COD PORTOCALIU: 26-06-2025 ora 10 se va semnala val de căldură persistent și intens, caniculă și disconfort termic accentuat COD PORTOCALIU: 26-06-2025 ora 10 se va semnala val de căldură persistent și intens, caniculă și disconfort termic accentuat COD GALBEN: 26-06-2025 ora 10 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Preţul uleiului de măsline continuă să împingă în sus costul felurilor tradiţionale de mâncare din Italia şi Spania, chiar dacă inflaţia de bază este în scădere în Europa, transmite Bloomberg.

Indicii lunari Pizza Margherita şi Paella, calculaţi de Bloomberg, care utilizează datele statistice oficiale pentru a calcula cât de mult trebuie să cheltuie o gospodărie din Italia şi una din Spania pe ingredientele necesare pentru a găti felurile respective de mâncare, au crescut cu 8,2%, respectiv 20,6% în luna septembrie 2023 faţă de luna septembrie 2022.

Comparativ, inflaţia de bază în luna septembrie a fost una de 5,6% în Italia şi de 3,3% în Spania.

Ceea ce influenţează cel mai mult costul mâncărurilor tradiţionale din Italia şi Spania este preţul uleiului de măsline. Acesta a fost cu 43% mai scump în Italia în luna septembrie 2023 comparativ cu luna septembrie 2022. În cazul Spaniei, creşterea de preţ la uleiul de măsline a fost şi mai mare, de 67% în ritm anual. Scumpirea uleiului de măsline a anulat scăderea preţurilor la făină, mozzarella şi electricitatea necesară pentru gătirea unei pizza margherita în Italia, în timp ce pentru o porţie de paella, unul dintre cele mai renumite preparate din bucătăria tradiţională a Spaniei, au scăzut preţurile la fructe de mare şi peşte.

Potrivit celor mai recente estimări ale Comisiei Europene, preţurile ridicate la uleiul de măsline vor continua şi în sezonul următor, forţând consumatorii să îşi reducă consumul pentru acest produs alimentar.

Europa este regiunea responsabilă pentru două treimi din producţia mondială de ulei de măsline şi totodată un mare consumator. În ultimul an, preţul unui litru de ulei de măsline s-a dublat după ce seceta a afectat măslinii din principalele ţări producătoare.

Preţurile la alimente au fost un factor care a stimulat inflaţia în Europa. Cu toate acestea, un indice global al preţurilor produselor alimentare, calculat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), a rămas practic neschimbat în luna septembrie, în condiţiile în care scăderile înregistrate la uleiuri vegetale, lactate şi carne au contracarat creşterile de preţuri înregistrate la zahăr şi porumb. AGERPRES/(AS - autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.