COD GALBEN: 20-01-2022 ora 10 Intre 20 ianuarie, ora 12 – 22 ianuarie, ora 10 se va semnala viscol

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi prim-ministrul sloven, Janez Jana, reprezentând preşedinţia slovenă a Consiliului UE, au condus delegaţia UE la Summitul liderilor mondiali ce a lansat cea de a 26-a Conferinţă a părţilor (COP26) la Convenţia Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice de la Glasgow (31 oct.-12 nov.), încheierea unui Parteneriat între Comisia Europeană, Banca Europeană de Investiţii şi programul Catalyst al Breakthrough Energy vizând implementarea tehnologiilor esenţiale în domeniul climei, precum şi contribuţia UE în valoare de un miliard de euro la angajamentul privind finanţarea pădurilor la nivel mondial, în cadrul aceluiaşi eveniment - se numără printre evenimentele perioadei.

Consiliul European


La 1 noiembrie, cu prilejul lansării celei de a 26-a Conferinţe a părţilor (COP26) de către Summitul liderilor mondiali, la Convenţia Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, unul dintre conducătorii delegaţiei UE alături de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi de prim-ministrul sloven, Janez Janša, reprezentând preşedinţia slovenă a Consiliului UE, a subliniat, luând cuvântul în numele UE, că omenirea trebuie să acţioneze acum pentru a limita încălzirea globală, potrivit https://www.consilium.europa.eu/.

"Omenirea a purtat un război împotriva naturii: trebuie să ne oprim. Planeta Pământ este singura noastră casă. Trebuie să limităm încălzirea globală la 1,5 °C. Acum este momentul să acţionăm împreună."

În cadrul evenimentului "Dezbatere privind acţiunea şi solidaritatea - deceniul critic", dedicat solidarităţii cu ţările cele mai vulnerabile, preşedintele Charles Michel a enumerat domeniile-cheie asupra cărora trebuie să se concentreze comunitatea internaţională: mobilizarea fondurilor publice, colaborarea cu sectorul privat, stabilirea preţului carbonului, coerenţa politicilor economice.

Comisia Europeană


Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi Bill Gates, fondatorul Breakthrough Energy, împreună cu preşedintele Băncii Europene de Investiţii, Werner Hoyer, au intrat, la 2 noiembrie, în mod oficial într-un parteneriat cu rol de pionierat, care va stimula investiţiile în tehnologiile esenţiale pentru domeniul climei, în cadrul Conferinţei părţilor la Convenţia Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26) de la Glasgow. Semnarea unui memorandum de înţelegere survine anunţului iniţial, făcut în luna iunie a acestui an, cu ocazia conferinţei ministeriale privind Misiunea inovare, potrivit https://ec.europa.eu/.

"Timpul pentru a acţiona este acum. Provocarea climatică ne impune să investim în inovaţii cu grad mare de risc şi să eliminăm "prima ecologică" implicată în comercializarea noilor tehnologii. Sunt nerăbdătoare să ajung să constat că tehnologiile intră pe piaţă. Parteneriatul UE-Catalyst este un nou pas în direcţia transformării Europei în primul continent neutru din punctul de vedere al impactului asupra climei şi al inovării în domeniul climei. Mă aştept ca statele membre, industria şi alte părţi să se alăture cursei inovării în domeniul climei", a declarat cu acest prilej Ursula von der Leyen.

Parteneriatul dintre Comisie, Banca Europeană de Investiţii şi programul Catalyst al Breakthrough Energy va mobiliza până la 820 milioane euro (un miliard de dolari) în perioada 2022-2026 pentru a accelera implementarea pe scară largă şi comercializarea rapidă a tehnologiilor inovatoare care vor contribui la realizarea ambiţiilor Pactului verde european şi a obiectivelor UE în materie de climă pentru 2030. Se estimează că fiecare euro din fonduri publice va atrage trei euro din fonduri private. Investiţiile vor fi direcţionate către un portofoliu de proiecte UE cu potenţial mare în patru sectoare: hidrogen curat; combustibili pentru o aviaţie sustenabilă; captare directă din aer; stocare pe termen lung a energiei.

