Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Europa trebuie să gestioneze mai inteligent noua competiţie globală în Revoluţia 4.0., în acelaşi timp în care România alocă doar 7% din PIB pentru achiziţiile publice, jumătate din media Uniunii Europene, a punctat, vineri, într-o conferinţă de specialitate, Andreea Paul, preşedinte al Iniţiativei pentru Competitivitate - INACO.

"Există un raport dedicat competitivităţii digitale care a apărut săptămâna trecută şi care ne arată că SUA conduc topul mondial al acestui segment. Acestea sunt urmate de Singapore şi de către ţări europene, ca Suedia, Danemarca, Elveţia şi aşa mai departe. SUA şi China conduc toate rapoartele mondiale dedicate investiţiilor în cercetare-dezvoltare-inovare şi tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor. Încep cu acest prim semnal pentru toată Europa, de a gestiona mai inteligent noua competiţie globală în revoluţia 4.0. În acelaşi raport publicat de IMD, România urca şapte poziţii, dar continuă să se aşeze în a doua jumătate a clasamentului celor 63 de ţări analizate, şi anume pe locul 47. Vestea bună este că am urcat de pe locul 54 de anul trecut, pe locul 47, anul acesta, şi că suntem pe locul 12 în acelaşi top la viteza internetului, pe locul 14 la numărul de absolvenţi în ştiinţe şi pe locul 15 la competenţele digitale. Vestea nu este foarte bună, când vorbim despre faptul că România este la coada clasamentului global la implicarea comunităţilor locale, adică a oraşelor, dar şi la capacitatea Guvernului de a achiziţiona tehnologii noi, inclusiv cele din zona ITC şi digitalizare", a declarat Paul.

Lectorul universitar a menţionat, totodată, că la nivel european 14% din PIB este dedicat achiziţiilor publice, în timp ce media pentru România se situează la jumătate.

"Dacă vrem să înţelegem cu adevărat cum va arăta economia viitorului, ea va fi cu siguranţă digitală şi este suficient să ne uităm la ce fac copiii noştri. Dacă instrumentele de informare pe care ei le folosesc sunt digitale, ştiind că aceşti copii reprezintă viitorul, ne dăm seama că toată societatea în ansamblu va fi digitală. Deşi avem date care ne arată ce capacitate fantastică are digitalizarea pentru a creşte forţa industriei europene, ne întrebăm de ce nu reuşim să acoperim nevoia de competenţe digitale la nivel european. 40% din forţa de muncă europeană nu are competenţele digitale suficiente. În zona achiziţiilor publice e, deopotrivă, suficient spaţiu pentru noi inovaţii digitale. La nivel european, 14% din PIB este dedicat achiziţiilor publice, în timp ce în România procentul este de doar 7%. Deci, e vorba despre o felie foarte mare din produsul intern brut al Europei, dedicat noilor potenţiale achiziţii pentru digitalizare. SUA şi Uniunea Europeană nu diferenţiază mult în numărul de întreprinderi nou create. La şansa start-up-urilor de a rezista pe piaţă în această nouă competiţie a revoluţiei industriale 4.0, de a deveni companii mari care să ofere, la rândul lor, o inovaţie digitală, SUA depăşeşte cu foarte mult Uniunea Europeană", a subliniat şefa INACO.

Comitetul European al Regiunilor şi de Asociaţia Municipiilor din România a organizat, vineri, la Bucureşti, conferinţa cu tema 'Creşterea competitivităţii IMM-urilor prin digitalizare - provocările pentru autorităţile regionale şi locale'. AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Badea, editor: Mariana Nica, editor online: Anda Badea)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.