

COD GALBEN: 08-05-2025 ora 10 Intre 8 mai, ora 14 – 9 mai, ora 03 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată
Prima monedă de aur emisă în SUA, Brasher Doubloon ("Dublonul din aur Brasher"), a fost scoasă la licitaţie iar preţul de pornire este de 15 milioane de dolari, susţine expertul în numismatică Jeff Sherid, a cărui firmă, PCAG Inc., se ocupă de promovarea monedei în numele colecţionarului, un fost director de pe Wall Street, transmite Bloomberg.
Dublonul din aur datează din 1787, cu cinci ani înainte ca monetăria federală să demareze activitatea la Philadelphia.
Bijutierul Ephraim Brasher, un vecin al preşedintelui american George Washington, este cel care în 1787 a bătut un mic număr de monezi de aur, care au trecut cu siguranţă prin mâinile viitorului preşedinte al SUA, susţine numismatul John Albanese.
"Dacă vorbeşti cu pasionaţii de monede şi experţii, cred că toţi vor spune că Brasher Doubloon este cea mai valoroasă monedă datorită istoriei sale", a apreciat John Albanese. Acesta a prognozat că Brasher Doubloon are potenţialul de a deveni prima monedă care, într-o zi, se va vinde pentru 100 de milioane de dolari.
Dacă iniţial valora aproximativ 15 dolari, Brasher Doubloon a fost scos la vânzare în 1981, când a fost adjudecat pentru 625.000 de dolari, în 2015, pentru 2,99 milioane de dolari, şi în 2011, pentru 7,4 milioane de dolari. Actualul proprietar al acestei monede a plătit o sumă care nu a fost dezvăluită la o licitaţie privată care a avut loc în 2015.
În mod frecvent, tranzacţiile pe piaţa monedelor rare din SUA, evaluată la patru miliarde de dolari, sunt făcute în privat iar preţurile sunt ţinute secret. Recordul în materie a fost stabilit în anul 2013, când un dolar de argint din 1794 a fost vândut pentru 10 milioane de dolari. AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Sursa foto: coinnews.net
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.