COD GALBEN: 19-05-2025 ora 10 Intre 19 mai, ora 21 – 20 mai, ora 06 se va semnala intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Pictorul Constantin Piliuţă s-a născut la 4 februarie 1929, la Botoşani. A urmat cursurile Liceului "A. T. Laurian" din oraşul natal şi, apoi, a studiat la Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti (1945-1949), sub îndrumarea lui Alexandru Ciucurencu.

 


A debutat în 1956, la Bucureşti, şi a participat apoi, cu regularitate la anuale de stat şi la expoziţii de artă românească în străinătate (1964 - Moscova; 1965 - Delhi; 1966 - Budapesta, Zagreb, Belgrad; 1969 - Moscova; 1970 - expoziţia internaţională de la Varşovia; 1974 - Atena, Cairo, Damasc, Teheran, Tunis, Moscova, Berlin, Glasgow; 1975 - Lisabona, Ankara, Atena; 1976 - Praga, Istanbul; 1977 - Paris, Copenhaga, Beijing, Shanghai, Ankara, New Delhi, Sofia; 1978 - Teheran, Lisabona, Lakewood-Ohio, Milwaukee Wisconsin; 1979 - Madrid, Ottawa, Ciudad de Mexico; 1994 - Munchen) şi la aproximativ 20 de expoziţii personale (Bucureşti, 1957, 1962, 1968, 1972; Veneţia, 1967; Havana, 1969; Malmo - Suedia, 1970, Odorheiul Secuiesc, 1971), potrivit lucrării "Dicţionarul artiştilor români contemporani" (Editura Meridiane, 1976) şi https://alexisart.ro/.

 

 

Foto: (c)  ARMAND ROSENTHAL/ AGERPRES FOTO/ARHIVA


Constantin Piliuţă a lucrat pictură de şevalet, grafică, scenografie pentru teatre din Botoşani şi Bucureşti, frescă. În desen şi în pictură, înţelese ca modalităţi tradiţionale de exprimare, rămâne adeptul unui figurativ care îşi găseşte în propria sa metamorfoză resursele expresivităţii. Tonurile luminoase, degajate de impurităţi, compun o lume aerată, în care meditaţia se instaurează ca o modalitate de a se reface comuniunea cu o natură pură şi vitală. Cu aceleaşi posibilităţi de esenţializare, pictorul abordează şi alte genuri, ca portretul (Tudor Vianu, Nicolae Iorga, Tudor Arghezi, Ştefan Luchian) şi compoziţii de evocare istorică.

 

 

Vernisajul expoziţiei "Autoportrete si portrete", organizată de Galeria Occident în colaborare cu Galeria Piluta, cu ocazia împlinirii a 77 de ani de la naşterea pictorului Constantin Piliuţă.

Foto: (c)  ALEX MICSIK/AGERPRES FOTO


În domeniul artei monumentale a realizat, în colectiv, portrete de voievozi şi cărturari (frescă în tempera la Muzeul Unirii din Alba Iulia, 1968), compoziţia de artă monumentală pentru Hidrocentrala Porţilor de Fier (1973), panouri decorative (mozaicuri din sticlă colorată şi marmură).

 


I-au fost acordate Premiul Uniunii Artiştilor Plastici (1964), Premiul "Ex-equo" al Comitetului de stat pentru Cultură şi Artă (1971), Premiul "Ion Andreescu" al Academiei (1974).

O ultimă expoziţie personală a fost organizată, în 2002, la galeria GalAteCa a Bibliotecii Universitare Centrale. Tot în 2002, lucrări ale pictorului au fost expuse alături de cele ale altor maeştrii ai peniţei, la Primul Salon de Grafică Satirică Românească, precum şi la expoziţia de artă plastică "Arc in the Palace".

 

 

Galerie de artă a pictorului Constantin Piliuţă.

Foto: (c)  ANGELO BREZOIANU/ AGERPRES/FOTO


La 24 februarie 2003, Preşedinţia României i-a conferit Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler pentru îndelungata activitate creatoare, originalitatea şi talentul pictural deosebit, recunoscute pe plan naţional şi internaţional.

Maestrul Constantin Piliuţă a murit la 3/4 mai 2003, la Bucureşti, pe fondul unei afecţiuni cardiace.

O galerie dedicată memoriei pictorului a fost inaugurată la 2 decembrie 2004, pe Calea Victoriei nr. 210.

Lucrări ale pictorului au fost expuse în cadrul mai multor expoziţii, precum expoziţia-eveniment "Grafica în pictura românească din colecţii particulare" (2012), "Clasici, moderni, contemporani. Pictură românească. Colecţia Lucian Pop" (2013), "Portretul în pictura românească din colecţii particulare" (2014), "Maeştrii Artei Româneşti - Colecţia Dantes" (2015), "Lumea trece şi ... petrece" (2017), a VI-a ediţie a Salonului Naţional de Arte Vizuale "Interferenţe" (2017, dedicat pictorului Constantin Piliuţă), "Ecouri hibernale" şi "Comuniune întru credinţă - De Florii ... la Galerii" (2018), "Memento Eminescu" şi "Natura statică - între clasic şi modern" (2019), expoziţia "Artişti botoşăneni de ieri... de azi ...." (2020). Totodată, lucrările artistului constituie obiectul a numeroase licitaţii importante de artă, autorul fiind constant în preferinţele colecţionarilor.

 

 

Inaugurarea oficială a galeriei de arta "Constantin Piliuţă".

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU/ AGERPRES/FOTO


În 2021, în cadrul evenimentului Art Safari Bucureşti (15 sept.-3 oct.), a fost organizată, între altele, expoziţia "Constantin Piliuţă. Culoare de zenit" (curator Călin Stegerean), un omagiu adus pictorului care omologhează în pictura românească scena de gen ca expresie a derizoriului cotidian şi tablourile cu subiect floral ca loc de manifestare a esteticii simplităţii şi armoniei paletei, potrivit https://www.artsafari.ro/.

 

 

Vernisajul expoziţiei "Autoportrete si portrete", organizată de Galeria Occident în colaborare cu Galeria Piluţă, cu ocazia împlinirii a 77 de ani de la naşterea pictorului Constantin Piliuţă.

Foto: (c)  ALEX MICSIK/AGERPRES FOTO


Între tablourile expuse s-au aflat: "Dans", "Maci", "Youth", "Pierrot şi Colombina", "Încurcat în socoteli", "Autoportret".

La 20 decembrie 2021, galeria "COLECŢIA DE ARTĂ", organizată de Consiliul Judeţean Botoşani şi Muzeul Judeţean Botoşani, a fost deschisă în spaţiul fostului magazin "City Gallery" din str. Piaţa Revoluţiei, nr. 12, printr-o expoziţie-eveniment dedicată artistului Constantin Piliuţă. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Ionela Gavri, editor online: Andreea Predal)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.