Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Gaz-System, compania care administrează reţeaua de gazoducte din Polonia, a semnat un acord în valoare de 280 de milioane de dolari cu grupul italian Saipem pentru construcţia unui gazoduct care să facă legătura între Polonia şi Danemarca via Marea Baltică, a anunţat luni preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, transmite DPA.

Acest proiect face parte din eforturile autorităţilor de la Varşovia de a-şi diversifica sursele de aprovizionare cu gaze naturale şi a reduce dependenţa energetică de Rusia. "Este un punct de cotitură în drumul care va face Polonia independentă de gazele naturale din Rusia", a spus Andrzej Duda într-o conferinţă de presă, adăugând că lucrările vor începe în zilele următoare.

Saipem a confirmat încheierea contractului, precizând că se referă la amplasarea unor conducte cu o lungime de 275 de kilometri, la adâncimi de patru până la 57 de metri.

Uniunea Europeană a acordat acestui proiect o finanţare care poate ajunge până la 266,8 milioane de euro, dintre care 215 milioane de euro în cadrul instrumentului MIE (Mecanismul pentru Interconectarea Europei).

Acest contract face parte din proiectul 'Baltic Pipe', destinat să facă legătura între Polonia şi depozitele de gaze naturale din Norvegia, prin intermediul reţelei de transport a gazelor naturale din Danemarca. Valoarea totală a proiectului 'Baltic Pipe' se ridică la 1,5 miliarde de euro, a precizat directorul general de la Gaz-System, Tomasz Stepien. Însă la finalizarea sa, programată pentru luna octombrie 2022, 'Baltic Pipe' va permite Poloniei să importe anual 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale din Norvegia, adică mai mult de jumătate din consumul actual al ţării.

În prezent, Polonia consumă anual a cantitate de aproximativ 17 miliarde de metri cubi de gaze naturale, din care jumătate este importată de la grupul rus Gazprom, în conformitate cu un contract care expiră în 2022. Compania poloneză PGNiG a informat Gazprom în luna noiembrie a anului trecut că acordul pe termen lung privind importurile de gaze naturale din Rusia nu va fi reînnoit atunci când actualul contract va expira, la finalul lui 2022. AGERPRES/(AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.