COD GALBEN: 29-11-2020 Intre 02:15 si 06:00 se va semnala ploaie slabă care va depune polei in Județul Gorj, Județul Olt, Județul Vâlcea, Județul Dolj, Județul Mehedinţi; COD GALBEN: 29-11-2020 Intre 02:00 si 06:00 se va semnala ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m. in Județul Galaţi, Județul Vrancea; COD GALBEN: 29-11-2020 Intre 02:00 si 08:00 se va semnala local și temporar - ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m; izolat și trecător, burniță sau ploaie slabă care va depune polei in Județul Brăila, Județul Ialomiţa, Județul Argeş, Județul Prahova, Județul Buzău, Județul Călăraşi, Județul Giurgiu, Județul Ilfov, Județul Teleorman, Județul Dâmboviţa; COD GALBEN: 29-11-2020 Intre 02:00 si 06:00 se va semnala local - ceață care va determina scăderea vizibilității sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Constanta, Județul Tulcea;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Atingerea unui număr record de infectări zilnice cu noul coronavirus, şedinţa de la Palatul Cotroceni de evaluare şi prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19, vizita oficială a premierului Ludovic Orban în Franţa, ceremonia desfăşurată cu ocazia Zilei Armatei României, comemorarea a cinci ani de la tragedia de la Colectiv şi lansarea "Topului Naţional al Firmelor Private din România" sunt câteva dintre cele mai importante evenimente interne din intervalul 25-30 octombrie 2020.

CORONAVIRUS


*30 octombrie - Un număr record de 6.546 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate, în ultimele 24 de ore, în urma efectuării a 36.335 de teste la nivel naţional, potrivit Grupului de Comunicare Strategică. Acestea sunt cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. În total, pe teritoriul României, au fost confirmate 235.586 de cazuri de persoane infectate. Un număr de 167.897 de persoane au fost declarate vindecate. Numărul total al deceselor în România cauzate de noul coronavirus a ajuns la 6.867. Un număr de 11.236 de persoane cu COVID-19 sunt internate în unităţile sanitare de profil, dintre care la terapie intensivă 917, cel mai mare număr de până acum. Numărul românilor din afara ţării confirmaţi cu noul coronavirus a crescut la 6.852, iar cel al deceselor este de 126.
*27 octombrie - Preşedintele Klaus Iohannis a avut, la Palatul Cotroceni, o şedinţă de evaluare şi prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19 cu ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, vicepreşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, prof. dr. Dorel Săndesc, şi şeful Secţiei Anestezie şi Terapie Intensivă I, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Carol Davila" Bucureşti, col. dr. Dan Corneci. Ulterior a susţinut o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni, în care a declarat: "La acest moment, avem, conform rapoartelor din secţiile de ATI, 3.065 de paturi de terapie intensivă pentru toţi pacienţii, nu doar COVID, 2.252 de ventilatoare mecanice, 2.756 de monitoare şi o serie întreagă de echipamente achiziţionate cu diverse surse de finanţare. La acestea se adaugă 5 unităţi mobile de terapie intensivă, 2 spitale modulare şi un modul ATI cu un total de 169 de paturi".

