COD GALBEN: 23-05-2025 ora 10 Intre 23 mai, ora 10 – 24 mai, ora 06 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

În fiecare an, la 20 octombrie este marcată Ziua internaţională a osteoporozei, care este organizată de Fundaţia Internaţională pentru Osteoporoză (International Foundation for Osteoporosis - IOF).

Această zi a fost iniţiată de Societatea Naţională pentru Osteoporoză din Marea Britanie, la 20 octombrie 1996, şi susţinută de Comisia Europeană, iar ulterior a fost marcată de Fundaţia Internaţională pentru Osteoporoză. În anii 1998 şi 1999, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a devenit co-partener al marcării acestei zile.

De Ziua mondială a osteoporozei, potrivit site-ului https://www.worldosteoporosisday.org/, oamenii sunt îndemnaţi să ia măsuri pentru sănătatea oaselor, amintindu-se totodată faptul că osteoporoza poate fi prevenită şi tratată.

La nivel mondial, una din trei femei şi unul din cinci bărbaţi cu vârsta de peste 50 de ani vor suferi o fractură osteoporotică. Fracturile cauzate de osteoporoză au un impact devastator asupra a milioane de oameni din lumea întreagă şi duc la costuri socio-economice enorme pentru societate şi sistemele de sănătate. Dar în continuare, în pofida realelor progrese medicale pentru reducerea fracturilor, un număr foarte mic de bărbaţi şi femei primesc tratament în acest sens.

Doar 20 la sută dintre pacienţii cu fracturi osteoporotice sunt în realitate diagnosticaţi sau trataţi pentru osteoporoză, afecţiunea de bază. În 2010, numai în Europa, aproximativ 12,3 milioane de oameni consideraţi a avea risc înalt de fracturi osteoporotice nu beneficiau de tratament, potrivit https://www.worldosteoporosisday.org/.

Osteoporoza şi fracturile pot fi prevenite dacă se acţionează din timp. Cei cinci paşi care trebuie urmaţi pentru o sănătate a oaselor şi o prevenire a fracturilor în viitor sunt: exerciţii regulate pentru menţinerea oaselor şi muşchilor în mişcare; nutriţia - o dietă bogată în nutrienţi pentru sănătatea oaselor (calciu, vitamina D, proteine, plus expunerea la soare, care asigură o bună asimilare a vitaminei D); un stil de viaţă cu menţinerea unei greutăţi corporale sănătoase, cu evitarea fumatului şi a băuturilor în exces; descoperirea factorilor de risc (precum fracturi anterioare, antecedente familiale de osteoporoză sau medicamente specifice care afectează sănătatea oaselor); testarea şi, dacă este cazul, urmarea unui tratament. (https://www.worldosteoporosisday.org/).

Fundaţia Internaţională pentru Osteoporoză a fost lansată în 1998, la Congresul european privind osteoporoza organizat la Berlin, se arată pe site-ul www.iofbonehealth.org. Este o fundaţie non-guvernamentală, non-profit, cu sediul în Elveţia, şi funcţionează ca o alianţă globală de asociaţii ale pacienţilor, organizaţii de cercetare, profesionişti din domeniul sănătăţii şi companii internaţionale care acţionează pentru a promova sănătatea oaselor, muşchilor şi articulaţiilor.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a identificat osteoporoza ca reprezentând o problemă majoră de sănătate publică.

 

 

Foto: (c)  ANGELO BREZOIANU/AGERPRES FOTO


Osteoporoza, care înseamnă "os poros", este o boală în care densitatea osoasă şi calitatea osului sunt reduse. Pe măsură ce oasele devin mai poroase şi mai fragile, riscul de fractură este mult crescut. Pierderea osoasă are loc discret şi progresiv. De multe ori nu există simptome până când se produce prima fractură, se menţionează pe site-ul Fundaţiei Internaţionale pentru Osteoporoză, https://www.iofbonehealth.org/.Cu un impact major asupra sănătăţii, osteoporoza reduce semnificativ calitatea vieţii pacientului, de aceea diagnosticarea precoce este extrem de importantă. Un aparat folosit în diagnosticarea osteoporozei, în depistarea precoce a acesteia, este osteodensitometrul. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, Ruxandra Bratu; editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Andreea Preda)

 

* Explicaţie foto din deschidere: Centru de diagnostic si prevenire a osteoporozei . (Bucureşti, 17 dec. 2004)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.