La 8 iunie 2021, preşedintele României, Klaus Iohannis, îl primeşte, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Statului Israel, Reuven Rivlin, cu ocazia vizitei de stat pe care acesta o efectuează în ţara noastră.
Discuţiile cu preşedintele Statului Israel se vor concentra pe modalităţile de dezvoltare şi aprofundare a relaţiilor bilaterale în toate domeniile de interes comun, vizita având loc în contextul aniversării, la 11 iunie 2021, a 73 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte între România şi Statul Israel, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, transmis AGERPRES.
***
Guvernul român a recunoscut Statul Israel şi a stabilit relaţii diplomatice cu acesta, la nivel de legaţie, la 11 iunie 1948, potrivit volumului "Politica externă a României: Dicţionar cronologic" (1986). Relaţiile diplomatice dintre cele două ţări au fost stabilite imediat după înfiinţarea statului israelian, la 14 mai 1948.
În perioada 1948-1957, raporturile diplomatice dintre cele două ţări au cunoscut sinuozităţi provocate, în primul rând, de contextul internaţional (conflictele Israelului cu vecinii săi arabi, criza Suezului din 1956), precum şi de refuzul autorităţilor române ale vremii de a permite emigrarea evreilor români, în condiţiile solicitate ferm de Israel, potrivit site-ului Ambasadei României în Statul Israel.
În timpul războiului din iunie 1967 şi în perioada imediat următoare, România a fost singura ţară din blocul socialist care a păstrat legăturile diplomatice cu Israelul, conform site-ului Ambasadei României în Israel.
La 17 august 1969, România şi Israelul au ridicat nivelul reprezentanţelor lor diplomatice la rang de ambasadă.
De-a lungul anilor, relaţiile bilaterale dintre cele două state au fost caracterizate de continuitate.
Vizita în România a premierului Israelului, Golda Meir (dr). Imagine de la sosirea pe aeroport, alături de premierul Republicii Socialiste România, Ion Gheorghe Maurer (stg), Bucureşti, 4 mai 1972.
Foto: (c) RADU CRISTESCU/Arhiva istorică AGERPRES
Vizita în România a premierului Israelului, Menachem Begin (ctr.- dr.). Primirea oficială pe aeroportul Otopeni, alături de premierul Republicii Socialiste România, Manea Mănescu (ctr.-stg.), Bucureşti, 26 august 1977.
Foto: (c) VIRGIL PAVEL/Arhiva istorică AGERPRES
Până în 1990, între România şi Israel nu au avut loc vizite la nivel de şef de stat. Totuşi, înainte de 1989, momente deosebite în cronica relaţiilor bilaterale au înscris vizitele prim-miniştrilor Golda Meir, din 4-7 mai 1972, Menahem Begin, din 26-30 august 1977, Shimon Peres, din 20-22 februarie 1985, şi Yitzhak Shamir, din 17-20 august 1987 (conform volumului "Istoria României în date", 2003).
Întâlnire tete-a-tete între premierul Constantin Dăscălescu (dr.) şi omologul său israelian, Shimon Perez (stg.), Bucureşti, 25 februarie 1985.
Foto: (c) PETRE DUMITRESCU/Arhiva istorică AGERPRES
Vizita în România a premierului Israelului, Yitzhak Shamir (stg.); ceremonia oficială a plecării la care participă premierul Constantin Dăscălescu (dr.), 20 august 1987.
Foto: (c) RADU CRISTESCU/Arhiva istorică AGERPRES
Prima întâlnire la nivel de preşedinţi s-a concretizat la 2-5 septembrie 1991, prin vizita de stat a preşedintelui României, Ion Iliescu.
Vizita preşedintelui României, Ion Iliescu (stg.), în Israel; primirea oficială de către preşedintele Israelului, Haim Herzog (dr.), Ierusalim, 2 septembrie 1991.
Foto: (c) MIHAI ALEXE/Arhiva istorică AGERPRES
Vizita preşedintelui României, Emil Constantinescu, în Israel. Ceremonia primirii oficiale de către preşedintele Israelului, Ezer Weizman, Ierusalim, 3 ianuarie 2000.
Foto: (c) PAUL BUCIUTA/AGERPRES FOTO
Preşedintele Emil Constantinescu a efectuat o vizită de stat între 3 şi 7 ianuarie 2000 (participarea la festivităţile religioase "Bethleem 2000"), iar preşedintele Traian Băsescu a efectuat vizite de stat în Israel, la 31 mai-2 iunie 2009 şi la 19-21 ianuarie 2014 - când a fost semnată, cu această ocazie, Declaraţia Comună de Cooperare între Administraţia Prezidenţială şi Memorialul Yad Vashem pentru combaterea discriminării, antisemitismului şi intoleranţei.
Preşedintele României, Traian Băsescu, şi preşedintele Statului Israel, Shimon Peres, la reşedinţa prezidenţială din Ierusalim, în cadrul vizitei de stat din iunie 2009.
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI/AGERPRES FOTO
Preşedintele Traian Băsescu şi omologul său israelian, Shimon Peres, la reşedinţa prezidenţială din Ierusalim, 20 ianuarie 2014.
