COD GALBEN: 22-05-2025 ora 10 Intre 22 mai, ora 12 – 22 mai, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Elisabeta Bostan s-a născut la 1 martie 1931, în localitatea Buhuşi, judeţul Bacău. A absolvit Colegiul Naţional ''Calistrat Hogaş'' din Piatra Neamţ, apoi, în 1954, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie ''I.L. Caragiale'' din Bucureşti, secţia regie, potrivit volumului "1234 cineaşti români" (Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1996).

Regizoare, scenaristă, profesor universitar şi fost decan al Facultăţii de Film din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC), membră a Uniunii Cineaştilor din România, Elisabeta Bostan este cunoscută îndeosebi ca regizor de filme pentru copii, cărora le-a dedicat cea mai mare parte din creaţiile sale cinematografice.

A debutat în anul 1958, cu două scurtmetraje, documentare etnografice, intitulate "Trei jocuri româneşti" şi "Cloşca cu puii de aur". Au urmat "Hora" (regie şi scenariu - 1959), "Nuntă în Ţara Oaşului" (1960, în colaborare cu Mihai Bucur, la care a scris şi scenariul). În 1963 semnează regia scurt-metrajului ''Năică'', deschizând o serie ce va continua cu ''Năică şi barza'' (1966), ''Năică pleacă la Bucureşti'' (1967) şi ''Năică şi veveriţa'' (1967), potrivit site-lui CineMagia, https://www.cinemagia.ro/. Primul său film de lungmetraj a fost drama "Puştiul" (1962).

 

 

Regizoarea şi scenarista Elisabeta Bostan. (Bucureşti, 28 febr. 2005)

Foto: (c) Arhiva istorică AGERPRES


Au urmat alte filme pentru copii, la care a semnat atât regia, cât şi scenariul: "Pupăza din tei" (1965), "Amintiri din copilărie" (1965), "Tinereţe fără bătrâneţe" (1969), "Veronica" (1972) şi "Veronica se întoarce" (1973). A mai semnat regia filmelor "Mama" (1976), "Saltimbancii" (1981), "Promisiuni" (1985), "Unde eşti, copilărie?" (1987), "Zâmbet de soare", "Desene pe asfalt" (1988), "Campioana" (1989), "Telefonul" (1991), "Iza-Bella" (2007), precum şi regia cunoscutului serial de televiziune "Fram".

În 1996 Elisabeta Bostan a fondat festivalul de film studenţesc CineMAiubit, devenit ulterior Festivalul Internaţional de Film Studenţesc "CineMAiubit".

 

 

Elisabeta Bostan (în img.) a primit Placheta omagială DACIN SARA 'HONORIS AC PRETII' pentru cei peste 60 de ani petrecuţi în slujba filmului românesc.(Bucureşti, 17 nov. 2019)

Foto: (c)  SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO


A primit numeroase premii şi distincţii, atât în ţară cât şi la festivaluri internaţionale, pentru filmele pe care le-a regizat: Marele Premiu la Teheran (1964); premii la Festivalul internaţional al filmului de la Gijon şi la Mamaia, în 1964, pentru filmul ''Năică''; Premiul special al juriului la Gijon, în 1965, pentru ''Amintiri din copilărie''; premiu la Gijon, în 1968, pentru ''Năică şi veveriţa''; Premiul special al juriului, Moscova, 1969; Premiul special al juriului, la festivalurile de la Teheran şi La Plata, în 1969, pentru "Tinereţe fără bătrâneţe"; Medalia de bronz pentru cel mai bun musical la Festivalul internaţional al filmului de la Moscova, în 1973, pentru "Veronica"; Premiul special al juriului la Festivalul internaţional al filmului de la Moscova, în 1977, pentru "Mama"; premiul ACIN în 1981, pentru ''Saltimbancii''; premii la Festivalul filmului pentru copii de la Giffoni Valle Pianna, în 1991, şi Cairo, în 1992, pentru ''Campioana'' etc., potrivit volumului "1234 cineaşti români" (Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1996).

În 2009, Elisabeta Bostan a fost laureata Premiilor Gopo pentru întreaga activitate. La 17 decembrie 2009, la decernarea distincţiilor Academiei Române pentru anul 2007, i-a fost conferit premiul ''Aristizza Romanescu" pentru întreaga carieră. În ianuarie 2011 a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea UNATC, iar în decembrie 2012 a fost premiată de Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film din România (UARF). La Gala celei de-a IX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (B-EST IFF), din aprilie 2013, i-a fost decernat un Premiu de Excelenţă.

 

 

O carte biografică despre regizoarea Elisabeta Bostan a fost lansată în cadrul celei de-a 36-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film, Diaporama şi Fotografie 'Toamnă la Voroneţ'. (Gura Humorului, 14 oct. 2016)

Foto: (c)  CRISTIAN LUPASCU / AGERPRES FOTO


S-a numărat printre personalităţile culturale care au fost omagiate şi premiate la 15 ianuarie 2018, la Ateneul Român, de Ziua Culturii Naţionale, în cadrul unui eveniment organizat la iniţiativa Ministerului Culturii. La 17 noiembrie 2019, DACIN SARA a omagiat-o pe Elisabeta Bostan, căreia i-a fost oferită Placheta omagială DACIN SARA "HONORIS AC PRETII" pentru talentul şi măiestria regizorală de care a dat dovadă în cei peste 60 de ani petrecuţi în slujba filmului românesc.

La 14 octombrie 2016, în cadrul celei de-a 36-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Documentar, Diaporamă şi Fotografie ''Toamnă la Voroneţ'', a fost lansată o carte biografică despre Elisabeta Bostan. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)

 

* Explicaţie foto din deschidere: Elisabeta Bostan a primit Placheta omagială DACIN SARA 'HONORIS AC PRETII' pentru cei peste 60 de ani petrecuţi în slujba filmului românesc.(Bucureşti, 17 nov. 2019)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.