Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Autorizarea condiţionată de către Comisia Europeană al celui de-al doilea vaccin împotriva COVID-19 dezvoltat de compania americană Moderna, vizita la Lisabona a preşedintelui Consiliului European, care a marcat inaugurarea preşedinţiei portugheze, prima serie de investiţii directe de capital, efectuate prin intermediul noului Fond al Consiliului European pentru Inovare (CEI), anunţarea listei scurte pentru Premiul "Vaclav Havel" pentru drepturile omului 2020 se află printre principalele evenimente ale perioadei 4-8 ianuarie 2021.

Consiliul European
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, s-a aflat la Lisabona, la 5 ianuarie 2021, într-o vizită de lucru ce a marcat începutul preşedinţiei rotative portugheze a Consiliului. În cadrul întrevederii, preşedintele CE şi prim-ministrul portughez Antonio Costa au discutat în special despre principalele priorităţi ale preşedinţiei semestriale portugheze a Consiliului UE, şi anume: redresarea economică după criza cauzată de COVID-19, extinderea reţelei de sprijin social şi consolidarea autonomiei strategice a Uniunii Europene. Preşedintele Consiliului European l-a asigurat pe prim-ministrul Antonio Costa de sprijinul său în următoarele şase luni, notează https://www.consilium.europa.eu/.

Comisia Europeană
La 6 ianuarie 2021, Comisia Europeană a acordat o autorizaţie de introducere pe piaţă condiţionată (AIC) pentru vaccinul împotriva COVID-19 creat de Moderna, acesta fiind al doilea vaccin împotriva COVID-19 autorizat în UE. Autorizaţia a urmat o recomandare ştiinţifică favorabilă bazată pe o evaluare aprofundată a siguranţei, eficacităţii şi calităţii vaccinului de către Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) şi aprobată de statele membre, arată https://ec.europa.eu/.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: "Oferim europenilor mai multe vaccinuri împotriva COVID-19. Odată cu vaccinul Moderna, al doilea vaccin autorizat în prezent în UE, vom avea încă 160 de milioane de doze, dar şi alte vaccinuri vor ajunge în Europa. Europa a achiziţionat până la două miliarde de doze de vaccinuri potenţiale împotriva COVID-19. Vom avea o cantitate mai mult decât suficientă de vaccinuri sigure şi eficace pentru a-i proteja pe toţi europenii."

Vaccinarea împotriva COVID-19 a început la 27 decembrie 2020 în întreaga Uniune Europeană. Primul vaccin împotriva COVID-19 autorizat de UE a fost cel produs de companiile americană Pfizer şi germană BioNTech. Vaccinul a fost autorizat la 21 decembrie 2020. În plus, UE utilizează toate mecanismele de flexibilitate existente pentru a accelera aprobarea altor vaccinuri potenţiale destinate utilizării în UE.

La 8 ianuarie, Comisia Europeană a propus statelor membre ale UE să achiziţioneze 200 de milioane de doze suplimentare de vaccin împotriva COVID-19 produs de BioNTech şi Pfizer, cu opţiunea de a achiziţiona încă 100 de milioane de doze. Aceasta ar permite UE să cumpere până la 600 de milioane de doze din acest vaccin, care este utilizat deja în întreaga UE. UE a achiziţionat un vast portofoliu de vaccinuri produse cu diferite tehnologii, asigurând până la 2,3 miliarde de doze din cele mai promiţătoare vaccinuri potenţiale, care ar permite UE nu numai să acopere necesităţile întregii sale populaţii, ci şi să furnizeze vaccinuri ţărilor învecinate.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat la 7 ianuarie, într-un mesaj video, că ceea s-a la întâmplat la Washington este îngrozitor şi revoltător, după ce cu o zi în urmă, sute de manifestanţi pro-Trump au reuşit să pătrundă în sediul Congresului SUA pentru a bloca procedura de certificare a rezultatelor alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie. Confruntările au cauzat moartea a cinci persoane, printre care un ofiţer de poliţie.

A vorbit, totodată, despre confirmarea lui Joe Biden în funcţia de preşedinte al SUA, dar şi despre provocările pe care acesta le are de înfruntat, precum divizarea societăţii americane, depăşirea pandemiei, criza economică sau schimbarea climatică. "El trebuie să aducă pace şi unitate; el trebuie să unească divizările profunde şi să trateze marile probleme ale viitorului - depăşirea pandemiei, modul de a depăşi criza economică globală cauzată de această pandemie, protejarea planetei noastre de schimbările climatice, modul de avansare a digitalizării şi, mai presus de orice, modul de consolidare a democraţiei'', a subliniat preşedintele Comisiei Europene. Ea a exprimat disponibilitatea Europei de a lucra îndeaproape cu noul preşedinte al SUA în toate dosarele prioritare.

Tot la 6 ianuarie 2021, Comisia Europeană a anunţat prima serie de investiţii directe de capital, efectuate prin intermediul noului Fond al Consiliului European pentru Inovare (CEI). În ansamblu, 42 de întreprinderi nou-înfiinţate şi întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri) foarte inovatoare vor beneficia de finanţare prin capitaluri proprii de circa 178 de milioane EUR pentru a dezvolta şi a extinde inovaţii radicale în domenii printre care se numără sănătatea, economia circulară şi tehnologia avansată de producţie. Printre acestea se numără şi întreprinderea franceză CorWave, prima întreprindere din UE în care investeşte Fondul CEI, conform https://ec.europa.eu/.

Comisia Europeană a decis, la 7 ianuarie, să înregistreze o iniţiativă cetăţenească europeană (ICE) intitulată "Iniţiativa societăţii civile pentru interzicerea practicilor de supraveghere biometrică în masă". Organizatorii ICE îndeamnă Comisia să propună un act juridic care să pună capăt în mod permanent utilizărilor nediferenţiate şi arbitrare ale datelor biometrice în moduri care ar putea conduce la activităţi de supraveghere în masă sau la interferenţe nejustificate cu drepturile fundamentale.

Iniţiativa cetăţenească europeană a fost introdusă odată cu Tratatul de la Lisabona, ca instrument prin care cetăţenii pot contribui la stabilirea agendei de lucru. A fost lansată în mod oficial în aprilie 2012. Odată înregistrată oficial, o iniţiativă cetăţenească europeană dă posibilitatea unui număr de 1 milion de cetăţeni din cel puţin un sfert din statele membre ale UE să invite Comisia Europeană să propună acte juridice în domeniile în care Comisia are competenţa de a acţiona. De la începutul iniţiativei cetăţeneşti europene, Comisia a înregistrat în total 76 de iniţiative cetăţeneşti şi a refuzat 26, care nu îndeplineau condiţiile de admisibilitate necesare, arată https://ec.europa.eu/.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE)
La 7 ianuarie 2021, Comitetul de selecţie al Premiului "Vaclav Havel" pentru drepturile omului, care răsplăteşte acţiuni excepţionale ale societăţii civile pentru drepturile omului, a anunţat lista scurtă pentru ediţia 2020 a premiului. Cele trei propuneri sunt toate ale unor femei care s-au remarcat prin promovarea egalităţii de gen şi a drepturilor femeilor, şi anume: activista saudită pentru drepturile femeilor Loujain Alhathloul, călugăriţele Ordinului Drukpa din Nepal şi activista congoleză pentru drepturile omului Julienne Lusenge. Câştigătorul ediţiei din acest an va fi anunţat la sesiunea plenară a APCE din 19 aprilie 2021, potrivit https://pace.coe.int/. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Horia Plugaru, editor online: Anda Badea)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.