Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ziua internaţională a controlorilor de trafic aerian este sărbătorită, anual, la 20 octombrie, semnificând şi aniversarea Federaţiei Internaţionale a Asociaţiilor Controlorilor de Trafic Aerian (IFATCA).

În 2020, pe fondul pandemiei de coronavirus şi a măsurilor specifice impuse pentru combaterea acesteia, activitatea controlorilor de trafic aerian a fost cu atât mai importantă pentru dirijarea în siguranţă a aeronavelor cu respectarea eforturilor de igienizare.

Celebrarea acestei zile reaminteşte de rolul important al activităţii depuse, în turnurile de control, de controlorii de trafic ce asigură desfăşurarea traficului aerian în condiţii de siguranţă şi de eficienţă.

Dirijarea traficului aerian a evoluat de la o activitate bazată pe pricepere şi cunoştinţe la o muncă sofisticată şi dependentă de tehnologie. Importanţa controlorului de trafic rămâne esenţială în ceea ce priveşte traficul aerian.

Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Controlorilor de Trafic Aerian a fost înfiinţată la 20 octombrie 1961. Organismul reuneşte asociaţii din 137 de state, incluzând peste 50.000 de controlori de trafic la nivel internaţional, conform www.nzalpa.org.nz.

Ideea înfiinţării unei astfel de federaţii a aparţinut Asociaţiei Controlorilor de Trafic Aerian din Israel, condusă de Jacob Wachtel, care a făcut această propunere în 1956.

În 1959, asociaţia similară elveţiană a propus explorarea posibilităţilor pentru configurarea unei federaţii mondiale care să gestioneze activitatea controlorilor de trafic aerian. A fost organizată, în acest sens, o întrunire la Frankfurt, Republica Federală Germania. S-a convenit asupra redactării unui proiect de constituţie pentru o federaţie europeană care să poarte denumirea Federaţia Europeană a Asociaţilor Controlorilor de Trafic Aerian (EFATCA), potrivit www.ifatca.org.

Prima reuniune a grupului de lucru pentru înfiinţarea noului organism a avut loc la Amsterdam, la 19-20 octombrie, prilej cu care 12 asociaţii membre au ratificat proiectul de constituţie: Austria, Franţa, Luxemburg, Belgia, Republica Federală Germania, Olanda, Danemarca, Islanda, Norvegia, Finlanda, Irlanda şi Elveţia.

Cu prilejul conferinţei constituţionale, organizată la Amsterdam, s-a hotărât extinderea federaţiei la un forum mondial, astfel a apărut Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Controlorilor de Trafic Aerian. Promovarea navigaţiei aeriene sigure şi eficiente şi protejarea intereselor profesionale comune ale membrilor federaţiei au reprezentat principalul scop al federaţiei. Este înregistrată în Elveţia şi are sediul central la Montreal, Quebec (Canada).

Instituţia însărcinată cu dirijarea traficului aerian în România pentru aeronavele civile şi militare este Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA R.A. Încă din 1991, când a fost înfiinţată, obiectivul prioritar a fost şi rămâne furnizarea de servicii de trafic aerian pentru toate aeronavele civile şi militare care survolează spaţiul aerian al României, colaborând şi cu Ministerul Apărării Naţionale şi cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, conform www.romatsa.ro. AGERPRES/(Documentare - Liviu-Ioan Tatu, editor: Doina Lecea,editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto: New Zealand Air Line Pilots' Association/Facebook

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.