Finanţarea UE pentru parteneriat va proveni din programul Orizont Europa şi din Fondul pentru inovare şi va fi gestionată în cadrul InvestEU în conformitate cu procedurile de guvernanţă stabilite. Programul Catalyst al Breakthrough Energy va atrage capital privat şi fonduri filantropice echivalente în sprijinul tehnologiilor esenţiale inteligente din domeniul climei pentru a accelera tranziţia către ecosisteme industriale sustenabile în Europa. Parteneriatul UE-Catalyst va fi deschis investiţiilor naţionale ale statelor membre ale UE prin intermediul InvestEU sau la nivel de proiect. Se preconizează că primele proiecte vor fi selectate în 2022.

Tot la 2 noiembrie, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, în cadrul celei de a 26-a Conferinţe a părţilor la Convenţia-cadru a ONU asupra schimbărilor climatice (COP26), o contribuţie a Uniunii Europene în valoare de un miliard de euro la angajamentul privind finanţarea pădurilor la nivel mondial. Acest pachet de sprijin pe 5 ani din bugetul UE va ajuta ţările partenere să protejeze, să restabilească şi să gestioneze în mod durabil pădurile din întreaga lume şi să pună în aplicare Acordul de la Paris.

"Pădurile sunt plămânii verzi ai Pământului. Trebuie să le protejăm şi să le refacem. Am plăcerea de a anunţa că ne angajăm să acordăm un miliard de euro pentru a proteja pădurile planetei. Acesta este un semn clar al angajamentului UE de a fi un motor al schimbării globale pentru a ne proteja planeta, în conformitate cu ambiţiile Pactului verde european" a declarat preşedinta Ursula von der Leyen.

Acest lucru reprezintă contribuţia Comisiei Europene la angajamentul pentru finanţarea pădurilor la nivel mondial asumat de comunitatea internaţională în cadrul COP26. Ca acţiune subsecventă, UE va colabora cu ţările partenere pentru a conserva, restabili şi asigura gestionarea durabilă a pădurilor într-un mod cuprinzător şi integrat. Din suma de un miliard de euro, 250 de milioane de euro vor fi direcţionate către bazinul Congo, care cuprinde opt ţări (Camerun, Republica Centrafricană, Republica Democratică Congo, Republica Congo, Guineea Ecuatorială, Gabon, Burundi şi Rwanda) în scopul protejării pădurii tropicale aflate pe locul al doilea în lume ca mărime, îmbunătăţind în acelaşi timp mijloacele de subzistenţă ale populaţiilor sale.

Parlamentul European


Primul panel al primei sesiuni a European Citizens' Panels are loc online, între 5 şi 7 noiembrie. După prima rundă de sesiuni care a avut loc la Parlamentul European din Strasbourg, în septembrie şi octombrie, grupurile de cetăţeni europeni urmează să îşi continue activitatea de a prezenta priorităţi şi recomandări. Primul panel se concentrează pe subiecte precum o economie mai puternică, justiţie socială, locuri de muncă/educaţie, tineret, cultură şi sport/transformare digitală. În cadrul celei de-a doua sesiuni, cele trei paneluri sunt: "Democraţie europeană/Valori şi drepturi, statul de drept, securitate" (12-14 noiembrie); "Schimbări climatice, mediu/Sănătate" (19-21 noiembrie); "UE în lume/Migraţia" (26-28 noiembrie), notează https://www.europarl.europa.eu.

The European Citizens' Panels sunt o trăsătură centrală a Conferinţei organizate de Parlamentul European, Consiliul UE şi Comisia Europeană pe baza Declaraţiei lor comune. Deliberările grupurilor iau în considerare contribuţiile cetăţenilor, adunate din întreaga Europă pe platforma digitală multilingvă, şi sunt susţinute de contribuţii şi prezentări ale unor academicieni proeminenţi şi alţi experţi. Cetăţenii au fost aleşi aleatoriu de către contractori specializaţi, utilizând metodologii care se asigură că sunt reprezentativi pentru diversitatea UE în ceea ce priveşte originea geografică, sexul, vârsta, mediul socio-economic şi nivelul de educaţie. Tinerii între 16 şi 25 de ani reprezintă o treime din fiecare panel. Fiecare panel va veni cu recomandări care vor fi introduse în Plenara Conferinţei, care va prezenta apoi propuneri privind Viitorul Europei. Panelurile au selectat 80 de cetăţeni (20 pentru fiecare Panel) pentru a fi reprezentaţi în Plenara Conferinţei. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Cristian Anghelache)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.