Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

A XXIV-a ediţie a Jocurilor Olimpice s-a desfăşurat la Seul, Republica Coreea, în perioada 17 septembrie-2 octombrie 1988, potrivit olympics.com. Seul a fost ales în detrimentul oraşului nipon Nagoya.

Jocurile Olimpice de la Seul au fost boicotate de Republica Populară Democrată Coreeană şi de Cuba, ca urmare a refuzului Coreei de Sud de a organiza JO împreună cu R.P.D. Coreeană.

Jocurile Olimpice de vară de la Seul au fost deschise de preşedintele Roh Tae-woo.

La această ediţie au participat 8.391 de sportivi din 159 de ţări, care s-au întrecut la 237 de probe din 23 de discipline sportive.

 



România a fost reprezentată de 62 de sportivi, care au concurat la atletism, canotaj, gimnastică, haltere, nataţie, kaiac-canoe, lupte, scrimă şi tir.

Tenisul de masă a fost inclus în programul olimpic, iar cel de câmp a revenit după o pauză de 64 de ani.

A fost ediţia cu cel mai mare număr de ţări şi sportivi participanţi, cu cel mai mare număr de sporturi şi probe incluse în programul olimpic, cu cei mai mulţi spectatori şi cu cele mai moderne şi dotate baze sportive de până atunci.

În plus, a fost şi cea mai informatizată ediţie a Jocurilor Olimpice, calculatoarele fiind prezente şi folosite pretutindeni, asistând arbitrii, garantând promptitudinea afişării rezultatelor şi rezolvând diverse aspecte organizatorice şi tehnice.

Ca orice ediţie a Jocurilor Olimpice, şi cea de la Seul a avut vedetele şi eroii săi. Scrimera suedeză Kerstin Palm a devenit prima femeie care a participat la şapte ediţii ale Jocurilor Olimpice, notează cosr.ro.

Cea mai titrată sportivă la Jocurile Olimpice de la Seul a fost înotătoarea est-germană Kristin Otto, care s-a dovedit imbatabilă în şase probe, la trei stiluri diferite, câştigând şase medalii de aur şi stabilind patru recorduri mondiale. A triumfat la probele de 50 m, 100 m, 4x100 m (liber), 100 m (fluture), 100 m (spate) şi 4x400 m.

Tot la înot, Krisztina Egerszegi, din Ungaria, a devenit campioană olimpică la numai 14 ani, prevestind o carieră de excepţie, cu cinci titluri olimpice, la trei ediţii consecutive: 1988, 1992 şi 1996.

Cel mai medaliat sportiv a fost, de asemenea, un înotător: americanul Matthew Biondi, care a cucerit cinci titluri olimpice, o medalie de argint şi una de bronz.

O altă sportivă din Republica Democrată Germană, ciclista Christa Luding-Rothenburger, a intrat în istoria Jocurilor Olimpice. A cucerit medalia de argint la Seul, în proba de sprint, după ce în acelaşi an câştigase două medalii la patinaj viteză la Jocurile Olimpice de iarnă de la Calgary. Astfel, ea a devenit prima persoană medaliată în acelaşi an atât la Jocurile Olimpice de vară, cât şi la cele de iarnă.

Gimnasta româncă Daniela Viorica Silivaş a câştigat trei medalii de aur, la bârnă, paralele inegale şi sol, două de argint, dintre care una cu echipa, precum şi una de bronz. Reuşind şapte note de 10, Daniela Silivaş a egalat performanţa Nadiei Comăneci.

La gimnastica artistică masculină, performerul ediţiei a fost sovieticul Vladimir Artemov, care s-a întors de la Seul cu patru medalii de aur şi una de argint.

La atletism, Florence Griffith Joyner, reprezentând SUA, a cucerit trei medalii de aur şi una de argint, arată olympics.com.

Campioană olimpică la tenisul de câmp a devenit Steffi Graf, din Germania de Vest.

Dintre cele 159 de ţări participante, 52 au obţinut medalii şi 31 au obţinut cel puţin o medalie de aur.

În clasamentul pe medalii, primul loc a fost ocupat de Uniunea Sovietică, cu 55 de medalii de aur, 31 de argint şi 46 de bronz, urmată de Republica Democrată Germană, pe locul al doilea, cu 37 de medalii de aur, 35 de argint şi 30 de bronz, şi de SUA, clasată pe locul al treilea, cu 36 de medalii de aur, 31 de argint şi 27 de bronz, conform olympics.com.

România a obţinut 24 de medalii, dintre care 7 de aur şi 11 de argint. Ţara noastră s-a menţinut în primele 10 naţiuni sportive ale lumii: locul 9 în clasamentul pe puncte, locul 9 în clasamentul pe medalii şi locul 8 în clasamentul medaliilor de aur câştigate, întrecând astfel numeroase ţări cu vechi tradiţii sportive, printre care Franţa, Italia, Canada şi Australia. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea, editor online: Simona Aruştei)

 

Sursa foto: olympics.com

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.