Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Insulele Cayman (un teritoriu britanic autonom) şi SUA sunt ţările cele mai complice la evaziunea fiscală în clasamentul privind opacitatea financiară a statelor, publicat marţi de ONG-ul britanic Tax justice network (TJN), informează AFP.

Elveţia ocupă "cea mai slabă poziţie" de la crearea, în 2011, a acestui indice care evaluează fiecare ţară "în funcţie de intensitatea cu care sistemele juridice şi financiare din acea ţară permit indivizilor bogaţi şi infractorilor să îşi ascundă şi să îşi spele banii", subliniază ONG-ul.

Cu toate acestea, ţara cantoanelor "şi-a redus cu 12% oferta de opacitate financiară" şi a cedat poziţia de lider mondial Insulelor Cayman, care şi-au majorat oferta de opacitate financiară cu 24%, a subliniat Tax justice network (TJN). ONG-ul subliniază că în Insulele Cayman sunt peste 100.000 de companii, un număr mai mare decât populaţia locală.

Publicarea acestui clasament vine în aceeaşi zi în care Uniunea Europeană a anunţat că a adăugat Insulele Cayman pe lista sa neagră a paradisurilor fiscale.

Indicele elaborat de Tax justice network (TJN) clasează sistemul juridic şi financiar din fiecare ţară în funcţie de opacitatea sa şi adaugă volumul activităţilor financiare derulate de non-rezidenţi în interiorul acelei ţări.

Cel de-al doilea loc în acest clasament revine SUA, care potrivit Tax justice network (TJN) şi-au majorat "oferta de opacitate financiară cu 15%".

Tax justice network (TJN) subliniază că cea mai mare putere economică a lumii nu a aderat nici până în prezent la schimbul automat de informaţii negociat sub egida Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) şi care funcţionează din 2018. În perioada administraţiei Obama, Washingtonul a pus la punct propriul său sistem, denumit Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA), care însă nu obligă SUA să ofere informaţii la schimb ţărilor care le furnizează informaţii.

La nivel general însă, ONG-ul constată că opacitatea financiară s-a diminuat la nivel mondial "graţie progreselor recente în materie de transparenţă" dar subliniază că statele membre ale OECD, un organism care regrupează cele mai bogate state ale planetei, concentrează aproape jumătate (49%) din întreaga opacitate financiară mondială. AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.