialitate
 

* Propunerea pentru bugetul MFE pe 2019, avizată pozitiv de membrii comisiilor de specialitate din Parlament
 

* Parlament: Bugetul SGG - avizat favorabil în comisiile de specialitate
 

* Parlament: Comisiile de apărare au avizat favorabil bugetul SPP
 

* Parlament - Bugetul unităţii pentru pregătirea Preşedinţiei române la Consiliul UE, avizat de comisiile reunite
 

* Parlament: Bugetul Curţii de Conturi a fost avizat favorabil în comisiile de specialitate
 

* Parlament: Comisiile pentru apărare au avizat favorabil bugetul STS
 

* Parlament: Bugetul MEN, avizat favorabil de comisiile de învăţământ
 

* Bugetul Ministerului Apelor şi Pădurilor, avizat favorabil în comisiile reunite din Parlament
 

* Proiectul de buget pe 2019 al Ministerului Transporturilor, avizat pozitiv în comisii, cu două amendamente privind creditele bugetare
 

Parlament: Bugetul ONPCSB - aviz favorabil în comisiile de specialitate
 

* Parlament - Bugetul Ministerului Sănătăţii, aprobat cu amendamente de Comisiile de buget-finanţe
 

* Bugetul Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul, raport favorabil în Comisiile de buget-finanţe

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.