COD GALBEN: 23-05-2025 ora 10 Intre 23 mai, ora 10 – 24 mai, ora 06 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Florin Piersic, unul dintre cei mai iubiţi actori români, s-a născut la 27 ianuarie 1936, la Cluj. A absolvit Liceul de băieţi nr. 3 din Cluj (fostul Seminar Pedagogic), apoi Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, promoţia 1957, fiind coleg de generaţie cu artişti precum Leopoldina Bălănuţă, Ioana Bulcă, Ica Matache, Lucia Mara, Dumitru Furdui, Cosma Braşoveanu şi alţii, conform site-ului http://www.istoriafilmuluiromanesc.ro.

Spectacolul său de absolvire a fost "Peer Gynt" de Henrik Ibsen, iar doi ani mai târziu a debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, obţinând rolul principal în "Discipolul diavolului" de George Bernard Shaw. Au urmat roluri în piesele "Tragedia optimistă" de Vsevolod Vişnevski, "Oameni şi şoareci" de John Steinbeck sau "Orfeu în Infern" de Tennessee Williams, care i-au scos în evidenţă talentul şi naturaleţea, scrie site-ul Teatrului Naţional Bucureşti - www.tnb.ro.

Pe parcursul bogatei sale cariere, a interpretat zeci de roluri pe scena Naţionalului bucureştean, în piese ca "Act veneţian" de Camil Petrescu, "Zbor deasupra unui cuib de cuci" de Dale Wasserman, "Gaiţele" de Alexandru Kiriţescu, "Idiotul" după F.M. Dostoievski , "Logodnicele aterizează la Paris" de Marc Camoletti, "Cartea lui Ioviţă" de Paul Everac şi multe altele, conform tnb.ro.

 

 

Florin Piersic şi George Motoi în piesa de teatru ''Zbor deasupra unui cuib de cuci'', 1988.

Foto: (c) ARMAND ROSENTHAL/Arhiva istorică AGERPRES


Celebritatea şi popularitatea actorului nu se datorează doar rolurilor sale de pe scenă, ci şi celor interpretate în cinematografie. Florin Piersic are o bogată activitate în filmul românesc, jucând în peste 55 de pelicule. Debutul în film s-a produs cu "Ciulinii Bărăganului", în 1957, interpretând rolul lui Tănase, potrivit site-ului https://www.imdb.com/. Şi-a evidenţiat talentul în "Neamul Şoimăreştilor" (1965), regizat de Mircea Drăgan, apoi în filmul care l-a făcut cunoscut - "De-aş fi... Harap Alb" (1965), regizat de Ion Popescu-Gopo.

 

 

Actorii Florin Piersic, Cristea Avram, Fory Etterle în timpul filmărilor la pelicula "De-aş fi... Harap Alb", pe platourile Studioului de la Buftea, 1964. 

Foto: (c) VASILE MOLDOVAN/Arhiva istorică AGERPRES


Din bogata sa filmografie amintim: "Celebrul 702" (1961), "Tunelul" (1966), "Şapte băieţi şi o ştrengăriţă" (1967), "Columna" (1968), "Mihai Viteazul" (1971), "Aventuri la Marea Neagră" (1972), "Explozia" (1973), "Fraţii Jderi" (1974), "Un August în flăcări" (1974), "Ştefan cel Mare - Vaslui 1475" (1975), "Elixirul tinereţii" (1975), "Pintea" (1976), "Cuibul salamandrelor" (1976), "Eu, tu şi... Ovidiu" (1978), "Regăsire" (1977), "O lebădă iarna" (1983), "Rămăşagul" (1985), "În fiecare zi mi-e dor de tine" (1988), "Fix alert" (2004), "Eminescu versus Eminem" (2005) - în ultimele două filme amintite jucând împreună cu fiul său Florin Piersic jr., care semnează regia şi scenariul, precizează site-ul https://www.imdb.com/.

Rolurile sale celebre din filme rămân cele de haiduci - Anghel Şaptecai sau Grigore Pintea, însă cel mai cunoscut şi îndrăgit rol, cu care se identifică în conştiinţa publicului, este Mărgelatu - personajul cu pălărie şi mantie neagră, purtând o armă cu opt ţevi scurte şi având în mână o "pălărie" de floarea-soarelui din care mănâncă seminţe - din seria filmelor regizate de Doru Năstase şi Gheorghe Vitanidis, în care făcea un cuplu artistic greu de egalat cu personajul Buză de Iepure, interpretat actorul şi cascadorul Szobi Cseh.

 


Florin Piersic a apărut în numeroase emisiuni de divertisment, atât la radio, cât şi la televiziune, în care a dovedit că poate să şi cânte. De altfel, el a jucat şi în filmul muzical ''Rămăşagul'', regizat de Ion Popescu Gopo, unde a interpretat rolul Zmeului, a fost personaj principal în musicalul ''Corina'' de Edmond Deda (după ''Jocul de-a vacanţa'' de Mihail Sebastian), în ambele având-o parteneră de duete muzicale pe Angela Similea, cu care a colaborat şi în emisiuni de divertisment TV.

 


În luna decembrie 2006, Florin Piersic a lansat la Cluj-Napoca DVD-ul "Omul cu 100 de chipuri", cu înregistrări şi un interviu realizat de TVR Media, scie site-ul http://enciclopediaromaniei.ro/.

