

Produsul Intern Brut al Irlandei a crescut cu 3,4% în 2020, graţie activităţii numeroaselor multinaţionale care sunt prezente în această ţară, şi în pofida impactului pandemiei, a anunţat vineri ministrul Finanţelor, Paschal Donohoe, informează AFP.
Anul trecut, exporturile Irlandei au crescut cu peste 6%, în principal datorită activităţii unor mari companii multinaţionale din domeniul farmaceutic şi al tehnologiei.
Multe companii multinaţionale, mai ales americane, au ales să îşi mute sediul fiscal mondial sau european în Irlanda, unde beneficiază de o fiscalitate atractivă. Însă, prezenţa acestor multinaţionale face dificilă evaluarea creşterii economice a Irlandei, deoarece poate varia semnificativ în funcţie de activitatea acestor companii.
Dacă se exclud efectele care au legătură cu multinaţionalele, Produsul Intern Brut al Irlandei a scăzut cu 5,4% anul trecut, ca urmare a şocului provocat de criza sanitară companiilor şi gospodăriilor irlandeze. O dovadă în acest sens este faptul că cheltuielile de consum s-au prăbuşit cu 9%, adică dublu faţă de contracţia înregistrată în 2009, cu prilejul crizei financiare internaţionale.
Aceste cifre "arată încă odată dublul impact economic al pandemiei, în condiţiile în care activităţile interne au avut de suferit", a apreciat Paschal Donohoe. În acelaşi timp, însă, multinaţionalele din domeniile farmaceutic şi al tehnologiei au fost susţinute de vânzările puternice de medicamente, de produse care au legătură cu Covid şi de migraţia spre telemuncă, a adăugat Donohoe.
Pe de altă parte, ministrul irlandez al Finanţelor a spus că se aşteaptă la o nouă contracţie a economiei interne în primul trimestru, din cauza restricţiilor care au fost introduse, dar va fi o contracţie mai modestă decât cea înregistrată în primăvara anului trecut, când a fost instituită prima carantină.
Potrivit celor mai recente date oficiale, în Irlanda au fost înregistrate 4.396 de decese din cauza pandemiei de coronavirus. În prezent, ţara trece prin a treia izolare, după ce la începutul lunii ianuarie a înregistrat cea mai mare rată de infecţie pe cap de locuitor din lume. AGERPRES/(AS - autor: Constantin Balaban, editor: Oana Tilică, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.