COD PORTOCALIU: 24-05-2025 ora 10 Intre 24 mai, ora 15 – 25 mai, ora 10 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități însemnate de apă COD PORTOCALIU: 25-05-2025 Intre 03:15 si 06:00 se va semnala Vor fi averse, iar prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 20...30 l/mp. În zona avertizată în ultimele ore s-au acumulat cantități de 35...50 l/mp. in Județul Brăila, Județul Ialomiţa, Județul Călăraşi;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Superstarul muzicii internaţionale Prince (nume real Prince Rogers Nelson) - cântăreţ, compozitor, textier, producător muzical şi multi-instrumentist - s-a născut la 7 iunie 1958, în Minneapolis, SUA. De-a lungul carierei sale, s-a remarcat prin talentul multivalent şi diferitele abordări muzicale care i-au adus numeroase premii, prin ţinutele/costumele de scenă originale, dar şi prin faptul că şi-a înfiinţat propria casă de înregistrări. Prince a lansat numeroase albume, care s-au vândut în zeci de milioane de exemplare.

Prince rămâne cunoscut ca inovator în muzică nu doar pentru creaţiile sale eclectice, ci şi prin prezenţele sale viu colorate pe scenă şi pentru tonalitatea diversă. A abordat diverse stiluri muzicale - funk, rock, R&B, soul, rock psihedelic şi pop.

Talentul muzical l-a moştenit de la părinţi - tatăl, John Nelson, a fost muzician (numele de scenă era Prince Rogers), iar mama - Mattie Shaw - era cântăreaţă de jazz şi apărea în spectacole alături de Prince Rogers Band.

 



Pasiunea pentru muzică s-a manifestat din copilărie, el învăţând să cânte la pian, chitară şi tobe în stil autodidact. Când era elev de liceu, şi-a alcătuit propria formaţie - Grand Central (care mai târziu s-a numit Champagne) - împreună cu André Anderson (ulterior acesta şi-a schimbat numele în André Cymone) şi Morris Day.

În 1978, Prince a semnat un contract cu Warner Bros Records. Primul material discografic a fost "For You" (1977), iar albumul din 1979, "Prince", a primit discul de platină datorită succesului înregistrat de single-urile "Why You Wanna Treat Me So Bad?" şi "I Wanna Be Your Lover".

 


Primul album remarcabil a fost "Dirty Mind" (1980), urmat de "Controversy" (1981) şi "1999" (1982), care au continuat succesul, evidenţiind "marca" lui Prince - elemente muzicale funk, dance şi rock.

În 1984, odată cu lansarea materialului "Purple Rain", Prince începe să fie considerat un adevărat fenomen. Albumul "Purple Rain" s-a vândut în peste 10 milioane de exemplare în America, iar timp de 24 de săptămâni a ocupat locul întâi în topurile muzicale, potrivit bestmusic.ro. Piesa care dă titlul albumului a urcat pe locul al doilea în Billboard Hot 100, iar hiturile "When Doves Cry" şi "Let's Go Crazy", pe primul loc. Odată cu apariţia albumului, Prince a devenit un simbol al ţinutelor punk.

 


Totodată, muzica de pe albumul "Purple Rain" a fost inclusă pe coloana sonoră a filmului cu acelaşi nume, pelicula fiind nominalizată la Academy Award la categoria "Best Original Song Score".

 



"Around the World in a Day" (1985) reprezintă unul dintre materialele discografice în care se simte o schimbare a viziunii muzicale a artistului. Un an mai târziu, artistul a lansat alt material discografic - "Parade" - care includea hitul "Kiss" şi care a abordat stilul rock din anii '60, dar dintr-o perspectivă proprie artistului. Muzica de pe acest album a fost folosită în coloana sonoră a filmului "Under the Cherry Moon", pe care l-a regizat şi în care a şi jucat precizează biography.com.

 



A urmat dublul album "Sign O' the Times" (1987), iar piesa cu acelaşi titlu a intrat pe locul al treilea în topurile pop şi pe primul loc topurile R&B. Unul dintre hiturile de pe acest album a fost "U Got the Look" - un duet cu Sheena Easton - care a ocupat locul al doilea în topurile pop. Albumul a avut succes nu doar în SUA, ci şi în Europa, unde artistul a susţinut un turneu.

