COD GALBEN: 21-05-2025 Intre 05:45 si 09:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Maramureş, Județul Cluj, Județul Satu Mare;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Evoluţiile privind epidemia de COVID-19 în România, discuţiile despre strategia de vaccinare anti-COVID, anunţul privind deficitul bugetar din primele zece luni ale acestui an, aprobarea de către Guvern a celei de-a treia rectificări bugetare din 2020 etc reprezintă o parte dintre evenimentele interne ale perioadei 23-27 noiembrie 2020.

CORONAVIRUS
* Evoluţia cazurilor şi deceselor provocate de COVID-19 în intervalul 23-27 noiembrie 2020:
- 23 nov.: 422.852 de cazuri totale - 4.207 cazuri în ultimele 24 de ore; 10.177 decese - 130 decese în ultimele 24 ore.
- 24 nov.: 430.605 de cazuri totale - 7.753 de cazuri în ultimele 24 de ore; 10.373 decese - 196 decese în ultimele 24 ore.
- 25 nov.: 440.344 de cazuri totale - 9.739 cazuri în ultimele 24 de ore; 10.541 decese - 168 decese în ultimele 24 de ore.
- 26 nov.: 449.349 cazuri totale - 9.005 cazuri noi în ultimele 24 de ore; 10.712 decese totale - 171 decese în ultimele 24 de ore.
- 27 nov.: 457.848 de cazuri totale - 8.499 cazuri în ultimele 24 de ore; 10.884 decese totale - 172 decese în ultimele 24 de ore.

* Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, la 23 noiembrie, în urma unei şedinţe cu ministrul Apărării Naţionale, ministrul Afacerilor Interne şi ministrul Sănătăţii, că strategia de vaccinare anti-COVID va fi aprobată într-o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pe care o va convoca în perioada următoare. Şeful statului a subliniat că vaccinurile, odată aprobate de organismele internaţionale de profil, sunt "sigure, eficiente şi reprezintă singura soluţie viabilă de a pune capăt acestei pandemii".
Administraţia Prezidenţială a anunţat, pe 26 noiembrie, că şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), pe a cărei ordine de zi este inclusă tematica referitoare la Strategia de vaccinare anti-COVID-19 în România, va avea loc pe 5 decembrie.
La rândul său, premierul Ludovic Orban a declarat, la 23 noiembrie, că vaccinarea anti-COVID nu va fi obligatorie, iar strategia de imunizare va fi prezentată săptămâna aceasta. Distribuţia vaccinurilor contractate de Comisia Europeană se face către ţările UE proporţional cu populaţia, a reiterat Ludovic Orban, în contextul unei şedinţe a PNL.

* Preşedintele Klaus Iohannis a precizat, la 25 noiembrie, că nu intenţionează să promoveze instituirea unei carantine la nivel naţional după alegeri. "Nu există nicio intenţie, eu nu intenţionez să promovez instituirea unei carantine la nivel naţional, un aşa numit lockdown, după alegerile parlamentare din 6 decembrie. Repet, nu există nicio intenţie de a intra în lockdown după alegeri. Repet aceste lucruri fiindcă sunt politicieni fără niciun fel de scrupule care încearcă să se promoveze cu ştiri de tip senzaţional şi vor să ne spună ce s-ar putea întâmpla. Lockdown-ul nu se întâmplă!", a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, într-o conferinţă de presă.

AFACERI EUROPENE
* România va primi, în zilele următoare, o primă tranşă în valoare de 3 miliarde de euro din împrumutul acordat de Comisia Europeană în cadrul instrumentului SURE, a anunţat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, pe pagina sa de Facebook, pe 25 noiembrie. Valoarea totală a împrumutului solicitat de partea română este de 4,1 miliarde de euro, iar banii vor fi folosiţi pentru finanţarea deficitului generat de măsuri precum şomajul tehnic sau programul flexibil de muncă, a mai precizat Florin Cîţu.

POLITIC
* Guvernul a aprobat, în şedinţa din 23 noiembrie, cea de-a treia rectificare bugetară din 2020, care majorează deficitul bugetar la 9,1% din Produsul Intern Brut, de la 8,6% din PIB estimat anterior, a anunţat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, într-un briefing de presă după şedinţa Executivului. La rectificarea aprobată a fost avută în vedere o contracţie economică de 4,2%. Veniturile bugetului general consolidat sunt estimate la valoarea de 337,8 miliarde de lei, respectiv 32,2% din PIB, din care 298,3 miliarde de lei (28,4% din PIB) venituri din economie şi 39,5 miliarde de lei (3,8% din PIB) fonduri externe nerambursabile. Cheltuielile sunt estimate la valoarea de 433,8 miliarde de lei, respectiv 41,3% din PIB.

* Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a precizat, la 23 noiembrie, că Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord s-a autosesizat şi a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pentru a exprima surprinderea şi dezacordul părţii române faţă de apariţia unui mesaj în incinta unei filiale a unui cunoscut lanţ de magazine alimentare, ce are un puternic caracter discriminatoriu. Demersurile au fost făcute atât pe lângă conducerea companiei, cât şi pe lângă autorităţile centrale şi locale, inclusiv la nivelul ministerului de Externe britanic.

* Ceremonia de 1 Decembrie, care avea loc în fiecare an la Arcul de Triumf, va fi extrem de restrânsă, fără paradă militară şi fără participarea publicului larg, a anunţat, la 25 noiembrie, preşedintele Klaus Iohannis.

ALEGERI PARLAMENTARE
* Cetăţenii îşi vor putea exercita dreptul de vot în toate localităţile care vor fi carantinate în 6 decembrie, nefiind nicio restricţie în acest sens, a declarat premierul Ludovic Orban, la 23 noiembrie, după şedinţa conducerii PNL. El a spus că şi cetăţenii infectaţi cu noul coronavirus şi cei din izolare vor putea vota cu urma mobilă.

JUSTIŢIE
* Curtea Constituţională a României a stabilit, la 25 noiembrie, după ce a admis sesizarea liberalilor referitoare la modificarea şi completarea Legii-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, că actul normativ a fost adoptat cu încălcarea principiului bicameralismului şi a principiului responsabilităţii fiscal-bugetare. Camera Deputaţilor a adoptat, în luna octombrie 2020, un proiect de lege care prevede că funcţionarii publici din Administraţia Prezidenţială, Secretariatul General al Guvernului, precum şi funcţionarii din serviciile Parlamentului beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%, fiind, astfel, eliminată interdicţia cumulului acestei majorări cu majorarea acordată pentru activitatea legislativă.

SOCIAL
* Premierul Ludovic Orban a transmis, în cadrul consultărilor pe care le-a avut cu reprezentanţii Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, la 24 noiembrie, că salariul minim brut pe ţară garantat în plată pentru anul 2021 va fi majorat în funcţie de evoluţia economiei.

* La 24 noiembrie, adjunctul Avocatului Poporului (AP), Molnar Zsolt, a cerut secretarului de stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Sorin Ion, un punct de vedere legat de recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de redeschidere a unităţilor de învăţământ, menţionând că AP s-a sesizat din oficiu pe acest subiect. Molnar Zsolt afirmă că în România aproape 3 milioane de elevi desfăşoară actul educaţional în sistem online, acolo unde este posibil. Potrivit unui sondaj realizat de Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi, aproape jumătate dintre părinţi consideră că închiderea şcolilor nu este una bună pentru sistemul de educaţie, având în vedere că educaţia trebuie să primeze, în orice formă ar fi desfăşurată şi nepierzând din vedere inegalităţile care vor apărea în ceea ce priveşte accesul la educaţie al copiilor aflaţi în medii defavorizate şi recuperarea decalajelor educaţionale, a declarat Molnar Zsolt.

* Românii vor putea face cumpărături prin Programul ''Rabla pentru electrocasnice 2020'' începând din data de 15 decembrie, a anunţat, la 26 noiembrie, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

* Unele dintre cele mai mari companii de retail din România, precum Lidl, Kaufland, Mega Image, Auchan, Altex, Profi, Dedeman, DM, mari lanţuri farmaceutice, cum ar fi Sensiblu şi Help Net, precum şi benzinăriile Lukoil România se află pe lista companiilor amendate pentru comercializarea măştilor neconforme, se arată în raportul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), obţinut de AGERPRES, la 27 noiembrie.

ECONOMIC
* Preţurile medii la electricitate pentru consumatorii casnici din UE au scăzut uşor în primul semestru din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, însă au existat şi majorări, cele mai mari creşteri, în moneda naţională, fiind înregistrate în Lituania (13,6%), Polonia (12,9%), Luxemburg (10,5%) şi România (9,1%), în urma majorării costului energiei, arată datele publicate la 24 noiembrie de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

* Deficitul bugetar după primele zece luni din acest an este de 74,04 miliarde de lei, respectiv 7% din PIB, a anunţat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă, la 26 noiembrie.

ADMINISTRAŢIE
* Alexandru Valeriu Gâdiuţă şi Mihaela Ana-Maria Ştefan au fost aleşi viceprimari ai Sectorului 6 al Capitalei. De asemenea, Alexandru Valeriu Gâdiuţă a fost desemnat viceprimarul înlocuitor de drept al primarului Sectorului 6. Proiectul care prevede că se declară ales în funcţia de viceprimar Alexandru Gâdiuţă a fost adoptat de Consiliul Local al Sectorului 6 cu 17 voturi pentru şi opt împotrivă. Tot 17 voturi pentru şi opt împotrivă s-au înregistrat şi pentru proiectul ce stipulează că se declară aleasă în postul de viceprimar Mihaela Ştefan. AGERPRES/ (Documentare-Ionela Gavril, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Simona Aruştei)

*** Materialul a fost realizat în baza ştirilor AGERPRES

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.