Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut şi în luna iulie, pentru a patra lună consecutivă, coborând şi mai mult faţă de maximul istoric atins în luna martie, graţie în special declinului preţurilor la cereale şi uleiuri vegetale, a anunţat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite AFP.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În luna iulie 2022, acest indice a scăzut cu 8,6% comparativ cu luna iunie, până la 140,9 puncte, faţă de valoarea revizuită de 154,3 puncte atinsă în luna iunie. Chiar dacă a scăzut timp de patru luni, acest indice este în prezent cu 13,1% mai mare decât era în luna iulie 2021.

"Scăderea preţului produselor alimentare de la nivelul istoric este binevenită, cu toate acestea persistă multe incertitudini, inclusiv preţurile mari la îngrăşăminte care pot afecta perspectivele de producţie viitoare şi veniturile fermierilor", a declarat economistul şef al FAO, Maximo Torero.

Reculul din luna iulie al preţului alimentelor se datorează în principal unei scăderi de 19,2% a preţului uleiurilor vegetale, "care au coborât la cel mai redus nivel din ultimele 10 luni", în condiţiile în care au scăzut cotaţiile internaţionale pentru toate tipurile de uleiuri.

Potrivit FAO, preţurile cerealelor au scăzut cu 11,5%, "în primul rând ca urmare a unei scăderi de 14,5% a preţului grâului, parţial ca reacţie la acordul încheiat între Ucraina şi Federaţia Rusia pentru deblocarea exporturile din principalele porturi din Marea Neagră", subliniază organizaţia.

Preţul zahărului, calculat de FAO, a scăzut cu 3,8% comparativ cu luna iunie, în timp ce preţul lactatelor a scăzut cu 2,5% iar preţul cărnii calculat de FAO a înregistrat un declin modest de 0,5%, în condiţiile în care a scăzut cererea de import pentru carnea de vită, oaie şi porc, în timp ce preţurile internaţionale la carnea de pui au atins un maxim istoric. AGERPRES/(AS - autor: Constantin Balaban, editor: Mariana Nica, editor online: Irina Giurgiu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.