COD GALBEN: 27-09-2021 Intre 05:00 si 09:00 se va semnala ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Harghita;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Propunerea Comisiei Europene de buget pentru anul 2022, adoptarea de către Parlamentul European a Instrumentului de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare şi cooperare internaţională, adoptarea de către Comisie a raportului MCV pentru România, aprobarea finală de către Parlament a certificatului digital al UE privind COVID-19, prezentarea raportului Oficiului European de Luptă Antifraudă pentru anul 2020 etc reprezintă o parte dintre subiectele de pe agenda instituţiilor Uniunii Europene în intervalul 7-11 iunie 2021.

Consiliul Uniunii Europene
* Consiliul a aprobat, la 7 iunie, două seturi de concluzii privind impactul pandemiei: impactul asupra securităţii interne şi impactul asupra ameninţării reprezentate de terorism şi de extremismul violent. Concluziile cu privire la securitatea internă recunosc ameninţările şi provocările imprevizibile generate de criză în peisajului securităţii interne şi subliniază, printre altele, nevoia de a împiedica infiltrarea reţelelor infracţionale în punerea în aplicare a instrumentului Next Generation EU. Cu privire la terorism, în concluzii se arată că, până în prezent, impactul pandemiei de COVID-19 asupra ameninţării teroriste pare să fi fost limitat. Cu toate acestea, prelungirea pandemiei poate spori vulnerabilităţile statelor membre şi riscurile de radicalizare, conform https://www.consilium.europa.eu/.

* Consiliul Uniunii Europene a adoptat, la 7 iunie, un regulament de instituire a unui fond în valoare de 17,5 miliarde de euro, cu ajutorul căruia tranziţia verde va deveni mai echitabilă şi mai favorabilă incluziunii. Este una dintre măsurile pe care le ia UE pentru a-şi atinge obiectivul de reducere cu 55 % a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 şi obiectivul de a ajunge la neutralitatea climatică până în 2050. Cuantumul total de 17,5 mld. euro (la preţurile din 2018) este compus din 7,5 mld. euro disponibile pentru angajamentul bugetar pentru perioada 2021-2027 şi din 10 mld. euro din partea Instrumentului de redresare (NextGenerationEU), disponibile în anii 2021, 2022 şi 2023, scrie site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

* Consiliul Mediu al UE, reunit la 10 iunie, a aprobat o nouă strategie care prezintă o viziune pe termen lung pentru ca UE să devină o societate rezilientă la schimbările climatice şi pe deplin adaptată la efectele inevitabile ale schimbărilor climatice până în 2050. Strategia include măsuri precum o mai bună colectare şi utilizare a datelor, soluţii bazate pe natură şi politici bugetare adaptate, se arată pe site-ul Consiliului.

Comisia Europeană
* Comisia a propus, la 8 iunie, un buget anual al UE pe 2022 în valoare de 167,8 miliarde euro, care va fi completat de granturi cu o valoare estimată de aproximativ 143,5 miliarde euro din cadrul instrumentului NextGenerationEU. Capacitatea combinată a acestor două instrumente va mobiliza investiţii semnificative menite să stimuleze redresarea economică, să protejeze durabilitatea şi să creeze locuri de muncă. Se va acorda prioritate cheltuielilor legate de tranziţia verde şi digitală. Proiectul de buget pe 2022 face parte din bugetul pe termen lung al Uniunii, astfel cum a fost adoptat la sfârşitul anului 2020, potrivit site-ului Comisiei, https://ec.europa.eu/.

* Comisia Europeană a adoptat, pe 8 iunie, cel mai recent raport al său privind evoluţia situaţiei din România în materie de reformă a sistemului judiciar şi luptă împotriva corupţiei, în cadrul mecanismului de cooperare şi de verificare (MCV). Raportul adoptat face un bilanţ al progreselor înregistrate în cadrul MCV din octombrie 2019 până în prezent şi evaluează progresele înregistrate în vederea îndeplinirii celor 12 recomandări din ianuarie 2017 şi a celor opt recomandări suplimentare din noiembrie 2018. De la ultimul raport MCV din 2019 se înregistrează o tendinţă pozitivă, astfel cum arată parametrii obiectivelor de referinţă ale MCV. "Hotărârea Curţii de Justiţie din 18 mai 2021 oferă un cadru clar şi o direcţie clară pentru reformele în curs, în vederea îndeplinirii în mod satisfăcător a obiectivelor de referinţă ale MCV, cu respectarea deplină a statului de drept şi a dreptului UE în general. Este esenţial ca hotărârea să se reflecte în mod corespunzător în noua legislaţie care urmează să fie adoptată", arată Raportul MCV.

