Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Compozitor, dirijor, interpret, conducător al celebrului Grup Coral SONG, artistul Ioan Luchian Mihalea s-a născut la 15 decembrie 1951. A absolvit Conservatorul "Ciprian Porumbescu" din Bucureşti.

La începutul anilor '70, câţiva studenţi la limbi germanice au hotărât să cânte muzică americană şi au apelat la ajutorul lui Voicu Enăchescu, care dirija corul Universităţii Bucureşti. Atunci au cunoscut mai mulţi studenţi la Conservator. Unul dintre ei era Ioan Luchian Mihalea - Oanţă (cum îi spuneau apropiaţii). La acel moment se puneau bazele grupului SONG, care a devenit un adevărat fenomen artistic, potrivit site-ului bestmusic.ro.

 


Cariera lui Oanţă s-a legat, incontestabil, de activitatea grupului SONG. A câştigat admiraţia publicului de toate vârstele, incluzând în repertoriul SONG (prescurtarea sintagmei Suntem Oamenii Noii Generaţii) piese clasice sau moderne. Întrebat într-un interviu televizat care sunt primele trei calităţi ale SONG-ului, el a răspuns: "frumuseţea - mai ales cea spirituală, la care ţinem foarte mult -, spiritul de echipă, capacitatea de mobilizare - fiind imposibil, altfel, să se realizeze cinci-şapte întâlniri pe săptămână", conform site-ului http://tvr3.tvr.ro/.

Spunea mereu că "importante nu sunt statisticile, important e ceea ce spune formaţia, câţi oameni fug spre sala în care se cântă". În paralel, a înfiinţat şi Cvintetul "Luchian" - din care făceau parte, pe lângă Oanţă, Bogdan Dragomir, Mircea Cotigă, Mihai Ţiulete şi Cristian Caragea - cu care a participat în numeroase emisiuni de divertisment pentru televiziune.

Muzicianul şi jurnalistul de radio Bogdan Dragomir (Radio România Regional) - care a fost membru atât în Grupul coral SONG, cât şi în Cvintetul vocal "Luchian" -, amintindu-şi perioada în care a colaborat cu Ioan Luchian Mihalea, spune că ideea înfiinţării acestui cvintet a pornit de la plăcerea de a cânta a capella piese Negro Spirituals.

"Cvintetul 'Luchian' a fost înfiinţat după concertul aniversar de 10 de ani de la crearea grupului SONG, de la Sala Palatului, în 1980-1981. Oanţă - Dumnezeu să-l odihnească - s-a gândit să facem un grup bărbătesc pe cinci voci, pentru că nu exista aşa ceva în România. Am pornit de la Negro Spirituals - nişte piese americane interpretate a capella, cu text religios - care au fost cântate (unele) şi de Grupul coral SONG - în aranjamente muzicale scrise pentru patru voci: sopran, alto, tenor, bas. Oanţă a făcut nişte aranjamente speciale, nişte reducţii pe voci şi au ieşit anumite piese pentru cinci voci, de la asta am pornit. Noi, membrii cvintetului, de obicei rămâneam după repetiţiile SONG-ului (marţea, joia şi duminica) şi ne apucau ore târzii în noapte studiind interpretarea acestora sau lucrând la coregrafii special create pentru noi. Am făcut costume, mişcare scenică - trebuia o anumită coregrafie, era puţin complicat pentru un grup de cinci băieţi.", a declarat pentru AGERPRES Bogdan Dragomir.

 


El a amintit de faptul că membrii Cvintetului "Luchian" au apărut în multe emisiuni de divertisment, la Radioul Public şi la Televiziunea Naţională, cântând melodii create special pentru ei de renumiţi compozitori români, au participat la festivaluri, spectacole şi turnee naţionale şi internaţionale.

