Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Comisia Europeană amendează Google cu 4,34 miliarde de euro pentru practici ilegale legate de dispozitivele mobile Android având drept scop consolidarea poziţiei dominante a motorului de căutare Google, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Comisia Europeană consideră că Google a încălcat normele antitrust ale UE. Începând din 2011, Google a impus restricţii ilegale producătorilor de dispozitive Android şi operatorilor de reţele de telefonie mobilă pentru a-şi consolida poziţia dominantă în domeniul căutărilor generale pe internet.

În prezent, Google trebuie să pună capăt efectiv acestor practici în termen de 90 de zile, riscând, în caz contrar, să fie obligată la plata unor penalităţi cu titlu cominatoriu echivalente cu până la 5% din cifra de afaceri zilnică medie la nivel mondial a Alphabet, societatea-mamă a Google.

CE consideră că Google a solicitat producătorilor să preinstaleze propria sa aplicaţie de căutare (Google Search) şi propria sa aplicaţie browser (Chrome) ca o condiţie pentru acordarea licenţei pentru magazinul său de aplicaţii (Play Store). De asemenea, compania a efectuat, în favoarea anumitor producători şi operatori de reţele de telefonie mobilă, plăţi condiţionate de preinstalarea în exclusivitate a aplicaţiei Google Search pe dispozitivele acestora şi a împiedicat producători dispuşi să preinstaleze aplicaţii Google să vândă chiar şi un singur dispozitiv mobil inteligent care funcţionează cu versiuni alternative ale sistemului Android care nu au fost aprobate de Google (aşa-numitele "ramificaţii ale sistemului Android").

În 2005, Google a achiziţionat dezvoltatorul iniţial al sistemului de operare mobil Android, continuând să dezvolte acest sistem. În prezent, aproximativ 80% din dispozitivele mobile inteligente din Europa şi din întreaga lume funcţionează cu ajutorul sistemului Android.

Decizia Comisiei vizează trei tipuri specifice de restricţii contractuale pe care Google le-a impus producătorilor de dispozitive şi operatorilor de reţele de telefonie mobilă. Aceste restricţii au permis Google să utilizeze Android ca instrument de consolidare a poziţiei dominante a motorului său de căutare. Cu alte cuvinte, decizia Comisiei nu pune sub semnul întrebării modelul de sursă deschisă sau sistemul de operare Android.

Comisia concluzionează că Google deţine o poziţie dominantă pe pieţele serviciilor de căutare generală pe internet, ale sistemelor de operare destinate dispozitivelor mobile inteligente pentru care trebuie să se obţină o licenţă şi ale magazinelor de aplicaţii pentru sistemul de operare mobil Android.

Android este un sistem de operare destinat dispozitivelor mobile inteligente pentru care trebuie să se obţină o licenţă. Aceasta înseamnă că părţile terţe producători de dispozitive mobile inteligente pot să obţină licenţe pentru sistemul Android şi să îl utilizeze pe dispozitivele lor.

Prin controlul exercitat asupra sistemului Android, Google deţine o poziţie dominantă pe piaţa mondială (cu excepţia Chinei) a sistemelor de operare destinate dispozitivelor inteligente mobile pentru care trebuie să se obţină o licenţă, având o cotă de piaţă de peste 95%. La intrarea pe aceste pieţe există obstacole majore care se explică parţial prin efectele de reţea: cu cât utilizatorii care folosesc un sistem de operare destinat dispozitivelor mobile inteligente sunt mai numeroşi, cu atât numărul aplicaţiilor elaborate de dezvoltatori pentru sistemul respectiv este mai mare, fapt care, la rândul său, atrage mai mulţi utilizatori. În plus, sunt necesare resurse importante pentru a dezvolta un sistem de operare de succes destinat dispozitivelor mobile inteligente pentru care trebuie să se obţină o licenţă.

Fiind un sistem de operare pentru care trebuie să se obţină o licenţă, Android este diferit de sistemele de operare utilizate exclusiv de dezvoltatori integraţi pe verticală (cum ar fi sistemul iOS al Apple sau sistemul Blackberry). Acestea nu fac parte din aceeaşi piaţă deoarece nu sunt disponibile pentru obţinerea unei licenţe de către părţile terţe producători de dispozitive.

Poziţia dominantă pe piaţă nu este, în sine, ilegală în conformitate cu normele UE antitrust. Cu toate acestea, societăţile dominante au o responsabilitate specială de a nu abuza de poziţia lor puternică pe piaţă prin restrângerea concurenţei, fie pe piaţa în care sunt dominante, fie pe pieţe separate.

Google a recurs la trei tipuri de practici separate pentru a-şi consolida poziţia dominantă în domeniul căutărilor generale pe internet: stabilirea unei legături ilegale între aplicaţiile de căutare şi de browser ale Google, plăţi ilegale condiţionate de preinstalarea în exclusivitate a Google Search şi obstrucţionarea ilegală a dezvoltării şi a distribuţiei sistemelor de operare Android concurente.

Google oferă aplicaţiile şi serviciile sale mobile producătorilor de dispozitive sub forma unui pachet, care include Google Play Store, aplicaţia Google Search şi browserul Google Chrome. Condiţiile prevăzute de Google pentru acordarea licenţelor împiedică producătorii să preinstaleze anumite aplicaţii, dar nu şi altele.

În cadrul investigaţiei Comisiei, producătorii de dispozitive au confirmat că Play Store este o aplicaţie indispensabilă, deoarece utilizatorii se aşteaptă ca aceasta să fie preinstalată pe dispozitivele lor (nu în ultimul rând pentru că ei înşişi nu o pot descărca în mod legal).

Amenda de 4,34 miliarde de euro aplicată de Comisie ţine seama de durata şi de gravitatea încălcării şi a fost calculată pe baza valorii veniturilor obţinute de Google din publicitatea prin motoare de căutare pe dispozitive Android în SEE.

Cu titlu de condiţie minimă, Google trebuie să pună capăt celor trei practici şi să nu participe din nou la niciuna dintre acestea. De asemenea, decizia obligă Google să se abţină de la orice măsură care are un obiect sau un efect identic sau echivalent cu aceste practici.

Decizia nu împiedică Google să aplice un sistem rezonabil, echitabil şi obiectiv care să asigure funcţionarea corectă a dispozitivelor Android cu ajutorul aplicaţiilor şi serviciilor aflate în proprietatea Google, fără a aduce atingere, cu toate acestea, libertăţii producătorilor de dispozitive de a produce dispozitive bazate pe sistemul Android. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Andreea Marinescu, editori online: Alexandru Cojocaru, Ada Vîlceanu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.