Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgentă iniţiată de Ministerul Finanţelor Publice prin care se creează cadrul legal general pentru înfiinţarea de fonduri suverane de dezvoltare şi investiţii, potrivit unui comunicat al MFP.

Proiectul de act normativ reglementează scopul fondurilor suverane de dezvoltare şi investiţii - dezvoltarea şi finanţarea din fonduri proprii şi din fonduri atrase, de proiecte de investiţii rentabile şi sustenabile, de proiecte de investiţii rentabile şi sustenabile, în diverse sectoare economice, prin participarea directă ori prin intermediul altor fonduri de investiţii sau al unor societăţi de investiţii, singure sau împreună cu alţi investitori instituţionali sau privaţi, inclusiv prin participarea în parteneriate public - private, cât şi administrarea activelor financiare proprii, în vederea obţinerii de profit.

Totodată, proiectul de act normativ reglementează forma legală, respectiv persoane juridice române ale căror condiţii de organizare şi funcţionare se stabilesc prin Hotărâre a Guvernului şi care se înfiinţează şi funcţionează ca societăţi pe acţiuni, în conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ale prezenţei ordonanţe de urgenţă, precum şi a actelor constitutive ale Fondurilor.

Potrivit comunicatului, în ceea ce priveşte capital social, statul poate aporta bunuri mobile şi imobile, inclusiv numerar, la capitalul social al fiecărui Fond. Bunurile mobile şi imobile aportate de statul român la capitalul social iniţial trec din domeniul privat al statului în proprietatea fiecărui Fond la data înmatriculării la Registrul Comerţului. Încadrarea societăţilor, ale căror acţiuni urmează să facă parte din capitalul social al fiecărui Fond, în categoria societăţilor de interes strategic se efectuează prin Hotărârea Guvernului, pe baza propunerilor transmise de autorităţile publice tutelare.

Referitor la strategia investiţională, în comunicat se precizează faptul că strategia fiecărui Fond se elaborează de către Directorat, se avizează de Consiliul de Supraveghere şi se aprobă de către Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA), în baza unor linii directoare aprobate în prealabil prin Hotărâre a Guvernului.

De asemenea, în ceea ce priveşte guvernanţa, fondurile sunt administrate în sistem dualist de un Consiliu de Supraveghere şi un Directorat, în conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Membrii Consiliului de Supraveghere sunt desemnaţi de AGA pe 5 ani cu drept de reînnoire şi în conformitate cu criteriile stabilite în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 109/ 2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 111 /2016, cu modificările ulterioare.

Prin activitatea Fondului vor fi susţinute: finanţări ale întreprinderilor în diverse etape ale dezvoltării, indirect, prin fonduri dedicate, indiferent de structura acţionariatului, dacă şi numai dacă aceste întreprinderi sunt relevante pentru un anumit sector economic/industrial; finanţări ale companiilor româneşti de importanţă strategică (dezvoltarea sectoarelor cheie, în care companiile româneşti au şansa de a obţine un avantaj competitiv la nivel global); investiţii în industrie; investiţii în proiecte de infrastructură; finanţări ale start-up-urilor şi ale întreprinderilor într-un stadiu incipient de dezvoltare; creări de locuri de muncă în mod durabil, prioritar geografic în zonele cu dezvoltare mai puţin avansată şi prioritar economic în sectoarele cu potenţial ridicat de creştere economică; stimulări ale inovaţiei şi a noilor tehnologii; dezvoltarea capitalului uman şi social pe termen lung; creşterea competitivităţii economiei româneşti; urmărirea strategiei energetice; pieţele de capital.

MFP menţionează că prin înfiinţarea fondurilor suverane de dezvoltare şi investiţii se are în vedere crearea unor vehicule de investiţii financiare (intermediere financiară) în acţiuni/participaţii în proiecte/companii profitabile, segment neacoperit în prezent pe piaţa financiară din România, care, pe de o parte, să aibă un rol multiplicator în economie pentru o dezvoltare sustenabilă şi, pe de altă parte, să catalizeze/mobilizeze resurse financiare disponibile către sectorul real şi proiecte profitabile. AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Gabriela Badea)

 

Citiţi şi:

 

Teodorovici: Cadrul legal general de înfiinţare a fondurilor suverane, aprobat de Guvern; vor fi organizate ca societăţi pe acţiuni 

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.