Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ziua internaţională a muzicii (International Music Day) celebrată, în fiecare an, la 1 octombrie, evidenţiază rolul important pe care îl are muzica în viaţa de zi cu zi a oamenilor de pe întreaga planetă.

"Muzica este limbajul universal al omenirii", spunea poetul american. Henry Longfellow (1807-1882), potrivit site-ului www.pearsoncanadaschool.com.

Muzica este multifaţetată, având o mulţime de genuri diferite, cu numeroşi fani şi adepţi. Clasică, country, blues, jazz, rock, pop, chanson sunt doar câteva genuri muzicale dintre care putem alege. Unii folosesc muzica drept modalitate de exprimare, alţii pentru comunicare sau pentru relaxare.

Fiecare naţiune are propria muzică şi cântece unice, artişti şi muzicieni originali. Sărbătoarea Zilei internaţionale a muzicii îi uneşte pe toţi oamenii de pretutindeni. Este o zi în care ne putem reafirma respectul faţă de cultura muzicală a altor popoare şi putem lua atitudine pentru promovarea diseminării muzicii în lume, conform site-ului www.rusevents.info/holiday/international-music-day.

Propunerea de sărbătorire a acestei zile a fost făcută de renumitul violonist şi muzicolog Yehudi Menuhin, pe atunci preşedinte al Consiliului Muzical Internaţional al UNESCO (International Music Council - IMC), fondat în 1949, şi care a declarat că ziua dedicată muzicii ''va constitui o mare realizare printre activităţile noastre şi va deveni un eveniment de propagare pentru o cunoaştere mai bună a artei noastre, un model de consolidare a legăturilor de pace şi de prietenie dintre oameni cu ajutorul muzicii'', potrivit site-ului www.imc-cim.org.

Prima Zi internaţională a muzicii a fost organizată, de către IMC, la 1 octombrie pe 1975, potrivit rezoluţiei adoptate de a 15-a Adunare Generală din Lausanne, în 1973. Intenţia a fost şi este de a încuraja promovarea acestei arte la toate nivelurile societăţii, aplicarea idealurilor UNESCO, promovarea activităţilor Consiliului Internaţional al Muzicii, a organizaţiilor internaţionale membre şi comitetelor naţionale.

Chiar şi în condiţiile actuale impuse de evoluţia pandemiei COVID-19, Consiliul Internaţional al Muzicii invită compozitori, interpreţi şi muzicologi de renume să participe la acţiuni pentru a susţine prelegeri şi pentru a vorbi despre importanţa muzicii, despre locul ei în viaţa modernă, despre idealurile UNESCO şi despre activităţile IMC.

În încercarea sa de a stabili o armonie la nivel mondial prin intermediul muzicii, IMC sărbătoreşte Ziua internaţională a muzicii cu un accent deosebit pe organizarea de evenimente muzicale, programe de radio şi televiziune şi conferinţe de presă. În mijlocul tuturor acestor activităţi, se acordă o importantă deosebită şi luptei împotriva poluării sonore a mediului, iar în acest sens IMC propune ca fiecare ţară să păstreze câteva momente de tăcere în Ziua internaţională a muzicii, folosind această tăcere pentru a asculta muzica difuzată în principalele pieţe ale oraşelor, potrivit site-ului IMC.

Consiliul Internaţional al Muzicii, fondat în 1949 de UNESCO, este cea mai mare reţea mondială de organizaţii şi instituţii care activează în domeniul muzicii. IMC promovează valoarea şi diversitatea muzicii din viaţa tuturor popoarelor şi accesul la muzică pentru toţi oamenii. Prin membrii şi reţelele sale, IMC are acces direct la peste 1.000 de organizaţii din aproximativ 150 de ţări şi la 200 de milioane de persoane dornice să dezvolte şi să împărtăşească cunoştinţe şi experienţe din diverse aspecte ale vieţii muzicale, potrivit site-ului consiliului. AGERPRES/ (Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Marina Bădulescu, editor online: Andreea Preda)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.