Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ziua internaţională a arhivelor este marcată, în fiecare an, la data de 9 iunie, când profesioniştii acestei comunităţi îşi unesc vocile pentru a arăta, la nivel mondial, de ce este esenţială susţinerea arhivelor şi a profesiei de arhivar, potrivit https://www.ica.org.

Arhivele reprezintă o bogăţie de neegalat, fiind un produs al activităţilor umane, şi, ca atare, constituie mărturii de neînlocuit ale evenimentelor din trecut. Ele sunt memoria naţiunilor şi societăţilor şi oferă fundamentul identităţilor lor. Arhivele constituie o moştenire culturală şi o sursă principală de informaţii. Moştenirea arhivistică este o mărturie importantă a dezvoltării economice, politice, sociale şi culturale a omenirii.

În 2004, în cadrul Congresului Internaţional de la Viena, cei 2.000 de participanţi au adoptat o rezoluţie prin care cereau Organizaţiei Naţiunilor Unite să instituie o Zi internaţională a arhivelor. Unele ţări hotărâseră deja să adopte o zi a arhivelor naţionale, cu scopul de a sensibiliza atât publicul larg, cât şi factorii de decizie cu privire la importanţa arhivelor. În 2005, la Paris, în cadrul celei de-a 33-a sesiuni a Conferinţei Generale a UNESCO, data de 27 octombrie a fost proclamată Ziua mondială a patrimoniului audiovizual. Prin marcarea acestei zile se dorea evidenţierea importanţei arhivelor audiovizuale. A fost o excelentă iniţiativă, însă nu erau singurele arhive aflate în pericol şi care aveau nevoie de protecţie.

În acest context, Consiliul Internaţional al Arhivelor (ICA) a hotărât, în cadrul Adunării Generale anuale din noiembrie 2007, ca la data de 9 iunie să fie marcată Ziua internaţională a arhivelor. La această dată, în 1948, a fost creat Consiliul Internaţional al Arhivelor, sub auspiciile UNESCO. Alegerea a fost adoptată de către Biroul Executiv al ICA, precum şi de întreaga comunitate în domeniul arhivelor la nivel mondial, potrivit https://www.ica.org.

Consiliul Internaţional al Arhivelor (ICA) este o organizaţie internaţională neutră, non-guvernamentală, cu sediul în Franţa. Organizaţia, cu reprezentare în 198 de ţări, promovează administrarea şi utilizarea înregistrărilor şi arhivelor, precum şi conservarea patrimoniului arhivistic al umanităţii din întreaga lume, prin schimb de experienţă, cercetare şi idei privind probleme de management în arhivistică, de gestionare şi de organizare a instituţiilor de arhivă. România a devenit membră a Consiliului Internaţional al Arhivelor cu prilejul Congresului de la Florenţa din 1956, se menţionează pe www.arhivelenationale.ro.

Instituţiile naţionale sau locale ale arhivelor sau asociaţiile profesionale sunt invitate, la 9 iunie, să organizeze acţiuni, evenimente dedicate atât arhivelor, cât şi cunoaşterii şi descoperirii profesiei de arhivist. Prin organizarea acestei zile, se doreşte: creşterea gradului de conştientizare a publicului cu privire la importanţa înregistrărilor şi arhivelor pentru a înţelege că acestea oferă fundamentul drepturilor şi identităţilor lor; creşterea gradului de conştientizare a factorilor de decizie superiori despre avantajele administrării arhivelor pentru o bună guvernare şi dezvoltare; creşterea gradului de conştientizare a sectorului public şi privat cu privire la necesitatea păstrării arhivelor pe termen lung şi oferirea accesului la acestea; promovarea şi aducerea în atenţia publicului larg a documentelor unice, extraordinare şi rare păstrate în instituţiile de arhivă; îmbunătăţirea imaginii înregistrărilor şi arhivelor şi îmbunătăţirea vizibilităţii lor la nivel global.

În 2021, Ziua internaţională a arhivelor este cuprinsă în cadrul celei de-a treia ediţii a Săptămânii Internaţionale a Arhivelor #IAW2021, cu tema "#EmpoweringArchives". Sunt invitaţi să se alăture într-o conversaţie virtuală utilizând #EmpoweringArchives şi # IAW2021, profesionişti şi organizaţii în gestionarea arhivelor şi înregistrărilor, pe teme ca: responsabilitate şi transparenţa, colaborare şi reţea, diversitate şi inclusivitate.

Din numeroasele webinarii organizate în cadrul IAW2021, două sunt speciale şi marchează Ziua internaţională a arhivelor: "Building Digital Bridges: Digitisation for Collaboration and Networking", un webinar co-găzduit împreună cu UNESCO, care se va axa pe digitalizarea documentelor Constituţiei UNESCO, pentru cea de-a 75-a aniversare a acestei organizaţii, şi "What I Wish I Knew about Digital Preservation: Collaboration and Networking Edition", co-găzduit alături de Digital Preservation Coalition (DPC), care se va concentra asupra împărtăşirii experienţelor şi importanţei colaborării şi a reţelelor în atingerea obiectivelor de conservare digitală, notează https://www.ica.org.

În 2020, Ziua internaţională a arhivelor a fost marcată în a doua ediţie a Săptămânii Internaţionale a Arhivelor (8-14 iunie), cu tema generală "Empowering Knowledge Societies", care a abordat subiecte precum inteligenţa artificială, conservarea digitală, tehnologiile emergente, cunoştinţe durabile, încredere şi dovezi. AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Marina Bădulescu, editor online: Alexandru Cojocaru)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.