

COD GALBEN: 09-05-2025 ora 10 Intre 9 mai, ora 10 – 9 mai, ora 20Fenomene vizate se va semnala 9 mai, ora 10 – 9 mai, ora 20Fenomene vizate
Produsul Intern Brut a înregistrat în trimestrul trei din 2020 un avans de 12,7% în zona euro şi de 12,1% în Uniunea Europeană, comparativ cu precedentele trei luni, arată datele preliminare publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
Sunt cele mai semnificative creşteri de când se publică aceste date, respectiv 1995.
În trimestrul doi din 2020, marcat de măsurile de izolare din majoritatea statelor membre UE pentru a stopa răspândirea pandemiei coronavirus (COVID-19), PIB-ul a înregistrat un declin trimestrial de 11,8% în zona euro şi de 11,4% în UE. Au fost cele mai semnificative scăderi de când se publică aceste date, respectiv 1995.
În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele pentru trimestrul trei din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, cel mai semnificativ avans a fost în Franţa (18,2%), Spania (16,7%), Italia (16,1%), iar cel mai redus în Lituania (3,7%), Cehia (6,2%) şi Letonia (6,6%). Datele pentru România nu sunt disponibile.
Deşi redresarea este observată în toate statele membre pentru care sunt disponibile datele din trimestrul trei din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, în ritm anual încă se înregistrează rate negative de creştere.
De asemenea, în trimestrul trei din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, zona euro a înregistrat o scădere de 4,3% şi UE un recul de 3,9%, o redresare parţială după un declin anual de 14,8% şi, respectiv, 13,9%, în perioada aprilie-iunie 2020.
În 13 noiembrie Oficiul European pentru Statistică va publica datele revizuite privind evoluţia economiei din cele 27 de state membre ale UE şi a zonei euro, în trimestrul trei din 2020. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Oana Tilică, editor online: Gabriela Badea)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.