 


În 1988 a fost lansat albumul "Lovesexy", iar în 1989, Prince a realizat coloana sonoră a filmului "Batman", acest moment marcând o reîntoarcere în fruntea clasamentelor. Un an mai târziu, apare "Graffiti Bridge", care s-a dorit o continuare a lui "Purple Rain". În 1991, Prince a pus bazele grupului The New Power Generation, iar primul album în această formulă s-a intitulat "Diamonds and Pearls", care a urcat pe locul al treilea în Billboard 200 album chart. Albumul includea şi hiturile "Gett Off", "Insatiable" şi "Cream".

 

 

 

Anul 1992 îl plasa pe Prince în vârful topului artiştilor din punct de vedere al câştigurilor din muzică - 100 milioane de dolari - urmat de Michael Jackson şi Madonna - cu 60 de milioane de dolari, conform site-ului amintit.

Creaţiile lui Prince au adus succes şi altor artişti, ei lansându-se ori cântând cover-uri ale lui - Chaka Khan ("I Feel For You"), Sinead O'Connor ("Nothing Compares 2 U), Alicia Keys ("How Come U Don't Call Me Anymore"). Chiar şi The Art of Noise and Tom Jones au intrat în U.K. Top 5, în 1988, cu un cover al piesei "Kiss".

 


De asemenea, el a lucrat şi cu trupe sau artişti precum Madonna, Tevin Campbell, Kate Bush, The Time, Martika, Patti Labelle, Janelle Monae, Vanity 6, The Bangles.

A urmat materialul "The Love Symbol Album", iar în 1994, din cauza neînţelegerilor cu casa de înregistrări Warner Bros, Prince a lansat independent "The Most Beautiful Girl in The World" (una dintre cele mai apreciate piese ale artistului).

 



În 1996, Prince a lansat albumul "Emancipation", cu susţinerea EMI.

În perioada următoare, artistul a lansat şi alte albume ori single-uri precum "Crystal Ball" (1998), "The New Master" (1999), "Vault: Old Friends 4 Sale" (1999), "Rave Un2 the Joy Fantastic" (2001).

Prince a revenit în lumina reflectoarelor în 2004, când a cântat la Grammy Awards cu Beyoncé, în acelaşi an numele său fiind introdus în Rock and Roll Hall of Fame. A urmat lansarea albumului "Musicology", însoţită de un turneu în SUA. Albumul a câştigat două premii Grammy.

 



În 2006 a fost lansat albumul ''3121'' şi a compus şi cântat "Song of the Heart" pentru filmul de animaţie "Happy Feet", câştigând Golden Globe (Best Original Song) pentru compoziţie. Au urmat albumele ''Planet Earth'' (2007), "Lotusflow3r / MPLSound" (2009) şi "20Ten" (2010).

Anul 2010 a fost un an al succeselor pentru Prince - a fost catalogat de Billboard.com drept "The greatest Super Bowl performer ever", revista TIME l-a inclus în "100 Most Influential People in the World", a câştigat "Lifetime Achievement Award" din partea BET Awards şi a fost introdus în Grammy Hall of Fame, mai scrie biography.com.

Din filmografia artistului, amintim: ''Purple Rain'' (1984), ''Under the Cherry Moon'' (1986), ''Sign O' the Times'' (1987), ''Graffiti Bridge'' (1990).

 

 

Prince a fost nominalizat de 33 de ori la Premiile Grammy şi a câştigat şapte premii. Două albume de ale sale - ''1999'' şi ''Purple Rain'' - au fost premiate cu Grammy Hall of Fame Award. Dintre premiile MTV Music Awards amintim: ''When Doves Cry" (1985), ''Raspberry Beret" (1986), ''Cream" (1992).

 


A murit la 21 aprilie 2016, la proprietatea sa - Paisley Park - din Minnesota. Casa lui a fost deschisă oficial ca muzeu în octombrie 2016, când a fost lansat, postum, cântecul său "Moonbeam Levels". AGERPRES (Documentare - Marina Bădulescu, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto: Prince/Facebook.com

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.