COD GALBEN: 09-05-2025 ora 10 Intre 9 mai, ora 10 – 9 mai, ora 20Fenomene vizate se va semnala 9 mai, ora 10 – 9 mai, ora 20Fenomene vizate COD GALBEN: 09-05-2025 ora 16 Intre 16:55 si 20:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 50...55 km/h. in Județul Tulcea , Zona de litoral a județului Tulcea , respectiv zona localităților;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Marcată, la nivel mondial, pe 21 septembrie, Ziua mondială pentru combaterea bolii Alzheimer (World Alzheimer's Day) în acest an are ca slogan în derularea acţiunilor "Cunoaşteţi demenţa, cunoaşteţi boala Alzheimer".

Demenţa afectează, în prezent, peste 50 de milioane de persoane din întreaga lume, un nou caz de demenţă apărând undeva în lume la fiecare 3 secunde. Nu există un tratament pentru majoritatea tipurilor de demenţă, dar există tratament şi sprijin, potrivit federaţiei Alzheimer's Disease International.

Tema campaniei "Cunoaşteţi demenţa, cunoaşteţi boala Alzheimer" se referă la puterea cunoaşterii, mai ales a semnele de avertizare de la începutul manifestării demenţei şi a importanţei stabilirii unui diagnostic la timp. Simptomele acestei boli pot include: pierderea memoriei, dificultăţi în a găsi cuvintele potrivite sau în a înţelege ceea ce spun oamenii, dificultăţi în îndeplinirea sarcinilor de rutină anterioare, schimbări de personalitate şi de dispoziţie. Căutând informaţii, sfaturi şi sprijin şi, implicit, un diagnostic, oamenii sunt mai în măsură să se pregătească pentru a face faţă boli, şi să se adapteze cunoscând efectele acesteia.

Primirea unui diagnostic de demenţă este adesea un proces dificil şi variază foarte mult de la un caz la altul, în întreaga lume. În plus, stigmatul pe care aceasta îl provoacă face ca cei mai mulţi bolnavi să evite să caute un diagnostic până în stadii foarte avansate ale bolii. Această situaţie se impune a fi schimbată se precizează pe site-ul www.alzint.org.

Acesta este motivul pentru care tema zilei din acest an, sub hashtag-urile oficiale #KnowDementia şi #KnowAlzheimers, face apel ca toată lumea să îşi exprime vocal părerile şi cunoştinţele şi să sprijine o campanie de sensibilizare declanşată la nivel mondial.

Cu ocazia Zilei mondiale pentru combaterea bolii Alzheimer, pe 21 septembrie, este lansat, de asemenea, Raportul mondial Alzheimer 2021 "Călătorie prin diagnosticul de demenţă". Site-ul zilei găzduieşte un webinar gratuit pentru a lansa raportul şi încurajează participarea la sesiune, pentru a cunoaşte opiniile experţilor mondiali în materie de diagnosticare, mai ales a celor care trăiesc cu demenţă şi a îngrijitorilor acestora - de asemenea, oferă posibilitatea de a participa şi la sesiunea de întrebări şi răspunsuri.

Lansată de către Federaţia internaţională pentru Alzheimer (Alzheimer Disease International - ADI), în 1994, cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Ziua mondială pentru combaterea bolii Alzheimer este motivată de necesitatea de a face cunoscută această boală, pentru a opri stigmatizarea persoanelor afectate de ea.

Impactul bolii Alzheimer asupra lumii, în prezent, este în creştere, iar stigmatizarea şi dezinformarea care înconjoară demenţa rămâne o problemă globală care necesită acţiuni globale, se subliniază pe www.worldalzmonth.org/. Organizaţii şi persoane de pretutindeni se pot implica în a sprijini tema campaniei discutând despre demenţă cu familia, prietenii şi colegii. De asemenea, campania poate fi urmărită şi pe reţelele de socializare.

Alzheimer's Disease International (ADI) este o federaţie internaţională a asociaţiilor Alzheimer din întreaga lume, fondată în 1984, şi cuprinde în prezent 105 de asociaţii axate. Are statut consultativ din 2012 cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Misiunea ADI este de a îmbunătăţi calitatea vieţii persoanelor cu demenţă şi a familiilor acestora.

Alzheimer a fost identificată pentru prima dată, în 1906, de către medicul german Alois Alzheimer. Această maladie neurodegenerativă afectează celulele creierului şi ale coloanei vertebrale, cauzează un proces de deteriorare progresivă a funcţiilor cognitive (atenţia, percepţia, memoria, etc.). Ea afectează 50-60% dintre persoanele cu demenţă. Alte tipuri de demenţă includ demenţa vasculară, demenţa cu corpuri Lewy şi demenţa frontotemporală. De asemenea, demenţa poate afecta uneori şi persoanele cu vârsta sub 65 de ani. Aceasta este cunoscută sub numele de demenţă cu debut tânăr.

O persoană afectată de boala Alzheimer trăieşte în medie 8-10 ani de la apariţia primelor simptome, dacă nu intervin alte cauze intercurente de moarte. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu; editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.alzint.org

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.