Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Consiliul a aprobat decizia de a acorda Ucrainei asistenţă macrofinanciară (AMF) suplimentară în valoare de 5 miliarde de euro. Miniştrii de externe ai Uniunii Europene (UE) au convenit să pregătească noi sancţiuni împotriva Rusiei, a urmare a anunţului lui Vladimir Putin privind mobilizarea parţială. Comisia Europeană a aprobat proiectul "IPCEI Hy2Use", în valoare de 5,2 miliarde euro. Curtea Penală Internaţională (CPI) şi Agenţia Uniunii Europene pentru cooperare în materie de justiţie penală (Eurojust) au publicat orientări menite să ajute societatea civilă să documenteze şi conserve dovezi ale atrocităţilor, în special ale crimelor de război şi crimelor contra umanităţii, în particular în Ucraina. Acestea sunt o parte dintre evenimentele petrecute la nivelul instituţiilor europene în intervalul 19-23 septembrie 2022.

Comisia Europeană
* 19 septembrie - Comisia Europeană a prezentat, la 19 septembrie, noul Instrument pentru situaţii de urgenţă al pieţei unice (SMEI). Acest cadru de guvernanţă în situaţii de criză urmăreşte să menţină libera circulaţie a bunurilor, serviciilor şi persoanelor şi disponibilitatea bunurilor şi serviciilor esenţiale în cazul unor situaţii de urgenţă viitoare, în beneficiul cetăţenilor şi al întreprinderilor din întreaga Uniune. Pandemia de COVID-19 a evidenţiat deficienţe structurale care afectează capacitatea UE de a răspunde în mod eficace şi coordonat situaţiilor de urgenţă. Măsurile unilaterale au cauzat fragmentarea, agravând criza şi afectând în special IMM-urile. Propunerile Comisiei vor fi discutate de Parlamentul European şi de Consiliul Uniunii Europene. După adoptarea de către colegiuitori, regulamentele vor intra în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării lor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, se arată pe site-ul https://ec.europa.eu/.
* 20 septembrie - Comisia Europeană a publicat raportul său anual privind activităţile de apărare comercială ale UE din 2021 în care arată că la finalul anului 2021, în UE erau în vigoare 163 de măsuri de apărare comercială definitive, majoritatea lor fiind măsuri antidumping. Comisia a deschis 14 noi anchete în 2021, inclusiv 11 anchete antidumping şi 3 anchete antisubvenţie. Raportul este un document de lucru al serviciilor Comisiei care însoţeşte raportul anual şi prezintă, în sinteză, o selecţie de cazuri şi de hotărâri interesante ale Curţii în materie de apărare comercială, precum şi detalii ale mai multor cazuri din ţări terţe pe care Comisia le-a monitorizat în cursul anului, conform ec.europa.eu.
* 20 septembrie - Comisia a aprobat, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, un al doilea Proiect Important de Interes European Comun (IPCEI), pentru a sprijini cercetarea şi inovarea şi prima implementare industrială în lanţul valoric al tehnologiei hidrogenului. Proiectul, numit "IPCEI Hy2Use", în valoare de 5,2 miliarde euro, a fost pregătit şi notificat în comun de 13 state membre: Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Grecia, Italia, Ţările de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania şi Suedia, mai scrie site-ul Comisiei.
* 21 septembrie - Comisia Europeană a anunţat o nouă sumă record de 715 milioane de euro din bugetul UE, ca parte a unui angajament mai amplu al Echipei Europa faţă de Fondul global pentru perioada 2023-2025 (contribuţie totală: peste 4,3 miliarde de euro), în cadrul celei de-a şaptea conferinţe de realimentare a fondului, găzduită la New York de preşedintele SUA, Joe Biden. Fondul global este un parteneriat internaţional de luptă împotriva SIDA, tuberculozei şi malariei, scrie site-ul https://ec.europa.eu/.

