Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

La 14 octombrie, anual, membrii Organizaţiei Internaţionale de Standardizare (International Organization for Standardization - ISO), ai Comisiei Electrotehnice Internaţionale (The International Electrotechnical Commission - IEC) şi ai Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (International Telecommunication Union - ITU) sărbătoresc Ziua mondială a standardizării, un omagiu adus eforturilor de colaborare ale miilor de experţi din întreaga lume care dezvoltă acorduri tehnice voluntare care sunt publicate ca standarde internaţionale, potrivit https://www.thereisadayforthat.com/.

La această dată, în 1946, delegaţi din 25 de ţări s-au adunat la Londra şi au decis crearea unei organizaţii internaţionale axată pe facilitarea standardizării. Organizaţia Internaţională de Standardizare - ISO a fost formată un an mai târziu, în 1947. Ziua mondială a standardizării a fost marcată, pentru prima dată, la 14 octombrie 1970, la iniţiativa preşedintelui Organizaţiei Internaţionale de Standardizare - ISO (1968-1970), Faruk Sünter, potrivit www.ansi.org.

În 2021, tema Zilei mondiale a standardizării este "Shared vision for a better world", potrivit https://www.worldstandardsday.org/.

Obiectivele ONU de Dezvoltare Durabilă (SDG), care proiectează abordarea dezechilibrelor sociale, dezvoltarea unei economii durabile şi încetinirea ritmului schimbărilor climatice, sunt extrem de ambiţioase. Pentru atingerea acestor obiective va fi necesară cooperarea tuturor partenerilor publici şi privaţi şi utilizarea tuturor instrumentelor disponibile, inclusiv a standardelor internaţionale şi a sistemelor de evaluare a conformităţii.

Lupta intensă împotriva unei pandemii globale persistente a dezvăluit necesitatea absolută a abordării acestor obiective într-un mod incluziv, pentru a consolida societăţile, făcându-le mai rezistente şi mai echitabile. În acest context, standardele sunt mai relevante ca niciodată. De cealaltă parte, întregul sistem de standarde este construit pe colaborare. Doar lucrând împreună, oamenii vor avea soluţii pentru a face faţă provocărilor de sustenabilitate. În ediţiile viitoare ale Zilei mondiale a standardizării vor fi prezentate numeroasele moduri în care standardele internaţionale contribuie la succesul atingerii Obiectivelor ONU de Dezvoltare Durabilă (SDG).

În 2020, tema acestei zile a fost "Protecting the planet with standards". Pentru a reduce impactul uman asupra planetei noastre este nevoie de voinţă politică, de acţiuni concrete şi de instrumentele potrivite, precum Standardele Internaţionale pregătite de IEC, ISO şi ITU, care iau în considerare soluţiile probate şi reale la provocările tehnice. Acestea contribuie la împărtăşirea expertizei şi a cunoştinţelor de specialitate pe scară largă atât în ţările dezvoltate, cât şi în ţările în curs de dezvoltare. Standardele acoperă toate aspectele legate de energie, apă şi de calitatea aerului. Utilizarea lor pe scară largă ajută la reducerea impactului producţiei şi proceselor industriale asupra mediului înconjurător, facilitează refolosirea resurselor limitate şi îmbunătăţeşte eficienţa energetică, notează https://www.worldstandardscooperation.org/.

Organizaţia Internaţională de Standardizare - ISO este o organizaţie internaţională independentă şi non-guvernamentală ce dezvoltă şi publică Standarde Internaţionale. ISO reuneşte institutele naţionale de standardizare din peste 162 de ţări, un membru per ţară, cu secretariatul central la Geneva. ISO a publicat peste 19.000 de Standarde Internaţionale şi documente asociate, acoperind aproape orice domeniu, de la tehnologie, la siguranţă alimentară, agricultură şi sănătate. Standardele se elaborează la nivel internaţional, regional şi naţional. Coordonarea activităţilor la aceste trei niveluri este asigurată prin structuri comune şi acorduri de cooperare. Fiecare ţară are propriul sistem naţional de standardizare, iar organismele principale sunt membre ale organismelor regionale sau internaţionale de profil.

Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor - ITU este o instituţie specializată din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite, având sediul la Geneva. ITU are ca principiu fundamental asigurarea cooperării dintre sectorul guvernamental şi cel privat, pentru dezvoltarea domeniului tehnologiei informaţiilor şi comunicaţiilor la nivelul infrastructurii şi serviciilor, în vederea susţinerii procesului de dezvoltare economică şi socială la nivel mondial. ITU este cea mai importantă organizaţie de standardizare în domeniul telecomunicaţiilor. Standardele elaborate de ITU (cunoscute ca recomandări) acoperă practic toate aspectele telecomunicaţiilor. Colaborarea cu alte organizaţii de standardizare, globale sau regionale, a permis reducerea incompatibilităţilor şi accelerarea ritmului de introducere a unor noi tehnologii.

Comisia Electrotehnică Internaţională - IEC este o organizaţie non-profit, non-guvernamentală, înfiinţată în 1906. Este cea mai importantă organizaţie la nivel mondial care publică prin consens standardele internaţionale şi gestionează sisteme de evaluare a conformităţii pentru produsele electrice şi electronice, sisteme şi servicii. Publicaţiile IEC servesc drept bază pentru standardizarea naţională şi ca trimiteri la redactarea ofertelor şi contractelor internaţionale. Membrii IEC sunt Comisiile Naţionale, care numesc experţi şi delegaţi ce vin din industrie, organisme guvernamentale, asociaţii şi mediul academic pentru a participa la lucrările tehnice şi la activităţile de evaluare a conformităţii IEC.

Cele trei organisme colaborează la nivel înalt sub titulatura The World Standards Cooperation şi apără interesele comune în consolidarea şi promovarea sistemului de Standarde Internaţionale voluntare bazate pe consens. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto: ISO/Facebook

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.