* Comisia Europeană a salutat, la 9 iunie, decizia Parlamentului European de a adopta Instrumentul de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare şi cooperare internaţională - Europa în lume pentru perioada 2021-2027. Aceasta este etapa finală a procesului de adoptare, după încheierea negocierilor dintre Parlamentul European, Consiliu şi Comisie. Noul instrument, căruia îi sunt alocate în total 79,5 miliarde euro, vizează cooperarea UE cu ţările terţe, mai scrie https://ec.europa.eu/.

Parlamentul European
* PE a aprobat definitiv, la 9 iunie, certificatul digital al UE privind COVID-19, pentru a facilita călătoriile în interiorul UE. Certificatul va fi emis gratuit de autorităţile naţionale şi va trebui să dovedească faptul că deţinătorul a fost vaccinat, s-a vindecat în urma infectării sau a obţinut recent un rezultat negativ la testul COVID-19. Textul trebuie să fie adoptat oficial de Consiliu şi publicat în Jurnalul Oficial. El urmează să intre în vigoare imediat şi să se aplice începând cu 1 iulie 2021 pentru 12 luni.

* La 10 iunie, PE adoptat o rezoluţie prin care solicită ridicarea temporară a protecţiei drepturilor de proprietate intelectuală pentru vaccinurile împotriva COVID-19. Parlamentul propune, astfel, începerea negocierilor pentru o derogare temporară de la Acordul TRIPS al OMC privind brevetele, pentru a îmbunătăţi accesul global la produse medicale legate de COVID-19 la preţuri accesibile şi pentru a elimina constrângerile de producţie la nivel mondial şi deficitele de aprovizionare. De asemenea, pentru a elimina blocajele în producţie, Parlamentul solicită UE "să elimine rapid barierele la export şi să îşi înlocuiască propriul mecanism de autorizare a exporturilor cu cerinţe privind transparenţa exporturilor". Orice decizie privind renunţarea la drepturile de proprietate intelectuală va fi luată de Consiliul TRIPS al OMC, scrie site-ul PE, https://www.europarl.europa.eu/.

* Printr-o rezoluţie adoptată în sesiune plenară pe 10 iunie, PE a cerut Comisiei să ia poziţie prompt faţă de încălcările grave ale statului de drept în unele state membre, încălcări ce periclitează distribuirea corectă, legală şi imparţială a fondurilor UE. Aceştia au spus că legislaţia care leagă acordarea fondurilor UE de respectul statului de drept de către ţările UE a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2021, dar până acum Comisia nu a propus nicio măsură în acest sens şi nici nu a finalizat încă ghidul de aplicare a acestor reguli. Parlamentul va începe pregătirile pentru a acţiona Comisia în justiţie dacă aceasta nu aplică legislaţia, Comisia având la dispoziţie două săptămâni pentru a-şi îndeplini obligaţiile, au adăugat eurodeputaţii în rezoluţie.

* Parlamentul a solicitat, printr-o rezoluţie din 10 iunie, să pedepsească persoanele implicate în aterizarea forţată a unui avion la Minsk pe 23 mai şi în detenţia jurnalistului Raman Pratasevici. Eurodeputaţii condamnă cu fermitate "deturnarea zborului Ryanair" ca act de "terorism de stat" şi solicită eliberarea imediată şi necondiţionată a lui Raman Pratasevich şi a Sofiei Sapega, precum şi a tuturor celorlalţi prizonieri politici din Belarus. Rezoluţia mai solicită ca Belarusul să fie suspendat din organismele sportive internaţionale şi de la evenimentele internaţionale, inclusiv de la campionatele europene şi mondiale, precum şi de la Jocurile Olimpice de la Tokyo, notează https://www.europarl.europa.eu/.

* La 10 iunie, în cadrul unei ceremonii la Strasbourg, preşedintele PE, David Sassoli, a acordat Premiul publicului LUX 2021 pentru filmul "Colectiv" al regizorului şi producătorului român Alexander Nanau.

Oficiului European de Luptă Antifraudă
* Zeci de milioane de produse necorespunzătoare destinate protejării împotriva COVID-19 - măşti, geluri, teste - au fost confiscate în decurs de peste un an în UE, în urma unei anchete a Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), a anunţat, la 10 iunie, acest organism al UE, citat de AFP. "Din martie 2020 până în prezent, am anchetat şi am răspuns ameninţării tot mai mari a produselor contrafăcute, care nu corespund normelor sau sunt periculoase", a declarat directorul general al OLAF, Ville Itala, prezentând raportul pe anul 2020 al acestui organism antifraudă al UE. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Ady Ivaşcu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.