AFACERI EUROPENE


*26 octombrie - Premierul Ludovic Orban, însoţit de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Economiei, Virgil Popescu, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a efectuat o vizită oficială în Franţa. La Paris, Ludovic Orban a semnat, alături de omologul său francez, Jean Castex, o nouă foaie de parcurs în ceea ce priveşte Parteneriatul strategic dintre cele două ţări, ''cu o structură actualizată, ambiţioasă''. Premierul român a semnat împreună cu omologul său şi o Declaraţie de intenţie privind colaborarea în domeniul nuclear civil, precizând că a fost încheiat şi un acord între Nuclearelectrica şi o companie franceză, Orano. Şeful Executivului de la Bucureşti a transmis omologului francez "aşteptarea legitimă" a României privind aderarea la Spaţiul Schengen. Totodată, Ludovic Orban a avut o întrevedere cu secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, Angel Gurria, şi a susţinut o alocuţiune în plenul Consiliului OCDE în cadrul căreia a reiterat angajamentul ferm al României de a deveni membru al acestei structuri. Ludovic Orban a evidenţiat eforturile României pentru demararea procesului extinderii OCDE cu ţara noastră, iar în dialogul interactiv cu membrii Consiliului, aceştia au subliniat faptul că ţara noastră a atins gradul necesar de pregătire pentru începerea negocierilor de aderare şi au apreciat eforturile guvernului român în acest sens. În cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii mediului francez de afaceri, Ludovic Orban a subliniat că relaţia româno-franceză contribuie în mod esenţial la dezvoltarea economică a României. Nu în ultimul rând, primul ministru le-a transmis românilor stabiliţi în Franţa să nu se simtă niciodată singuri. "Vă doresc să reuşiţi în cariera voastră şi nu uitaţi să ţineţi legătura cu România şi să ajutaţi România atunci când este nevoie", a încheiat Ludovic Orban.
*29 octombrie - Preşedintele Klaus Iohannis a avut o videoconferinţă cu membrii Consiliului European pe tema măsurilor privind gestionarea pandemiei de COVID-19, înaintea căreia a declarat că este absolut necesară o abordare unitară la nivelul statelor UE, prin convenirea unor criterii şi instrumente comune în ceea ce priveşte recunoaşterea reciprocă a rezultatelor testelor pentru COVID.
*29 octombrie - Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat la reuniunea Consiliului OCDE la nivel ministerial, în format videoconferinţă, în cadrul căreia au fost analizate soluţii pentru depăşirea crizei globale generate de pandemie, în special în plan economic, social şi de mediu.
*29 octombrie - Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, a participat la Conferinţa informală a miniştrilor de resort din ţările membre ale Consiliului Europei, organizată în format videoconferinţă, sub egida Preşedinţiei elene a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei. A subliniat importanţa asigurării accesului la o educaţie de calitate şi a reducerii impactului negativ al crizei sanitare asupra elevilor, studenţilor şi profesorilor.

APĂRARE


*25 octombrie - Preşedintele Klaus Iohannis a participat la ceremonia desfăşurată cu ocazia Zilei Armatei României la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I. Ziua Armatei României a fost sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate, în format restrâns, în principalele garnizoane din ţară, în statele în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militarii români, din cauza măsurilor impuse de pandemia de coronavirus. Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, şi şeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu, au discutat, prin sistem videoconferinţă, cu militarii români din teatrele de operaţii din Afganistan, Kosovo, Bosnia şi Herţegovina, din Polonia, Mali şi cu marinarii de pe fregata "Regina Maria", cu prilejul Zilei Armatei.
*26 octombrie - Sistemul antiaerian Gepard din dotarea Forţelor Terestre Române a fost dislocat în premieră în misiunea NATO din Polonia în Baza militară Bemowo Piskie. Un detaşament de 102 militari din Batalionul 3 Apărare Antiaeriană "Potaissa" din Turda şi-a început misiunea de şase luni în Polonia.
*28 octombrie - Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de decorare a Drapelului de luptă al Batalionului 52 Operaţii Speciale "Băneasa-Otopeni" cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Ofiţer, cu însemn de pace, pentru militari.

