Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

La data de 8 mai este marcată Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi. Acest demers a fost instituit prin Legea 23/2015 pentru promovarea egalităţii de şanse între sexe ca parte integrantă a politicilor sociale.

Proiectul legislativ pentru instituirea acestei zile a fost iniţiat de senatorul UDMR Rozalia Biro şi a fost adoptat de Senat la 9 septembrie 2014, iar de Camera Deputaţilor, for decizional, la 11 februarie 2015. Legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis la data de 6 martie 2015. Potrivit prevederilor actului normativ, autorităţile administraţiei publice locale au posibilitatea să organizeze manifestări şi acţiuni specifice, pentru a creşte nivelul de conştientizare publică asupra acestei problematici de discriminare şi a efectelor acesteia asupra femeilor şi bărbaţilor.

Egalitatea între femei şi bărbaţi este parte integrantă a obiectivelor Uniunii Europene. Legislaţia, jurisprudenţa şi modificările aduse tratatelor la nivel comunitar, de-a lungul anilor, au contribuit la consolidarea acestui principiu şi la implementarea sa în Uniunea Europeană, conform www.europarl.europa.eu.

Egalitatea între femei şi bărbaţi este promovată de Uniunea Europeană prin prevederile Art. 2 şi 3 din Tratatul privind Uniunea Europeană, obiectivele legate de nediscriminare fiind consacrate şi în textul Articolului 21 din Carta Drepturilor Fundamentale. Totodată, Articolul 8 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene menţionează că este responsabilitatea Uniunii de a elimina inegalităţile şi de a promova egalitatea între bărbaţi şi femei în cadrul tuturor activităţilor. În Declaraţia nr. 19 anexată Actului final al Conferinţei interguvernamentale care a adoptat Tratatul de la Lisabona, Uniunea Europeană şi statele membre s-au angajat să combată toate formele de violenţă domestică şi să adopte toate măsurile necesare pentru a preveni şi reprima aceste acte, precum şi pentru ajutorarea şi protejarea victimelor. Încă din anul 1957, Articolul 119 al Tratatului de la Roma promova egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi în ce priveşte remunerarea pentru activităţile depuse, indică www.what-europe-does-for-me.eu.

Comisia Europeană a prezentat, la 5 martie 2020, strategia privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi în Europa pentru perioada 2020-2025, prezentând acţiuni-cheie pentru perioada vizată şi angajamentul executivului comunitar de a integra perspectiva egalităţii în toate domeniile de politică ale UE, potrivit Comisiei Europene. Printre acţiunile-cheie prevăzute în strategie se numără: încetarea violenţei bazate pe gen, eliminarea stereotipurilor, asigurarea unei participări şi a unor oportunităţi egale pe piaţa forţei de muncă, inclusiv a egalităţii de remunerare, şi realizarea unui echilibru între bărbaţi şi femei în procesul decizional şi în politică. Strategia solicită adoptarea de măsuri juridice de incriminare a violenţei împotriva femeilor.

În cadrul Uniunii Europene, pentru promovarea şi consolidarea egalităţii de gen, funcţionează, ca organism autonom, Institutul European pentru Egalitatea de Gen, care militează pentru combaterea discriminării bazate pe gen şi contribuie, prin politici şi programe, la intensificarea gradului de conştientizare al cetăţenilor Uniunii Europene privind egalitatea de gen, conform https://eige.europa.eu. Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene stabilesc principiile de bază pentru obiectivele şi sarcinile Institutului în Reglementarea sa Fondatoare, potrivit https://eige.europa.eu. AGERPRES/(Documentare- Liviu Tatu, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

* Explicaţie foto : Participanţi la 'Crosul egalităţii de şanse'; Bucureşti, Parcul 'Alexandru Ioan Cuza', 2016.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.