Reputatul regizor sârb Goran Paskaljevic a murit la Paris, la vârsta de 73 de ani, a informat, la 26 septembrie 2020, ziarul sârb Kurir, care citează surse ale familiei, potrivit EFE. Cineastul, care locuia la Belgrad şi la Paris, a murit la 25 septembrie 2020, iar presa locală sârbă nu a dat detalii privind împrejurările sau cauzele decesului.
Goran Paskaljevic s-a născut pe 22 aprilie 1947 la Belgrad, în Serbia. Şi-a petrecut mare parte din adolescenţă la Cinemateca din Belgrad, fondată de tatăl său vitreg şi a studiat regia la Academia de Film (FAMU) în Praga, una din cele mai recunoscute şcoli de film din Europa, notează site-urile cinemagia.ro şi www.moma.org.
După invazia sovietică, Paskaljevic s-a întors în Iugoslavia, unde a realizat scurtmetraje şi documentare de televiziune. Primul său lungmetraj, "Beach Guard in Wintertime" (1976), s-a bucurat de recenzii foarte bune, fiind distins cu Premiul special al juriului la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, potrivit imdb.com.
După primul său lungmetraj, o comedie melancolică, tendinţa sa pentru temele intime a fost dezvoltată în continuare în filmele cu succes internaţional "Earth Days Flow" (1979), despre o casă pentru îngrijire medicală, "Special Treatment" (1980), despre o casă pentru alcoolici, şi în "Twilight" (1983), care a fost filmat la Hollywood. "The Deceptive Summer 68" (1984) este o întoarcere la comedia nostalgică, iar "Guardian Angel" (1987) - la preocupările critice sociale, care caracterizează şi "Cabaret Balkan" (1998), potrivit www.enciklopedija.hr. În 1998, la terminarea celei de-a noua producţii, "Cabaret Balkan", Paskaljevic devenise deja unul dintre cei mai apreciaţi regizori est-europeni.
Fiind un oponent declarat al regimului Slobodan Milosevic, a fost nevoit să-şi părăsească ţara. Pe când se afla în exil, în 2001, Paskaljevic a semnat regia filmului "How Harry Became a Tree", produs în Irlanda. Câţiva ani mai târziu, revine la Belgrad, unde semnează regia pentru "Midwinter Night's Dream" (2004) şi "The Optimists" (2006).
Pe lângă activitatea de regizor, s-a remarcat şi ca producător, în filme precum: "Guardian Angel" (1987), "Tango Argentino" (1992), "Cabaret Balkan" (1998), "How Harry Became a Tree" (2001). De asemenea, pentru televiziune a realizat documentare, printre care: "The Legend of Lapot" (1972), "Children" (1973), "The Burden" (1974), fiind şi co-scenarist la "Time of Miracles" (1989).
Este regizorul a 30 de filme documentare şi a 14 filme de lungmetraj, producţiile sale fiind selecţionate de către cele mai importante festivaluri de film internaţionale (Cannes, Berlin, Veneţia, Toronto, San Sebastian etc.) şi obţinând numeroase premii, printre care: premiul FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia şi la Festivalul Filmului European, pentru "Cabaret Balkan" (1998); premiul special al juriului şi premiul SIGNIS la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian, pentru "Midwinter Night's Dream" (2004); menţiune specială la Festivalul Internaţional de Film de la Palm Springs, pentru "When Day Breaks" (2012). A fost distins cu Ordinul francez de artă şi literatură, care i-a fost acordat la Belgrad, în 2008.
Revista Variety International Film Guide l-a inclus între primii cinci cei mai buni regizori ai anului 2001, iar Muzeul de Artă Modernă din New York (MoMA) şi British Film Institute (Londra) au prezentat câte o retrospectivă completă a lungmetrajelor sale, în 2008, respectiv în 2010, împreună cu publicarea unei monografii în limba engleză despre opera sa, se menţionează pe site-ul imdb.com. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Andreea Onogea, editor online: Simona Aruştei)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.