

COD GALBEN: 16-05-2025 ora 10 Intre 16 mai, ora 10 – 17 mai, ora 08Fenomene vizate se va semnala 16 mai, ora 10 – 17 mai, ora 08Fenomene vizate
Piesa de teatru "Cinci femei în tranziţie" a avut premiera în 2013, la Teatrul Naţional Bucureşti, fiind prima piesă în care actriţa Rodica Popescu Bitănescu este în triplă ipostază - autor, regizor şi interpret de rol. Comedia a beneficiat de costume realizate de creatoarea de modă Zina Dumitrescu.
Sursa foto: tnb.ro
"Cinci remarcabile actriţe ne descoperă cu har, haz şi sensibilitate, tipologia feminină de ieri, de azi şi de mâine: femeia de tranziţie. Dialoguri simple şi adevărate, conflicte omeneşti, întrebări existenţiale şi destăinuri tulburătoare, ca între prietene, la o şuetă. Un evantai multicolor de stări şi sentimente, într-un party al revelaţiilor. Taine, frustrări, suferinţe ni se dezvăluie treptat, în timpul unei petreceri prilejuită de ziua de naştere a gazdei, la care un păhărel de pălincă "dezleagă" limbile şi îndeamnă la mărturisiri, unele triste, altele purtând o încărcătură de umor amar", scrie site-ul www.tnb.ro în prezentarea piesei.
Sursa foto: tnb.ro
Acţiunea se petrece în sufrageria gazdei care invită patru prietene pentru a sărbători ziua de naştere. După ce află de la secretara soţului său că acesta e plecat de la birou, dar urmează să revină după câteva ore, ea se pregăteşte să îşi primească prietenele - profesoara, bibliotecara, afacerista şi tânăra.
Femeile încep o "şuetă" la "o palincă mică" şi o partidă de ghicit în cărţi. Discuţia lor trece prin multe subiecte, cu umor şi naturaleţe, fiecare dintre ele făcând mărturisiri despre propriile trăiri, bucurii, nemulţumiri, dezamăgiri, iluzii, visuri - gazda află că soţul care spune mereu că e plecat de la birou are, de fapt, aventuri cu alte femei; bibliotecara este nemulţumită că fiul ei, plecat din ţară, nu mai dă niciun semn de câţiva ani; profesoara este o persoană interiorizată, care nu vorbeşte prea mult despre ea, părând că are ceva de ascuns şi chiar are; afacerista îşi doreşte să aibă mulţi, cât mai mulţi bani, dar şi o relaţie cu un bărbat mai tânăr; tânăra e nemulţumită de tot - şi de "ideile depăşite" ale generaţiei celorlalte prietene, dar şi de felul în care decurg viaţa şi evenimentele sociale ori politice în ţară. Schimbul de replici între cele cinci personaje e alert, acid, incitant, dar şi plin de haz.
Sursa foto: tnb.ro
"Fiecare dintre interpretele amintite construieşte un portret uman credibil, toate laolaltă alcătuind o tipologie a femeilor din perioada prelungitei noastre tranziţii. Prospeţimea jocului, firescul dialogului, situaţiile de viaţă recognoscibile sunt şi secretul succesului acestui spectacol, de la care publicul nu pleacă fără să mediteze la dramele şi bucuriile existenţei. Va fi, cu siguranţă, un spectacol de serie lungă", nota jurnalistul şi scriitorul Eugen Comarnescu, după premiera piesei, potrivit tnb.ro.
"Atât gazda cât şi invitatele sale atacă, în replici acide, cam tot ce stârneşte comentarii critice în ultima vreme: succesul în afaceri al şmecherilor, cameleonismul politicienilor, insuportabila vulgaritate promovată în mass-media, decăderea învăţământului, standardizarea ţinutei şi a limbajului după model american (prin contrast cu anii '50, când modelul era rusesc). (...) Adevărurile dure revelate în duelul verbal nu sunt însă rostite cu acea jubilaţie a catastrofei, de care suferă unii contemporani de-ai noştri. Finalul lasă loc pentru speranţă şi pentru reconciliere, ceea ce face să crească şarmul piesei în faţa spectatorilor", scria criticul şi publicistul Dana Duma, conform site-ului Naţionalului bucureştean.
Sursa foto: www.zilesinopti.ro
Piesa "Cinci femei de tranziţie" este una dintre cele mai longevive pe scena TNB, premiera având loc în 21 ianuarie 2003, iar ultima reprezentaţie - în 27 martie 2019.
Pe parcursul acestor aproape 17 ani, distribuţia a suferit modificări. Singurele actriţe care au jucat de la prima până la ultima reprezentaţie sunt Rodica Popescu Bitănescu (gazda), Vivian Alivizache (afacerista) şi Magdalena Cernat (bibliotecara). Rolul profesoarei a fost jucat la început de Aimée Iacobescu (m. 2018), apoi de Giliola Motoi (m. 2017), Liliana Hodorogea, Cesonia Postelnicu. Tolul tinerei a fost interpretat de Tania Popa, apoi de Iuliana Călinescu.
Sursa foto: www.zilesinopti.ro
Piesa a fost jucată şi pe diverse scene din ţară, în cadrul anumitor evenimente culturale.
În 2010, spectacolul de la TNB a fost înregistrat de TVR, în distribuţia: Rodica Popescu Bitănescu, Vivian Alivizache, Magdalena Cernat, Tania Popa, Aimee Iacobescu. Regia TV a fost semnată de Andrei Măgălie, potrivit tvr.ro.
După "Cinci femei de tranziţie", Rodica Popescu Bitănescu a mai scris şi regizat piesele "Încă-i bine!" (2008), "Viaţă de cimitir" (2010), "Triunghiul femeilor" (2015), "Interesul poartă fesul" (2016).
Sursa foto: tnb.ro
În noiembrie 2016 a avut loc Festivalul de dramaturgie "Rodica Popescu Bitănescu", organizat de Teatrul de Comedie şi Creart - Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti, sub egida Primăriei Capitalei, potrivit site-ului www.creart.ro. La festival au fost prezentate toate cele cinci piese scrise şi regizate de actriţă.
"Secretul succesului pieselor mele? Sunt simple şi adevărate, relaţiile personajelor sunt ca un nod gordian pe care spectactorii sunt invitaţi să-l desfacă şi nu le va fi greu pentru că în piesele mele vorbesc despre ei, despre iubire, gelozie, trădare, credinţă, onoare, demnitate", declara actriţa la acel moment, conform site-ului amintit. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Irina Andreea Cristea)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.