Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Prelungirea stării de alertă pe teritoriul României cu încă 30 de zile, decizia privind carantinarea unor doze de vaccin AstraZeneca, autorizarea de către Agenţia Europeană a Medicamentului a unui al patrulea vaccin (Johnson & Johnson), discuţiile pe marginea deciziei Ministerului Sănătăţii de a publica o serie de date referitoare la pandemie şi vaccinare pe judeţe şi centre de vaccinare, concluziile preliminare în urma verificărilor Corpului de control al prim-ministrului în cazul Incendiului de la Balş, depunerea unei moţiuni simple la adresa ministrului Economiei etc, reprezintă o parte dintre evenimentele interne desfăşurate în intervalul 7-12 martie 2021.

CORONAVIRUS şi vaccinare anti-COVID

* Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a decis, pe 7 martie, interzicerea activităţii restaurantelor şi cafenelelor în interiorul clădirilor, având în vedere incidenţa COVID-19 de peste 3 la mia de locuitori în Capitală (scenariul roşu). De asemenea, CMBSU a mai decis ca preşcolarii, elevii din învăţământul primar şi până la jumătate dintre elevii claselor a VIII-a, a XII-a, a XIII-a şi ai celor din anii terminali din învăţământul profesional şi postliceal să meargă la cursuri, în contextul în care incidenţa COVID-19 a depăşit 3 la mia de locuitori în Bucureşti. Măsurile au fost dispuse de CMBSU începând cu 8 martie, ora 00.00, pentru o perioadă de 14 zile, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia.

* Premierul Florin Cîţu a declarat, la 8 martie, că le-a cerut preşedintelui CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, şi ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, să facă pregătirile necesare pentru ca etapa a III-a de vaccinare să înceapă mai devreme, având în vedere că în luna martie România va primi 2,6 milioane de doze de vaccin anti-COVID, o cantitate mai mare faţă de cea anticipată iniţial. În aceeaşi zi, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, la Parlament, că în judeţele în care există locuri pentru vaccinare ar putea începe etapa a III-a de imunizare. El a susţinut că un criteriu pentru vaccinarea celor din etapa a III-a ar putea să fie incidenţa din judeţe.

* Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a afirmat, la 9 martie, că, potrivit calendarului de livrări, în martie 2021, urmează să ajungă în România 2,6 milioane de doze de vaccin anti-COVID, iar în aprilie minim 3.128.000 de doze (de la Pfizer, Moderna şi AstraZeneca).

* Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat, la 8 martie, în urma unei discuţii avute, în aceeaşi zi, cu şeful Corpului de control al Guvernului, că instituţia se va autosesiza cu privire la respectarea legislaţiei privind publicarea datelor legate de numărul de teste COVID efectuate pe fiecare judeţ. "Am avut o discuţie cu şeful Corpului de control în această dimineaţă. Se autosesizează să vadă dacă au fost respectate toată legislaţia, avizele dacă au fost luate şi vom vedea", a declarat Florin Cîţu, la Parlament, întrebat despre un comunicat al Ministerului Sănătăţii referitor la "remedierea" unor chestiuni legate de publicarea datelor privind efectuarea de teste COVID la nivelul fiecărui judeţ.
Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat, pe 9 martie, că l-a informat pe premierul Florin Cîţu, la solicitarea acestuia, despre datele privitoare la imunizare, respectiv despre modalitatea prin care aceste date sunt publicate în mediul online.
Reacţiile primului-ministru Florin Cîţu şi ale coordonatorului campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiţă vin în contextul în care ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a publicat, în premieră, o serie de date referitoare la pandemie şi vaccinare. "Ministerul Sănătăţii a publicat, pe 4 martie, în premieră, date referitoare la pandemie şi vaccinare pe judeţe şi centre de vaccinare. Pentru prima dată, am oferit publicului informaţii absolut fireşti şi nefiltrate, de interes public. Vorbim de date privind pandemia, defalcate pe judeţe şi pe centre de vaccinare. Transparenţa deranjează. Premierul a fost interpelat pe acest subiect de o instituţie a statului şi a solicitat, procedural, Corpul de Control să verifice dacă nemulţumirea este justificată. Vreau să subliniez că aş fi făcut la fel: nu există niciun conflict între mine şi premierul Florin Cîţu", a susţinut ministrul Sănătăţii, într-o postare pe Facebook, la 8 martie.

* Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva COVID-19 a anunţat, la 8 martie, că s-a decis renunţarea la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca. Potrivit sursei citate, măsura vine ca urmare a apariţiei noilor date ştiinţifice, "a experienţei şi deciziilor" altor state europene, precum şi a recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2, sens în care vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adulţilor cu vârsta peste 18 ani, conform rezumatului caracteristicilor produsului.

* Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat la 9 martie, într-o conferinţă de presă pe tema vaccinării, că în ultima săptămână au fost raportate 770 de reacţii adverse postvaccinare, iar vârsta medie a persoanelor care au raportat aceste reacţii adverse a fost de 39 de ani. În funcţie de severitatea manifestărilor clinice, au fost raportate zero reacţii severe şi 770 de reacţii clasificate ca nesevere şi procentul se menţine săptămânal, a adăugat Valeriu Gheorghiţă, în context.
Valeriu Gheorghiţă a mai afirmat că, din informaţiile pe care le are, cauzele deceselor unor persoane care s-au imunizat sunt cardiovasculare şi neurologice şi nu au legătură cu vaccinarea. "Din ceea ce eu ştiu, vorbim de circa 7 sau 8 persoane care ne-au fost aduse la cunoştinţă şi pentru care noi am făcut comunicate oficiale. În toate aceste cazuri, exceptând cazul doamnei asistente de la Institutul "Marius Nasta", în care nu am văzut raportul medico-legal, şi de asemenea cazul persoanei din judeţul Argeş, de la Mioveni, în care iarăşi încă nu a sosit raportul medico-legal, în toate celelalte s-a stabilit cauza decesului", a spus medicul.

* Primele două cazuri cu varianta braziliană a SARS-CoV-2 au fost confirmate în România, fiind vorba de doi bărbaţi în vârstă de 38 şi respectiv 57 de ani, din Bucureşti, a informat Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), pe 8 martie.

* Premierul Florin Cîţu a precizat, pe 11 martie, că vaccinurile AstraZeneca distribuite în România nu fac parte din lotul "despre care vorbeşte EMA (Agenţia Europeană a Medicamentului), care a fost în 17 ţări", dar, pentru precauţie, s-a luat decizia, la nivel naţional, ca 3.000 de doze rămase din primul lot AstraZeneca intrat în România, să fie puse "în carantină" până la luarea unei decizii.
Cu privire la lotul ABV 5300 de 1,6 milioane de doze de vaccin distribuite în 17 ţări din Uniunea Europeană (Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia, Olanda, Polonia, Spania, Franţa, Islanda), pentru care anumite state au luat decizia de a suspenda temporar vaccinarea cu lotul respectiv şi pentru care EMA a demarat o investigaţie, menţionăm că România nu a primit doze din acest lot, a precizat CNCAV, la 11 martie.
În ceea ce priveşte un alt lot de vaccinuri AstraZeneca, ABV 2856, pentru care Italia a decis suspendarea temporară a administrării, CNCAV a decis, în aceeaşi zi, că peste 4.000 de doze de vaccin vor fi carantinate temporar. România a recepţionat 81.600 doze de vaccin AstraZeneca, lot ABV2856, în data de 7 februarie, 77.049 dintre aceste doze fiind utilizate în mai multe judeţe din ţară, în timp ce pentru cele 4.257 de doze din lot care au rămas neutilizate, s-a decis carantinarea temporară până la finalizara evaluării de către Agenţia Europeană a Medicamentului, a mai precizat CNCAV.

* Agenţia Europeană pentru Medicamente a recomandat, pe 11 martie, autorizarea utilizării în Uniunea Europeană a vaccinului Johnson & Johnson (J & J) împotriva coronavirusului, conform dpa şi Reuters. Produsul necesită administrarea unei singure doze şi se bazează pe proteine care dau imunitate, prin intermediul unui virus de răceală obişnuită, atenuat. J & J a efectuat studii clinice internaţionale pe 44.000 de pacienţi, iar eficienţa constatată este de 67%, la două săptămâni după injectare.

