COD GALBEN: 28-05-2025 ora 10 Intre 29 mai, ora 03 – 29 mai, ora 23Fenomene vizate se va semnala 29 mai, ora 03 – 29 mai, ora 23Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Compania Azomureş a prezentat miercuri, într-o conferinţă de presă, un ultim tip de îngrăşământ, ureea granulată, care este, potrivit reprezentanţilor combinatului, un produs unic în zona de Sud-Est a Europei, realizat în urma unei investiţii recente de 85 de milioane de euro în fabrica de uree.

"Suntem singurul producător din România şi singurul din regiune care produce uree granulată. Pot să spun că peste 90% din cantitatea de uree folosită în România este produsă de Azomureş şi avem două zone, în care livrăm atât pentru agricultură, cât şi în domeniul tehnic, pentru fabricile care produc pal melaminat", a susţinut Liviu Bădărău, directorul de vânzări al companiei.

El a precizat că producătorul din judeţul Mureş efectuează şi cercetări pentru reducerea procentului de volatilizare a îngrăşămintelor pentru agricultură.

Potrivit lui Ovidiu Maior, reprezentantul PR al Azomureş, modernizarea noii fabrici de uree s-a făcut în urma unei investiţii de aproximativ 85 de milioane de euro.

Conform specialiştilor prezenţi la conferinţa de presă organizată miercuri de companie, ureea granulată reprezintă un avantaj agronomic, întrucât împiedică pierderea azotului în sol cu până la 15-20% faţă de ureea clasică.

"Pierderile în sol de azot sunt cu 15-20% mai mici decât la ureea clasică, prill. Avantajul este că acele pierderi prin spălare sau volatilizare, mai ales că au intervenit aceste perioade de caniculă în care amoniacul poate să dispară, este temporizat foarte mult", a arătat profesorul Mihai Rusu, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca.

Specialiştii din cadrul USAMV Cluj-Napoca au mai susţinut că testele au arătat că marele neajuns al ureei clasice este pierderea de azot în atmosferă în condiţii de secetă, dar că ureea granulată, prin sistemul de granulare, împiedică pierderea în atmosferă a azotului, care poate fi preluat şi transformat în azot amoniacal de către rădăcinile plantelor. AGERPRES / (A - autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ada Vîlceanu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.