"Pentru că în anii '80 nu puteam cânta piese străine la radio şi la televiziune, am înregistrat şi interpretat piese româneşti în spectacole şi emisiuni de divertisment pentru radio şi televiziune, create de toţi compozitorii renumiţi din perioada de succes a muzicii uşoare româneşti, precum Marius Ţeicu, Ion Cristinoiu, Ionel Tudor, Horia Moculescu, Cornel Fugaru, Adrian Enescu, Dan Dimitriu, Cornel Meraru, Alexandru Mandy, Viorel Gavrilă ... Mulţi compozitori, după ce au aflat că există cvintetul nostru, au început să ne compună piese. Mergeam la ei acasă, ne prezentau piesa, o cântam, făceau negativul şi apoi o repetam pentru înregistrări. Cum nu prea existau studiouri particulare, se făceau înregistrări în TVR, în studioul muzical, cu Alexandra Cepraga, Paul Enigărescu, Dani Constantin, Liana Elekeş, iar la Radio se făceau înregistrări în Studioul T6. Evident, am lucrat cu toţi marii realizatori de emisiuni de divertisment - Tudor Vornicu, Ileana Pop, Titus Munteanu, Doina Anastasiu, Ioana Bogdan, Liviu Tudor Samoilă. La TVR, duminica era emisiunea de divertisment 'Album duminical', iar sâmbăta erau alte emisiuni în care cântam. Zilele de sâmbătă şi duminică erau singurele în care puteam apărea, pentru că până în 1990, de luni până vineri, erau numai două două ore de emisie la TVR. Dar noi aveam o audienţă foarte mare şi ne-am bucurat mult de acest lucru. Cvintetul 'Luchian' a fost ceva inedit pentru România, noi am cântat din 1980 până în 1993, eu fiind, în paralel, şi artist liric în Corul Naţional de Cameră MADRIGAL, dar încercam să le 'împac' pe ambele. Maestrul Marin Constantin a acceptat destul de greu această popularitate a mea, pe micul ecran în emisiuni de divertisment şi cântând muzică uşoară. Am fost 'o excepţie... singura' şi pentru acest lucru îi port o stimă şi o recunoştinţă cu totul speciale pentru că a înţeles că eu făceam acest lucru, în SONG, înainte de a intra, în 1982, în MADRIGAL... Perioada anilor 1980-2000 a fost cea mai frumoasă perioadă a vieţii mele... artistice, iar pe Oanţă nu-l vom putea uita niciodată pentru tot 'frumosul' adăugat în sufletele noastre!", a mai spus Bogdan Dragomir.

 


"Poate înainte de toate SONG-ul înseamnă mereu 20 de ani. Chiar dacă ne-am aflat în 1973, sau 1979, sau 1986. Timpul pare nemişcat când aerul care te înconjoară e proaspăt şi merită respirat", spunea Ioan Luchian Mihalea în interviul amintit, potrivit site-ului http://tvr3.tvr.ro/.

Printre numele cunoscute care au făcut parte din SONG se numără Bogdan Stanoevici, Ducu Bertzi, Bianca Ionescu, Doina Matei Pocorschi, Bogdan Dragomir, Luminiţa Velciu, Gianina Corondan, Robert Schwartz, Adriana Moca, Valentin Vasiliu.

În anul 1983, Oanţă a înfiinţat corul de copii MiniSONG, în care a îndrumat paşii multor copii spre muzică, conform site-ului bestmusic.ro. I-a învăţat pe cei mici piese din folclorul românesc şi universal, titluri celebre din muzica de film, canţonete, muzică din operete. Au avut numeroase turnee, au fost pe aproape toate scenele ţării şi în străinătate. Din MiniSONG au făcut parte, printre alţii, cântăreaţa Alina Sorescu şi actriţa Dana Rogoz.

În primăvara anului 1989 a pus bazele unui nou grup, numit "Bazar", format în exclusivitate de elevi ai Şcolii Populare de Artă din Capitală, cu care a participat în spectacole la Teatrul de Revistă "Constantin Tănase", Casa Studenţilor "Grigore Preoteasa" sau Sala Radio din Bucureşti.

A participat, împreună cu grupul SONG, în 1990, la înregistrarea operei rock "Lanţurile" a trupei Krypton, urmată de un spectacol grandios care a avut loc în Bucureşti, la 1 Decembrie 1990, în Piaţa Revoluţiei.

 


''Colaborarea cu Oanţă a fost ceva fabulos, şi-a demonstrat talentul de interpret, de dirijor şi de coordonator al unui grup atât de mare cum era SONG-ul, m-au impresionat soluţiile pe care le-a găsit pentru a obţine ceea ce ne trebuia în acel show, a fost ceva revoluţionar. Pentru mine rămâne o mare voce, un mare talent şi m-a onorat respectul pe care mi l-a arătat acest mare artist'', declara în 2015 pentru AGERPRES solistul trupei Krypton, Gabi ''Guriţă'' Nicolau.

Ioan Luchian Mihalea a avut colaborări importante şi participări la concursuri şi festivaluri împreună cu alţi artişti precum Mihaela Runceanu, Angela Similea, Viorela Filip.

A fost şi prezentator de emisiuni pentru copii - ''TipTop, MiniTop'' - şi a jucat, în roluri episodice, în filmele ''Iancu Jianu'' şi ''Mult mai de preţ e iubirea''.

Pe Adina, care i-a fost soţie, a cunoscut-o în 1977, când aceasta a venit în SONG. Cei doi s-au căsătorit în 1990 şi au avut un fiu - Ionuţ, precizează site-ul bestmusic.ro.

Muzicianul Ioan Luchian Mihalea a murit la 29 noiembrie 1993, la doar 42 de ani, fiind asasinat în propriul apartament. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Alexandru Cojocaru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.