COD GALBEN: 21-05-2025 Intre 05:45 si 09:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Maramureş, Județul Cluj, Județul Satu Mare;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a cerut o participare sporită a Chinei şi a creditorilor privaţi la programul privind suspendarea plăţilor aferente serviciului datoriei celor mai sărace ţări din lume, afirmând că aceasta este cheia către succesul şi cadrul de cooperare potenţial pentru restructurarea datoriilor, transmite Reuters.

Participarea creditorilor privaţi la programul de suspendare a plăţii datoriilor este în mare parte inexistentă, doar trei din 44 de ţări care s-au angajat la acest program l-au extins la creditorii privaţi, a declarat Kristalina Georgieva, într-o conferinţă de presă cu prilejul reuniunilor anuale ale FMI şi Băncii Mondiale.

Iniţiativa privind suspendarea plăţilor aferente serviciului datoriei până în iunie 2021 a ajutat 43 de state să amâne plăţi în valoare de miliarde de dolari, eliberând astfel bani pentru a răspunde efectelor pandemiei. Un purtător de cuvânt al FMI a informat că şi Mozambicul s-a alăturat programului.

"Am observat, regretabil, că sectorul privat a stat deoparte, şi ţările nu au cerut creditorilor privaţi suspendarea plăţii datoriilor din cauza temerilor că în viitor accesul lor la piaţă ar putea fi afectat. Un acces pe care l-au obţinut în ultimii ani cu sacrificii". Doar câteva entităţi oficiale de creditare din China au participat la program, a explicat oficialul FMI.

"Ceea ce auzim din China este o recunoaştere că ţara este un creditor relativ nou şi trebuie să se maturizeze în ceea ce priveşte modul în care gestionează relaţiile cu proprii ei creditori şi realizează coordonarea în rândul lor", a spus Georgieva.

Miniştrii de Finanţe din G7 şi-au exprimat luna trecută sprijinul pentru extinderea iniţiativei G20 privind suspendarea plăţilor aferente serviciului datoriei celor mai sărace ţări din lume, dar au precizat că acordul trebuie revizuit pentru a rezolva deficienţele care afectează implementarea sa.

G20 este grupul celor 20 de economii dezvoltate şi emergente, în timp ce G7 grupează economiile cele mai dezvoltate: SUA, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Canada şi Italia.

Într-o declaraţie comună, miniştrii de Finanţe din G7 şi-au exprimat "regretul profund" că unele ţări au evitat participarea la iniţiativă, clasificând instituţiile lor deţinute de stat ca bănci comerciale. Doi oficiali au declarat pentru Reuters că referinţa s-a făcut clar la adresa Chinei, care, în cadrul negocierilor cu ţările sărace, a refuzat să includă creditele de la banca de stat China Development Bank şi de la alte entităţi controlate de Guvern în suma totală a datoriilor bilaterale oficiale.

"Toată lumea a fost dezamăgită de lipsa de transparenţă a Chinei", a explicat un oficial. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Oana Tilică, editor online: Simona Aruştei)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.