Consiliul Uniunii Europene
* 20 septembrie - Consiliul a adoptat, în mod formal, decizia de a acorda Ucrainei asistenţă macrofinanciară (AMF) suplimentară în valoare de 5 miliarde de euro, în regim de urgenţă. Miniştrii de finanţe din UE au convenit asupra unei declaraţii în sprijinul acordării acestei asistenţe suplimentare pentru Ucraina la 9 septembrie, în cadrul reuniunii informale a Consiliului ECOFIN de la Praga, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/. Este cea de-a doua etapă a punerii în aplicare a întregii asistenţe macrofinanciare excepţionale din partea Uniunii planificate pentru Ucraina, în valoare de până la 9 miliarde de euro, anunţată de Comisia Europeană în comunicarea sa din 18 mai 2022 şi aprobată de Consiliul European din 23-24 iunie 2022.
* 23 septembrie - Preşedintele Charles Michel se adresează Adunării Generale a ONU în numele UE, în cadrul celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, care a debutat la 13 septembrie 2022. Printre priorităţile Consiliului pentru cea de a 77-a Adunare Generală a ONU (septembrie 2022-septembrie 2023) se numără: respectarea Cartei ONU şi a statului de drept, abordarea consecinţelor mondiale ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, promovarea dezvoltării durabile şi a drepturilor omului, sprijinirea accesului la educaţie de calitate, consolidarea securităţii sanitare mondiale, combaterea schimbărilor climatice, a pierderii biodiversităţii şi a poluării, definirea agendei digitale mondiale.
* 21 septembrie - Miniştrii de externe ai Uniunii Europene (UE), reuniţi de urgenţă la New York, au convenit să pregătească noi sancţiuni împotriva Rusiei care se vor concretiza în cel mai scurt timp, a anunţat şeful diplomaţiei comunitare, Josep Borrell, citat de EFE. Acest nou pachet de sancţiuni va afecta noi sectoare ale economiei ruse, inclusiv tehnologia, şi va include noi persoane, dar nu a fost încă definitivat, a precizat Josep Borrell. Întâlnirea a fost convocată în paralel cu Adunarea Generală a ONU, după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, a decretat, în aceeaşi zi, mobilizarea parţială a 300.000 de rezervişti şi a ameninţat că îşi va folosi întregul arsenal, inclusiv pe cel nuclear.

Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate
* 22 septembrie - Uniunea Europeană condamnă în termenii cei mai fermi cu putinţă cea mai recentă escaladare de către Rusia a agresiunii sale ilegale, neprovocate şi nejustificate împotriva Ucrainei, se arată într-o declaraţie a Înaltului Reprezentant al UE. "UE condamnă din nou cu fermitate maximă planurile de organizare de 'referendumuri' ilegale care vizează anexarea de către Rusia a unor părţi din regiunile Doneţk, Herson, Luhansk şi Zaporijia - zone din Ucraina ocupate în prezent de Rusia. Aceste 'referendumuri'' ilegale reprezintă încă o încălcare flagrantă a independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi o încălcare gravă a Cartei ONU", potrivit declaraţiei citate pe site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Curtea Penală Internaţională (CPI) / Agenţia Uniunii Europene pentru cooperare în materie de justiţie penală (Eurojust)
* 21 septembrie - Curtea Penală Internaţională (CPI) şi Agenţia Uniunii Europene pentru cooperare în materie de justiţie penală (Eurojust) au publicat orientări menite să ajute societatea civilă să documenteze şi conserve dovezi ale atrocităţilor, în special ale crimelor de război şi crimelor contra umanităţii, în particular în Ucraina. ''Cu războiul din Ucraina (...) responsabilitatea pentru crimele internaţionale fundamentale şi încălcările drepturilor omului este mai mult ca niciodată esenţială pentru justiţia penală internaţională'', a declarat preşedintele Eurojust, Ladislav Hamran, conform site-urilor https://www.eurojust.europa.eu/ şi https://www.icc-cpi.int/. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Suzana Cristache Drăgan)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.