COD GALBEN: 05-05-2025 ora 10 Intre 5 mai, ora 12 – 5 mai, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

În ştirea cu titlul "Pfizer a redus la jumătate livrările de vaccinuri pentru unele state europene, inclusiv pentru România", difuzată joi, la ora 19:08, pe fluxurile Economic Intern şi Economic Extern, şi pe site-ul www.agerpres.ro, se va citi corect în paragraful al doilea "livrările vor reveni la normal începând de săptămâna viitoare", în loc de "până la finele lunii martie", în urma unei corecturi transmise de Reuters.

Reluăm ştirea în forma corectă:

Pfizer a redus la jumătate livrările de vaccinuri pentru unele state europene, inclusiv pentru România

Grupul farmaceutic american Pfizer a redus, la jumătate, volumul de vaccinuri COVID-19 pe care le va livra săptămâna aceasta unor state membre ale Uniunii Europene, au declarat joi pentru Reuters mai mulţi oficiali guvernamentali.

România a primit doar 50% din volumul programat pentru săptămâna aceasta, cealaltă jumătate urmând să fie alocată gradual până la finalul lui martie, iar livrările vor reveni la normal începând de săptămâna viitoare, a declarat Andrei Baciu, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii.

Situaţia este similară în Polonia, ţară care luni a primit doar 176.000 de doze, adică aproape jumătate din ceea ce aşteptau autorităţile de la Varşovia.

Guvernul ceh se pregăteşte pentru o reducere a livrărilor care să se întindă pe mai multe săptămâni, astfel că a decis să încetinească programul de vaccinare tocmai când a început să administreze şi doza de rapel. "Trebuie să ne aşteptăm la o reducere a numărului de programări la vaccinare în următoarele trei săptămâni", a declarat joi ministrul ceh al Sănătăţii, Jan Blatny, adăugând că Pfizer a redus livrările cu 15% în cursul acestei săptămâni şi cu până la 30% pentru următoarele două săptămâni.

Pfizer şi partenerul german BioNTech nu au dorit să comenteze situaţia, reluând comunicatul transmis săptămâna trecută, în care anunţau o reducere a livrărilor pe măsură ce extind producţia în Europa.

În condiţiile în care guvernele din Europa încă nu şi-au revenit de pe urma anunţului privind reducerea surprinzătoare a livrărilor, oficialii subliniază că aceste reduceri le subminează eforturile de a-şi vaccina cetăţenii şi a combate o pandemie care a provocat decesul a peste două milioane de persoane.

Miercuri, autorităţile italiene au ameninţat că vor demara acţiuni în justiţie împotriva Pfizer.

În Ungaria, unde autorităţile şi-au dat aprobarea pentru utilizarea vaccinului produs de grupul britanic AstraZeneca şi a celui dezvoltat de grupul rus Sputnik V, înainte de o decizie a Autorităţii Europene din domeniul medicamentelor, un oficial guvernamental a cerut Comisiei Europene să ia măsuri pentru a se asigur că atât Pfizer cât şi alţi producători de vaccinuri respectă calendarul de livrări convenit.

Până acum, Comisia Europeană a comandat un număr de 600 de milioane de doze din vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de Pfizer şi BioNTech, adică un număr suficient pentru a vaccina două treimi din populaţia blocului comunitar pe baza unui regim de două doze.

Deşi UE a semnat acorduri de furnizare cu mai multe companii care urmează să îi furnizeze aproape două milioane de doze, doar vaccinurile Pfizer-BioNTech şi Moderna au fost aprobat până acum de Autoritatea europeană de reglementare din domeniul medicamentelor. EMA examinează în prezent documentaţia pentru vaccinul AstraZeneca/Oxford şi a anunţat că o decizie privind acordarea Autorizaţiei de Comercializare Condiţionată (CMA) în UE ar putea fi luată la reuniunea din 29 ianuarie a Comitetului pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP). AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Mariana Nica, editori online: Anda Badea, Adrian Dădârlat)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.