Spectacolul de teatru "Străini în noapte" de Eric Assous, în regia maestrului Radu Beligan, a avut premiera în 2007, adunând, pe parcursul a 13 ani, peste 1.280 de reprezentaţii. La început, parteneră de scenă în acest spectacol i-a fost actriţa Emilia Popescu, ulterior Florin Piersic jucând împreună cu actriţa Medeea Marinescu.

 

 

Florin Piersic şi Emilia Popescu în spectacolul "Străini în noapte" de Eric Assous, în regia lui Radu Beligan, jucat la Sibiu, 2007. 

Foto: (c)  ISABELA PAULESCU/Arhiva istorică AGERPRES


În 2009, a lansat albumul muzical ''Hoinărind printre amintiri'', care cuprinde zece piese compuse de Dan Iagnov, toate cântate de marele actor. Titlul albumului a fost şi titlul spectacolului-omagiu, din 2010, când Florin Piersic a fost sărbătorit pe scena Sălii Palatului din Capitală, la împlinirea a peste 50 de ani dedicaţi scenei şi cinematografiei româneşti.

 

 

Spectacolul-omagiu "Hoinărind printre amintiri", 2010. 

Foto: (c)  CRISTIAN NISTOR/AGERPRES FOTO


A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a (1967) ''pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice''. La 30 mai 2002 a fost decorat de Preşedinţia României cu Ordinul naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, alături de alţi actori, ''pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care au dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc'', iar în ianuarie 2016 a primit Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Ofiţer, "în semn de înaltă apreciere pentru remarcabilele interpretări artistice susţinute pe cele mai importante scene din ţară, pentru dragostea, înţelegerea şi talentul de care a dat dovadă în promovarea artei teatrale şi cinematografice şi a tinerelor talente".

În 2008, a primit din partea Primăriei Capitalei diploma "In Honoris". Universitatea de Vest din Timişoara i-a acordat, în 2014, titlul de Doctor Honoris Causa Artis.

 

 

Florin Piersic a primit din partea Primăriei Capitalei diploma "In Honoris", 2008.

Foto: (c) ALEX TUDOR/AGERPRES FOTO


 


 

 

Actorul Florin Piersic a primit titlul de Doctor Honoris Causa Artis al Universităţii de Vest din Timişoara, 2014. 

Foto: (c) ALEX TUDOR/AGERPRES FOTO


Actorului Florin Piersic i-a fost acordat, pe parcursul anilor, titlul de ''Cetăţean de Onoare'' al mai multor oraşe precum: Bacău, Cluj-Napoca, Caracal, Sighet, Suceava, Baia Mare, Oradea, Bucureşti şi Galaţi. În ianuarie 2011, numele său a fost atribuit cinematografului "Republica" din Cluj-Napoca, în incinta căruia funcţionează şi restaurantul ''La Mărgelatu''.

 

 

Actorul Florin Piersic a sosit la ceremonia de inaugurare a cinematografului care îi poartă numele călare pe un cal, fiind îmbrăcat cu o haină care amintea de personajul Mărgelatu, 2011. 

Foto: (c) MIRCEA ROSCA/AGERPRES FOTO


La 31 ianuarie 2011, Florin Piersic a primit prima stea pe Walk of Fame-ul bucureştean, în cadrul unui proiect cultural inaugurat în Piaţa Timpului din Capitală. În 2016, actorului i-a fost acordat Premiul pentru întreaga carieră în cadrul celei de-a zecea ediţii a Galei Premiilor Gopo.

 

 

Actorul Florin Piersic a primit Premiul pentru întreaga activitate la cea de-a zecea ediţie a Premiilor Gopo, 2016. 

Foto: (c)  RADU TUTA/AGERPRES FOTO


Florin Piersic a urcat pe scena Sălii Thalia alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu, pentru prima dată în istoria instituţiei, la 1 februarie 2018, pentru a interpreta rolul de narator în Suita "Peer Gynt" de Edvard Grieg.

Un spectacol dedicat aniversării actorului a fost organizat la cinematograful din Cluj care îi poartă numele, la 27 ianuarie 2019, când actorul a împlinit 83 de ani.

La 14 mai 2019, Florin Piersic a primit, la cea de-a XXVII-a ediţie a Premiilor Galei UNITER care a avut loc la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, Premiul pentru întreaga activitate, care i-a fost înmânat de Ion Caramitru. În iunie, acelaşi an, actorul a fost omagiat în cadrul celei de-a zecea ediţii a Festivalului Serile Filmului Românesc desfăşurate la Iaşi, primind şi prima stea din cele cinci de pe "The Wall of Fame", o iniţiativă a unui hotel ieşean, dar şi titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Iaşi.

 

 

Florin Piersic la a 10-a ediţie a Festivalului Serile Filmului Românesc de la Iaşi, iunie 2019. 

Foto: (c)  ADRIAN CUBA /AGERPRES FOTO


Marele artist are doi fii - Florin jr. (din prima căsătorie, cu actriţa Tatiana Iekel) şi Daniel (din a doua căsătorie, cu actriţa Ana Szeles). AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Andreea Preda)

 

Citeşte şi:

 

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.