ECONOMIC


*30 octombrie - Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România a lansat "Topul Naţional al Firmelor Private din România". La eveniment sunt premiate companiile româneşti care au înregistrat performanţe economice notabile şi au sprijinit dezvoltarea economiei româneşti. În mesajul său, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că va susţine în continuare o legislaţie raţională şi adoptarea de "măsuri responsabile, realiste şi în acord cu principiile economiei de piaţă". Preşedintele a subliniat că pe fondul pandemiei capacitatea de recuperare trebuie să fie pe măsură, printr-un efort conjugat al firmelor şi al statului. Prezent la eveniment, prim-ministrul Ludovic Orban a declarat că IMM-urile şi mediul de afaceri trebuie să fie "un partener serios al Guvernului", implicat în susţinerea fundamentărilor care să ducă la decizii care au efect în economia românească. Ludovic Orban a adăugat că Guvernul a luat măsuri pentru a sprijini mediul de afaceri, printre care amânarea ratelor pentru credite bancare. În cadrul evenimentului, ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Adrian Zuckerman, a declarat că mediul antreprenorial sănătos reprezintă un element cheie pentru construirea şi consolidarea democraţiei, iar România poate fi un lider de talie mondială şi un model demn de urmat de ţările din regiune.

JUSTIŢIE


*28 octombrie - Curtea Constituţională a României a admis sesizările asupra legii privind comasarea terenurilor agricole deţinute de asociaţiile agricole constituite de unităţile de cult.
*30 octombrie - DNA l-a pus sub acuzare pe fostul ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi luare de mită în formă continuată, fiind pus sechestru pe averea acestuia, respectiv bunuri imobile şi conturi. La 27 octombrie, Plenul Camerei Deputaţilor a decis, cu 202 voturi "pentru" şi 12 "împotrivă", să-i ridice imunitatea deputatului Nicolae Bănicioiu.
*30 octombrie - Poliţistul Eugen Stan a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la 20 de ani închisoare, el fiind acuzat de săvârşirea a 18 infracţiuni de agresiune sexuală, printre victime fiind şi minori.

EDUCAŢIE


*26 octombrie - Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, a semnat un ordin prin care a retras acreditarea Şcolii doctorale de la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" din Bucureşti, solicitând evaluarea tuturor tezelor de doctorat care au fost realizate la amintita instituţie.

COLECTIV


*30 octombrie - Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban au depus o coroană de flori în faţa Clubului Colectiv din Bucureşti, în memoria victimelor incendiului care a avut loc în urmă cu cinci ani, când 64 de persoane şi-au pierdut viaţa. În aceeaşi zi, Preşedintele României a promulgat legea potrivit căreia cheltuielile aferente oricăror tratamente, în ţară sau străinătate, ale persoanelor a căror stare de sănătate a fost afectată în urma evenimentului de la Colectiv vor fi plătite din bugetul Ministerului Sănătăţii, pe toată durata vieţii acestora. Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, şi-a exprimat speranţa că s-a învăţat ceva din tragedia celor care şi-au pierdut viaţa. Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Adrian Zuckerman, prezent la locul tragediei, a declarat că "astfel de lucruri nu ar trebui să se mai repete. E o tragedie şi cred că, dacă aplicăm regulile statului de drept, am evita toate problemele de acest fel".

CULTE


*27 octombrie - Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a ţinut o predică celor câteva sute de credincioşi prezenţi pe Colina Bucuriei la Sfinta Liturghie din ziua sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor. "Dumnezeu nu se lasă batjocorit, cum spune Sfântul Apostol Pavel: 'Fraţilor, nu vă înşelaţi! Dumnezeu nu se lasă batjocorit!'. El este îndelung răbdător, dar este şi drept. Mai întâi, iubirea Sa milostivă copleşeşte dreptatea Sa, dar dreptatea Sa se arată atunci când El doreşte îndreptarea oamenilor, folosind uneori şi medicamente amare, nu numai dulci, pentru îndreptarea oamenilor. Şi aşa îngăduie ca ei să fie 'certaţi' în diferite încercări", a afirmat Patriarhul în omilia la Sfânta Liturghie. Pelerinajul la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a avut loc în condiţiile stării de alertă, putând participa doar credincioşii bucureşteni. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu-Ioan Tatu, editor online: Adrian Dãdârlat)

* Material realizat pe baza ştirilor AGERPRES

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.