Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Grupul OMV Petrom a raportat în primele nouă luni ale anului în curs un profit net de 2,67 miliarde de lei, în creştere cu 44% faţă de perioada similară din 2017, când acesta a fost de 1,85 miliarde de lei.

Potrivit rezultatelor financiare neauditate interimare consolidate aferente perioadei încheiate la 30 septembrie 2018, date miercuri publicităţii, profitul net în trimestrul 3 s-a situat la 1,38 miliarde de lei, mai mare cu 116%, faţă de cel consemnat în T3 2017, de 639 milioane de lei.

Profitul pe acţiune este de 0,0471 lei, în creştere cu 44%.

Rezultatul din exploatare al Grupului în primele trei trimestre este de 3,46 miliarde de lei, în urcare cu 41% raportat la cel obţinut în aceeaşi perioadă a anului precedent (2,45 miliarde de lei).

În primele nouă luni ale anului 2018, OMV Petrom a beneficiat de îmbunătăţirea preţurilor mărfurilor tranzacţionabile şi de creşterea cererii de energie electrică.

Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a ajuns la 3,4 miliarde de lei la 30 septembrie, cu 25% mai mare comparativ cu valoarea din perioada similară din 2017, segmentul Upstream având cea mai mare contribuţie. Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale al segmentului Downstream a fost de 1,2 miliarde de lei, performanţa operaţională solidă compensând parţial efectele reviziei generale planificate a rafinăriei din T2/18 şi ale unui mediu al marjelor de rafinare mai scăzute faţă de 2017.

Fluxul de trezorerie din activităţi de exploatare a crescut la 5,6 miliarde lei în perioada menţionată, reflectând tendinţa de creştere a rezultatului din exploatare CCA excluzând elementele speciale.

"Aşa cum am anticipat, ne-am intensificat activitatea investiţională faţă de 1-9/17, prin dublarea numărului de sonde şi sidetrack-uri în Upstream, finalizarea reviziei rafinăriei şi avansul înregistrat în alte proiecte de investiţii din segmentul Downstream Oil. Toate acestea s-au reflectat în ieşiri de numerar pentru activităţi de investiţii de aproximativ 3,1 miliarde lei. Fluxul de trezorerie extins, după plată de dividende, a fost de 1,3 miliarde lei în 1-9/18. În septembrie 2018, am semnat transferul către Mazarine Energy a nouă zăcăminte marginale, continuând iniţiativele de optimizare a portofoliului în Upstream. Legea privind activităţile offshore a fost aprobată în parlament. Suntem în proces de analiză a acesteia pentru a înţelege modul în care va impacta activităţile noastre offshore. Având în vedere momentul din an în care ne aflăm, nu vedem probabilă luarea unei decizii finale de investiţie pentru Neptun Deep în T4/18", spun reprezentanţii companiei.

La 30 septembrie 2018, Grupul OMV Petrom a înregistrat angajamente pentru investiţii în sumă de 1,25 miliarde de lei, în condiţiile în care acestea se situau la 978 milioane de lei la 31 decembrie 2017.

Tot la 30 septembrie 2018, împrumuturile purtătoare de dobânzi pe termen scurt şi lung, precum şi datoriile privind leasingul financiar, au fost de 746 milioane de lei (31 decembrie 2017: 1.082 milioane de lei), din care suma de 171 milioane de lei este aferentă datoriilor privind leasingul financiar (31 decembrie 2017: 195 milioane de lei).

În trimestrul al treilea 2018, comparativ cu trimestrul al treilea 2017, valoarea vânzărilor consolidate a crescut cu 24%, fiind susţinută de preţurile mai mari ale
produselor petroliere şi gazelor naturale, precum şi de volumele mai mari ale vânzărilor de electricitate, elemente care au fost parţial contrabalansate de volumele mai mici ale vânzărilor de gaze naturale şi produse petroliere. Vânzările din Downstream Oil au reprezentat 81% din totalul vânzărilor consolidate, în timp ce vânzările din Downstream Gas au reprezentat 17%, iar cele din Upstream 2% (vânzările din Upstream fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terţi).

Rezultatul din exploatare al Grupului în T3 2018 s-a ridicat la 1,68 miliarde de lei, aproape dublu comparativ cu T3 2017, fiind de asemenea influenţat pozitiv de disponibilitatea deplină a centralei electrice Brazi şi a rafinăriei Petrobrazi, în urma finalizării reviziei generale planificate în T2 2018.

Rezultatul financiar net s-a îmbunătăţit de la o pierdere de 111 milioane de lei în T3 2017 la o pierdere de 30 milioane de lei în T3 2018, reflectând în principal cheltuieli mai mici cu dobânzile în legătură cu actualizarea creanţelor şi venituri mai mari din dobânzi la depozitele bancare. Prin urmare, profitul înainte de impozitare în T3 2018 a fost de 1,65 miliarde de lei, mai mult decât dublu comparativ cu valoarea de 762 milioane de lei din T3 2017.

În trimestrul 3 al anului curent, invesţiile au însumat 998 milioane de lei, mai mari faţă de 811 milioane de lei în T3 2017. Investiţiile din Upstream în T3 2018 au fost în valoare de 796 milioane de lei, comparativ cu 675 milioane de lei în T3 2017. Investiţiile din Downstream s-au ridicat la 201 milioane de lei, faţă de 135 milioane de lei în perioada similară a anului trecut.

În ceea ce priveşte perspectivele pentru întregul an 2018, reprezentanţii companiei atrag atenţia că un cadru fiscal şi de reglementare stabil, predictibil şi favorabil investiţiilor reprezintă o cerinţă esenţială pentru dezvoltarea investiţiilor viitoare ale OMV Petrom, atât onshore, cât şi offshore.

"În T2 2018 au fost introduse amendamente la Legea 123/2012, inclusiv majorarea cotelor procentuale minime privind volumele de gaze naturale ce trebuie tranzacţionate pe pieţele centralizate din România; legislaţia secundară clarificatoare este încă aşteptată; proiectul de Lege privind activităţile offshore a fost aprobat de Camera Deputaţilor şi este în curs de promulgare de către presedinte. Suntem în curs de evaluare a impactului asupra activităţilor noastre offshore şi deciziilor de investiţii", au afirmat aceştia.

Valoarea investiţiilor (inclusiv lucrările de explorare şi evaluare capitalizate) este în prezent estimată la aproximativ 3,7 miliarde de lei, din care circa 75% dedicată proiectelor din Upstream (mai mult de 100 de sonde noi şi sidetrack-uri şi aproximativ 1.000 de reparaţii capitale). De asemenea, investiţiile de explorare sunt estimate la circa 0,5 miliarde de lei.

În plus, OMV Petrom a anunţat miercuri, într-un raport trimis Bursei de Valori Bucureşti, că a luat decizia de a anula linia de credit revolving în valoare de 1
miliard de euro.

"În cadrul strategiei sale de finanţare, OMV Petrom a decis proactiv să anuleze linia de credit revolving în valoare de 1 miliard euro. Până în prezent, facilitatea de credit nu a fost utilizată. Actualul flux de trezorerie din activităţi de exploatare solid precum şi celelalte facilităţi de credit disponibile oferă OMV Petrom opţiuni de finanţare adecvate în sprijinul realizării planurilor sale de investiţii", se menţionează în document. AGERPRES/(AS - editor: Oana Tilică, editor online: Ada Vîlceanu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.