Guvernul României cere ajutorul Băncii Naţionale a României pentru a elimina aşa-numita "taxă pe lăcomie" impusă băncilor, taxă care a fost introdusă împotriva avertismentelor lansate de investitori şi care a dus la o depreciere a leului la un minim istoric, informează Bloomberg.
Chiar dacă cabinetul de la Bucureşti a ignorat criticile venite de la investitori şi a adoptat "taxa pe lăcomie" printr-o ordonanţă de urgenţă, consilierul premierului Darius Vâlcov a declarat luni pentru Bloomberg că există o "modalitate simplă" prin care BNR poate face această taxă inofensivă. Tot ceea ce trebuie să facă BNR este să schimbe formula utilizată la calculul ROBOR sau să elimine pur şi simplu ROBOR. Aceasta ar pune capăt situaţiei în care băncile se împrumută între ele la costuri nejustificat de scăzute, susţine Darius Vâlcov.
"Sper că vom putea avea o schimbare radicală a modului în care este calculat ROBOR sau chiar să vedem că este eliminată. O decizie va fi luată împreună cu banca centrală, care poate modifica regulile interne cu privire la dobânzile interbancare fără a avea nevoie de aprobarea parlamentului", a spus Darius Vâlcov.
În prezent, BNR şi Ministerul de Finanţe discută modalităţile prin care pot reduce presiunile puse de "taxa pe lăcomie" asupra băncilor, reprezentanţi BNR sugerând cabinetului să renunţe la legătura dintre taxă şi ROBOR.
Darius Vâlcov a sugerat că BNR poate colabora cu băncile şi Guvernul pentru a duce ROBOR sub pragul de 2%, un nivel la care "taxa pe lăcomie" este zero. Vâlcov a adăugat că obiectivul Guvernului este să reducă costul împrumuturilor pentru români, precizând că în bugetul pe acest an cabinetul nu a preconizat venituri de pe urma taxei, iar veniturile din luna ianuarie au depăşit aşteptările analiştilor.
"Nu ne interesează nivelul taxei sau venituri suplimentare. Vrem ca costurile cu împrumuturile pentru cetăţeni să fie apropiate de cele ale celorlalţi europeni, să fie reduse la jumătate faţă de nivelele actuale", a spus Vâlcov.
În România, Guvernul a stabilit, prin ordonanţa 114/2018, impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%, contribuţie numită iniţial de autorităţi "taxă pe lăcomie".AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Mariana Nica, editor online: Adrian Dădârlat)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.