Foto: (c) ALEX MICSIK/AGERPRES FOTO
În perioada 6-11 martie 2016, preşedintele României, Klaus Iohannis, a efectuat o vizită de stat în Israel. Între 21-23 ianuarie 2020, preşedintele Klaus Iohannis a efectuat o vizită în Israel, cu prilejul participării la cea de-a cincea ediţie a Forumului liderilor internaţionali dedicat Comemorării Victimelor Holocaustului şi împlinirii a 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz-Birkenau - Remembering the Holocaust, Fighting Antisemitism (Ierusalim, 23 ianuarie 2020), eveniment în marja căruia a avut o întrevedere cu omologul său israelian, Reuven Rivlin.
Primirea oficială a preşedintelui României, Klaus Iohannis, de către omologul său israelian, Reuven Rivlin, la reşedinţa prezidenţială din Ierusalim, 7 martie 2016.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/AGERPRES FOTO
În perioada 11-13 august 2010, preşedintele Israelului, Shimon Peres, s-a aflat într-o vizită de stat în România, la invitaţia preşedintelui Traian Băsescu, aceasta fiind prima vizită a unui şef de stat israelian în ţara noastră.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi omologul său israelian, Reuven Rivlin, după declaraţia de presă comună susţinută la reşedinţa prezidenţială din Ierusalim, 7 martie 2016.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/AGERPRES FOTO
Relaţiile la nivel de prim-miniştri s-au manifestat prin vizitele efectuate în Israel de Victor Ciorbea, la 2-4 noiembrie 1997, de Radu Vasile, între 2 şi 5 august 1998 (vizită oficială), şi de Adrian Năstase, în perioada 16-18 iulie 2001 (vizită oficială). Între 15 şi 16 martie 2005, a avut loc vizita oficială în Israel a premierului Călin Popescu-Tăriceanu, prilejuită de inaugurarea unei noi aripi a Memorialului Yad Vashem de la Ierusalim.
La 24 noiembrie 2011, la Ierusalim, a avut loc prima şedinţă comună a Guvernelor României şi Israelului. În acest context, premierul român de atunci, Emil Boc, împreună cu omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, au semnat o Declaraţie comună a celor două Cabinete privind priorităţile cooperării bilaterale pe termen scurt şi mediu. Totodată, în cadrul reuniunii interguvernamentale, au fost semnate patru documente de colaborare româno-israeliană: Declaraţia Comună între viceprim-ministrul şi ministrul de Interne al Statului Israel şi Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale din România, Memorandumul de înţelegere între Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sporturilor şi Institutul Yad Vashem din Ierusalim, susţinut de Ministerul Educaţiei din Israel, precum şi Declaraţia de Intenţie între miniştrii mediului ai celor două ţări şi Planul de cooperare în domeniul sănătăţii şi al medicinii între ministerele de resort din cele două state.
Întrevederea preşedintelui Klaus Iohannis cu preşedintele Statului Israel, Reuven Rivlin, la reşedinţa prezidenţială din Ierusalim. Presedintele Klaus Iohannis a efectuat o vizită în Statul Israel, cu prilejul participării la cea de-a cincea ediţie a Forumului liderilor internaţionali dedicat Comemorării Victimelor Holocaustului şi împlinirii a 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz-Birkenau - Remembering the Holocaust, Fighting Antisemitism, 21 ianuarie 2020.
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI/AGERPRES FOTO
La 6 aprilie 2014, premierul Victor Ponta, aflat într-o vizită semi-privată în Israel, s-a întâlnit cu preşedintele israelian, Shimon Peres, la reşedinţa acestuia din Ierusalim.
La 24 iunie 2014, la Ierusalim, a avut loc cea de-a doua reuniune interguvernamentală româno-israeliană (tip Government-to-Government - G2G), condusă de premierii celor două ţări, Victor Ponta şi Benjamin Netanyahu. Obiectivele principale au fost "consolidarea dialogului politic bilateral şi intensificarea cooperării sectoriale şi strategice a celor două state". Cu acest prilej, au fost semnate 14 documente de cooperare bilaterală.
Shimon Peres (stg.), preşedintele Statului Israel şi preşedintele României, Traian Băsescu (dr.), în timpul convorbirilor tete-a-tete, Bucureşti, 12 august 2010.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/AGERPRES FOTO
La rândul său, premierul Sorin Grindeanu a efectuat o vizită oficială în Israel la 4 mai 2017, urmată de vizitele premierului Viorica Dăncilă, efectuate în perioada 25-26 aprilie 2018 (vizită oficială) şi la 18 ianuarie 2019 (vizită de lucru).
În zilele de 3 şi 4 noiembrie 2020, s-a desfăşurat vizita oficială în Statul Israel a premierului Ludovic Orban.
În data de 6 iulie 2011, premierul israelian Benjamin Netanyahu a efectuat o vizită la Bucureşti. AGERPRES/(Documentare - Doina Lecea, editor: Liviu Tatu, editor online: Alexandru Cojocaru)
* Explicaţie foto din deschidere: Întrevederea preşedintelui Klaus Iohannis (stg.) cu preşedintele Statului Israel, Reuven Rivlin, la reşedinţa prezidenţială din Ierusalim. Preşedintele României a efectuat o vizită în Statul Israel cu prilejul participării la cea de-a cincea ediţie a Forumului liderilor internaţionali dedicat Comemorării Victimelor Holocaustului şi împlinirii a 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz-Birkenau - Remembering the Holocaust, Fighting Antisemitism, Ierusalim, 21 ianuarie 2020.
Citiţi şi:
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.