* Potrivit datelor puse la dispoziţia CNCAV de către Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP-CNSCBT), prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor (RENV), numărul total de persoane vaccinate în România, până la 11 martie (ora 17.00), era de 1.336.827 persoane (653.897 cu prima doză şi 682.930 cu a doua doză), dintre care 1.043.721 cu vaccinuri Pfizer, 78.612 cu vaccinuri Moderna şi 214.494 cu vaccinuri AstraZeneca.


POLITIC


* Partidul Social Democrat va propune modificarea Constituţiei astfel încât, dacă un partid părăseşte coaliţia de guvernare, automat să fie convocate alegeri anticipate, a declarat, pe 9 martie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Întrebat când intenţionează PSD să facă această propunere de modificare a Legii fundamentale, Marcel Ciolacu a spus: "Deja avem o echipă. Nu e singura modificare. O echipă întreagă, Titus Corlăţean, profesori universitari, Robert Cazanciuc lucrează. Sunt 6 sau 7 colegi care vor veni cu un proiect de propunere de modificare a Constituţiei. (...) Vom face dezbateri pentru că vorbim de modificarea Constituţiei. Ştim foarte bine că în România e foarte greu să faci alegeri anticipate, datorită Constituţiei. Cred că democratic este să fie şi alegeri anticipate. Mi se pare singura ţară europeană care nu a avut alegeri anticipate în 30 de ani".

* Preşedintele Klaus Iohannis a avut, la 9 martie, la Palatul Cotroceni, o şedinţă de lucru cu premierul Florin Cîţu, membri ai Guvernului şi reprezentanţi ai IGSU şi INSP privind siguranţa publică în unităţile de învăţământ. Şeful statului a susţinut o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, în care a declarat, printre altele, că peste 40% dintre clădirile în care funcţionează şcoli sunt amplasate în zone cu risc seismic ridicat şi a prezentat mai multe soluţii. Preşedintele a mai declarat, în context, că autorităţile nu au în vedere un "lockdown" de Paşte.

* Social-democraţii au depus, pe 10 martie, la Senat, moţiunea simplă împotriva ministrului Economiei, intitulată "O Românie în agonie cu Năsui la Economie". Senatorul PSD Lucian Romaşcanu a anunţat, în plenul Senatului, depunerea moţiunii simple.

* Guvernul a aprobat, la 10 martie, prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, începând cu data de 14 martie 2021, prin Hotărârea nr. 293/2021. O noutate prevăzută de noua hotărâre este cea referitoare la restricţia privind circulaţia pe timp de noapte începând cu ora 22.00, faţă de 23.00, cât era până acum.

SOCIAL


* Potrivit unei informări a Guvernului, din 10 martie, din verificările preliminare ale Corpului de control al prim-ministrului, au fost identificaţi mai mulţi factori al căror cumul a favorizat producerea şi propagarea incendiului de la Institutul "Matei Balş" din 29 ianuarie 2021. Printre aceştia se numără: infrastructura veche "care deşi avea aviz de securitate la incendiu, a funcţionat fără autorizaţie de securitate la incendiu", instalaţia electrică "proiectată şi executată la nivelul anilor 2000-2001, subdimensionată pentru necesităţile actuale ale spitalului", consumul "foarte mare" de oxigen medical în tratarea pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2, "care a alimentat producerea incendiului şi exploziei".
Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat, în aceeaşi zi, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria, că va exista o sesizare la DNA în baza concluziilor formulate de către Corpul de control în acest caz.

ECONOMIC


* Economia României a înregistrat un avans de 4,8% în trimestrul patru al anului trecut comparativ cu trimestrul al treilea, aceasta fiind cea mai puternică creştere a Produsului intern brut înregistrată de o ţară membră a Uniunii Europene în trimestrul patru comparativ cu trimestrul precedent, arată datele publicate, pe 9 martie, de Eurostat.

DIVERSE
* Fondatorul trupei Cargo Adrian Bărar, internat în stare gravă la Spitalul Judeţean Timişoara din data de 23 februarie 2021, a murit, pe 8 martie 2021. (n.15 ian. 1960) AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Simona Aruştei)

*** Materialul a fost realizat în baza ştirilor AGERPRES

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.