COD GALBEN: 18-05-2025 ora 10 Intre 18 mai, ora 12 – 18 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 18-05-2025 ora 21 Intre 21:00 si 00:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 90...100 km/h. in Județul Cluj , zona de munte de peste 1800 m; COD GALBEN: 18-05-2025 ora 20 Intre 20:30 si 21:30 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 15...25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină. in Județul Gorj, Județul Dolj, Județul Vâlcea;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

La 27 octombrie este marcată, anual, Ziua mondială a patrimoniului audiovizual, la iniţiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Învăţământ, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO).

Cu acest prilej, UNESCO reaminteşte faptul că o bună parte dintre arhivele istorice sunt în pericol iminent de deteriorare şi dispariţie. Lucru cu atât mai grav cu cât un procent semnificativ al acestora este direct legat de istoria naţiunilor, comunităţilor, relevanţa mediilor de stocare a informaţiilor istorice ajungând până la nivel direct personal. Scopurile urmărite prin marcarea Zilei mondiale a patrimoniului audiovizual privesc aducerea la cunoştinţa publicului larg a importanţei păstrării documentelor audiovizuale, asigurarea accesului universal la patrimoniul audiovizual, sublinierea pericolului de deteriorare în care se află o parte a acestui patrimoniu, recunoaşterea prestigiului cultural al patrimoniului audiovizual.

În cadrul Conferinţei Generale din 2005, UNESCO a adoptat documentul 33 C/Rezoluţia 53, prin care ziua de 27 octombrie a fost proclamată Ziua mondială pentru patrimoniul audiovizual. Conform http://www.unesco.org/, data de 27 octombrie are o semnificaţie aparte, fiind ziua în care la cea de-a 21-a sesiune a Conferinţei Generale UNESCO, din 1980, s-a adoptat Recomandarea pentru salvgardarea şi conservarea imaginilor în mişcare.

În vederea atingerii acestor obiective, la 27 octombrie se încearcă strângerea de fonduri, încheierea de acorduri naţionale şi internaţionale între autorităţile cu responsabilităţi relevante pentru păstrarea amintitului patrimoniu, punerea pe agenda politică a importanţei conservării materialelor audiovizuale de patrimoniu etc. Printre organismele internaţionale care se implică în celebrarea Zilei mondiale a patrimoniului audiovizual se numără Asociaţia Arhiviştilor de Imagini în Mişcare, Consiliul Internaţional al Arhivelor, Federaţia Internaţională a Arhivelor de Film, Federaţia Internaţională a Arhivelor de Televiziune.

În anul 2024, UNESCO reia tema de anul trecut, "Fereastra ta către lume" ("Your Window to the World"). Prin intermediul patrimoniului audiovizual, avem posibilitatea de a fi martorii evenimentelor la care nu am asistat în direct, putem asculta voci din trecut, avem şansa de a înţelege naraţiunile şi explicaţiile din spatele anumitor evenimente. "Prin explorarea sunetelor înregistrate şi a imaginilor înregistrate pe film şi video, accesăm o comoară culturală şi avem şansa de a învăţa lecţii valoroase", potrivit site-ului unesco.org.

Ediţia din 2023 a fost marcată împreună cu aniversarea a 30 de ani de la înfiinţarea Programului Memoria Lumii ("Memory of the World Programme"), de asemenea, o iniţiativă a UNESCO. Scopurile iniţiale ale acestui program au fost de a conserva patrimoniul documentar al umanităţii şi de a permite accesul gratuit la importante documente istorice, potrivit www.unesco.org. Printre acestea se numără colecţii de carte, manuscrise, partituri muzicale, imagini, fotografii, documente audio şi video cu relevanţă pentru "memoria colectivă a oamenilor din diferite ţări ale lumii".

UNESCO a iniţiat, în 2017, procesul de digitalizare a propriilor sale arhive instituţionale, ce cuprind documente relevante pentru istoria de 70 de ani a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură. Documentele, filmările, înregistrările audio şi fotografiile care au fost digitalizate până în prezent pot fi consultate la adresa digital.archives.unesco.org. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

* Explicaţie foto din deschidere:  Expozitia de fotografie 'Natura în imagini' AGERPRES, vernisată în deschiderea festivalului 'Cea1 Borsec Festival', Borsec, jud. Harghita, 30 iulie 2021.

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.