Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, a anunţat, la 30 octombrie 2021, că a depus la Parlament programul de guvernare şi lista de miniştri ai Cabinetului său. Alina Gorghiu a fost propusă ministru al Justiţiei.

Alina-Ştefania Gorghiu s-a născut la 16 septembrie 1978, potrivit www.senat.ro.

A învăţat la Colegiul Naţional "Vlaicu-Vodă" din Curtea de Argeş (1993-1997). Este absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Administrative din cadrul Universităţii Creştine "Dimitrie Cantemir" (1997-2001); licenţă în ştiinţe juridice, specializarea Ştiinţe Juridice şi Administrative la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti.

Între 2002 şi 2003 a urmat studii postuniversitare în domeniul "Ştiinţe Penale - Criminologie", în cadrul Universităţii Bucureşti, Facultatea de Drept. În 2008 a obţinut o nouă licenţă din partea Facultăţii de Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative, Universitatea Piteşti.

În 2007, a obţinut un master în "Comunicare şi Relaţii Publice", Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice "David Ogilvy". În acelaşi an a urmat un curs de iniţiere în profesia de mediator, organizat de Consiliul Baroului Bucureşti şi Centrul de Mediere şi Arbitraj Bucureşti.

În iunie 2011 a urmat programul "Public Leaders in Southeast Europe" la Universitatea Harvard.

Din 2012 este doctor în drept, specializarea drept penal, în cadrul Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi.

Şi-a început activitatea profesională ca avocat stagiar, colaborator (2002-2004), apoi consilier local în cadrul Consiliul Local al Sectorului 5 Bucureşti (2004-2008), asociat în cadrul "Gorghiu, Pop şi Asociaţii - Societate Civilă de Avocaţi" (2005-2012), consilier al preşedintelui AVAS (2007-2008), arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional (din 2008), practician în insolvenţă (2009-2010), avocat titular al Cabinetului individual de Avocat "Gorghiu Alina Ştefania" (2013-2016).

Lector la Facultatea de Ştiinţe Sociale şi Politice din cadrul Universităţii "Titu Maiorescu" (2010-2011), lector universitar la Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative din cadrul Universităţii Creştine "Dimitrie Cantemir", Catedra de Administraţie Publică (2010 - 30 ian. 2014), conform www.cdep.ro.

La alegerile parlamentare din 2008 a fost aleasă deputat în circumscripţia electorală nr. 42 Bucureşti, colegiul uninominal nr. 22, din partea PNL. Până în mai 2010 a fost vicepreşedinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii, iar apoi secretar al Comisiei Juridice, de disciplină şi imunităţi (mai 2010 -dec. 2012); vicepreşedinte al Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor (sept.-dec. 2012).

În urma alegerilor din 9 decembrie 2012 a obţinut un nou mandat de deputat în Colegiul uninominal nr. 22 din Bucureşti, pe listele USL (PNL). Până în aprilie 2013 a fost membru al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Mediteranei, iar din martie 2013, a fost membru al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. A fost vicelider al Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal (febr.-sept. 2014). Din mai 2012 a devenit secretarul Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi, subcomisia pentru monitorizarea executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului.

La Congresul Extraordinar din 28-29 iunie 2014, a fost aleasă vicepreşedintele al PNL, iar la 7 iulie 2014 a fost desemnată purtător de cuvânt al partidului de către Biroul Politic Naţional. De asemenea, a fost purtătorul de cuvânt al campaniei electorale prezidenţiale a lui Klaus Iohannis.

Alina Gorghiu a fost aleasă, la 18 decembrie 2014, preşedinte al vechiului PNL, ea urmând să fie şi copreşedinte al noului PNL. Decizia a fost luată în Biroul Politic Naţional al vechiului PNL cu 48 de voturi, după ce Klaus Iohannis şi-a depus mandatul de lider al formaţiunii şi şi-a anunţat demisia din partid, ca urmare a alegerii sale în funcţia de preşedinte al României. Alina Gorghiu a fost preşedinte interimar până în decembrie 2016.

La alegerile parlamentare din 2016, a obţinut un mandat de senator în circumscripţia electorală nr. 37 din Timiş. În legislatura 2016-2020 a fost membru al Biroului Permanent al Senatului; vicepreşedinte al Biroului Permanent (febr.-sept. 2019; sept. 2019-febr. 2020), potrivit site-ului www.cdep.ro. A fost vicepreşedinte al Comisiei pentru politică externă, membru în Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări, membru al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei, membru al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, preşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Cuba, precum şi membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Finlanda şi al Grupului parlamentar de prietenie cu Statul Plurinational Bolivia.

La alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020 a fost aleasă senator în Circumscripţia electorală nr. 37 Timiş din partea Partidului National Liberal, fiind validată în funcţie la 21 decembrie 2020. Este vicepreşedinte al Biroului Permanent al Senatului (din 22 dec. 2020), potrivit www.senat.ro. Este membru al Comisiei pentru politică externă (din 22 dec. 2020), al Comisiei pentru cultură şi media (din 22 dec. 2020), al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO (din 17 febr. 2021), precum şi membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Cipru (din 11 mai 2021).

La 26 septembrie 2021, a fost aleasă de Consiliul Naţional al PNL vicepreşedinte pe domeniul drepturile omului, protecţia minorităţilor etnice, religioase şi a grupurilor vulnerabile de orice natură.

Este autor coordonator al volumului "Medierea - Oxigen pentru Afaceri" (2011); autor unic al volumului "Infracţiuni Contra Drepturilor Electorale" (2012); coautor al volumului "Medierea Conflictelor" (2013) şi autor coordonator al volumului "Medierea - Oxigen pentru O Societate Modernă" (2013). AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, Ruxandra Bratu; editor: Cerasela Bădiţă)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.