Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Prezentarea raportului final al Conferinţei privind viitorul Europei, discuţiile pe marginea oportunităţii modificării tratatelor europene, adoptarea de către Comisie a unei noi strategii europene pentru un internet mai bun pentru copii, majorarea de către Comisie a programului de lucru Orizont Europa pentru perioada 2021-2022 etc. sunt o parte dintre evenimentele desfăşurate la nivelul instituţiilor UE în perioada 9-13 mai 2022.

Discuţii privind modificarea tratatelor UE
* Treisprezece ţări din UE se opun declanşării unei proceduri pentru schimbarea tratatelor europene, dorită de Parlamentul European, preşedintele francez Emmanuel Macron şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a face Uniunea mai eficientă, conform AFP şi DPA. "Nu suntem favorabili unor tentative neanalizate şi premature vizând lansarea" unei astfel de proceduri, scriu aceste ţări, între care Polonia, România şi Finlanda, potrivit unui text difuzat la 9 mai pe Twitter de Suedia, de asemenea, semnatară.
Difuzarea acestei scrisori comune coincide cu manifestările de Ziua Europei. Acestea au fost marcate cu discursuri în faţa Parlamentului European, reunit la Strasbourg, al preşedintelui francez, Emmanuel Macron, şi al preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care au spus că sunt de acord cu o revizuire a tratatelor pentru întărirea UE.
Cele 13 state membre semnatare ale scrisorii: Bulgaria, Croaţia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Slovenia, Suedia, Malta, Polonia, România.
În aceeaşi zi, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a pronunţat în favoarea unei modificări a tratatelor UE "dacă va fi necesară" şi la renunţarea la votul în unanimitate a celor 27 de state membre în domenii cheie, în cadrul unui discurs susţinut la Strasbourg.
Şi preşedintele francez Emmanuel Macron a susţinut, la 9 mai, apelurile la convocarea unei convenţii pentru a discuta posibile modificări la tratatele care guvernează Uniunea Europeană. Macron a spus că este "pentru această reformă instituţională" în cadrul unui discurs susţinut în cadrul Parlamentului European la Strasbourg.

Conferinţa privind viitorul Europei
* La 9 mai, de Ziua Europei, preşedinţii Parlamentului European, Comisiei şi Consiliului au primit de la copreşedinţii Comitetului executiv al conferinţei raportul final a Conferinţei privind viitorul Europei, conţinând propunerile de reformare a UE, în cadrul ceremoniei de închidere, desfăşurate la Strasbourg. Raportul conţinând propunerile cetăţeneşti, este axat pe 49 de idei care includ obiective concrete şi peste 320 de măsuri pe care instituţiile UE să le urmeze în cadrul a nouă tematici: schimbările climatice şi mediul; sănătate; o economie mai puternică, justiţie socială şi locuri de muncă; UE în lume; valori şi drepturi, statul de drept, securitatea, transformarea digitală, democraţia europeană, migraţia, educaţia, cultura, tineretul şi sportul, scriu site-urile https://ec.europa.eu/ şi https://www.europarl.europa.eu/.
Cele trei instituţii vor examina modalităţile de a întreprinde în mod eficace acţiuni în temeiul acestor propuneri, fiecare instituţie în sfera sa de competenţă.
În toamna anului 2022, va avea loc un eveniment de feedback pentru a informa cetăţenii cu privire la aceste acţiuni.

Extinderea UE
* Preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat, la 9 mai, că o eventuală aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană ar putea dura ''decenii'' şi a propus, în paralel, crearea unei ''comunităţi politice europene'' noi, care va putea primi ca membri ţări precum Regatul Unit. "Această organizaţie europeană nouă ar permite naţiunilor europene democratice să adere la baza noastră de valori, să găsească un nou spaţiu de cooperare politică, de securitate, de colaborare", a explicat Emmanuel Macron, cu prilejul încheierii Conferinţei privind viitorul Europei, conform AFP şi dpa.
Comisia Europeană intenţionează să emită în iunie avizul său în ce priveşte obţinerea de către Ucraina a statului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană, a anunţat, în aceeaşi zi, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a cerut, la 13 mai, în cadrul unei vizite în Germania, ca un loc să fie "rezervat" pentru ţara sa în Uniunea Europeană (UE), chiar dacă negocierile de aderare ar urma să dureze timp îndelungat (AFP).

Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate
* Uniunea Europeană a prezidat cea de-a şasea conferinţă de la Bruxelles cu tema "Sprijinirea viitorului Siriei şi al regiunii", din perioada 9-10 mai 2022. Au participat reprezentanţi ai 55 de ţări, inclusiv statele membre ale UE, precum şi 22 de organizaţii internaţionale, inclusiv Organizaţia Naţiunilor Unite. Conferinţa, care este principalul eveniment al donatorilor pentru Siria şi regiune în 2022, a reuşit să mobilizeze ajutor pentru sirienii din interiorul ţării şi din ţările învecinate, prin angajamente în valoare totală de 6,4 miliarde de euro pentru 2022 şi ulterior, scrie site-ul Consiliului.

Consiliul European
* Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a transmis, la 9 mai, un mesaj de sprijin ferm ucrainenilor, în cadrul unei vizite-surpriză efectuate la Odesa, oraş-port important din sudul Ucrainei, unde a fost nevoit să meargă într-un adăpost antiaerian pentru un timp din cauza atacurilor cu rachete asupra regiunii. "Kremlinul vrea să suprime spiritul vostru de libertate şi de democraţie. Sunt absolut convins că nu are nicio şansă să reuşească", a afirmat el într-un mesaj video publicat pe contul său de Twitter, la câteva ore după ce la Moscova a avut loc marea paradă de 9 mai, din Piaţa Roşie, cu ocazia victoriei sovietice împotriva Germaniei naziste, potrivit AFP şi https://www.consilium.europa.eu/.

Comisia Europeană
* Comisia a adoptat, pe 10 mai, modificarea programului de lucru Orizont Europa pentru perioada 2021-2022, majorând bugetul cu aproape 562 de milioane de euro, pentru a oferi mai mult sprijin misiunilor UE în găsirea unor soluţii inovatoare la provocările ecologice, digitale şi în materie de sănătate şi pentru a promova mai multe acţiuni de stimulare a ecosistemului european de inovare. Orizont Europa este programul de cercetare şi inovare al UE în valoare de 95,5 miliarde euro pentru perioada 2021-2027 şi succesorul programului Orizont 2020, conform https://ec.europa.eu/.

* La 11 mai, Comisia a adoptat o nouă strategie europeană pentru un internet mai bun pentru copii (Better Internet for Kids - BIK+), furnizând conţinuturi şi servicii online accesibile, adaptate vârstei şi informative, care să fie în interesul superior al copiilor, conform https://ec.europa.eu/.

* Comisia Europeană a anunţat, la 12 mai, că va elimina treptat Cadrul temporar privind ajutoarele de stat acordate în contextul pandemiei de COVID-19 (adoptat la 19 martie 2020), care le permite statelor membre să remedieze o perturbare gravă a economiei ca urmare a pandemiei de COVID-19. Cadrul temporar privind ajutoarele de stat nu va fi prelungit după data de expirare actuală, şi anume 30 iunie 2022, mai scrie site-ul Comisiei.

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC)
Uniunea Europeană a anunţat că va relaxa măsurile anti-COVID pentru călătorii aerieni, renunţând la recomandarea de se purta măşti pe aeroporturi şi în avioane, începând cu data de 16 mai, potrivit unui comunicat comun al Agenţiei Europene pentru Siguranţa Aviaţiei (EASA) şi al Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) din 11 mai, de pe site-ul https://www.ecdc.europa.eu/. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Irina Andreea Cristea)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected]rpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.