COD GALBEN: 18-05-2025 ora 10 Intre 18 mai, ora 12 – 18 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 19-05-2025 Intre 00:00 si 06:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 90...100 km/h. in Județul Cluj , zona de munte de peste 1800 m;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Fostul gimnast român Dan (Dănuţ) Grecu, în prezent vicepreşedinte al Federaţiei Române de Gimnastică, s-a născut la 26 septembrie 1950, în Bucureşti, potrivit site-ului federaţiei de resort, www.romgym.ro.

A absolvit Institutul de Educaţie Fizică şi Sport (IEFS) din Bucureşti, promoţia 1980, devenind profesor de educaţie fizică. Este unul dintre sportivii cu merite deosebite în afirmarea gimnasticii româneşti pe plan intern şi peste hotare, dar şi antrenor şi arbitru internaţional de gimnastică.

 

Gimnastul Dan Grecu executâ un exerciţiu la inele, Bucureşti, 23 martie 1976.

Foto: (c) VIOREL LĂZĂRESCU / AGERPRES FOTO


A debutat în gimnastică la vârsta de 12 ani, la Iaşi, sub îndrumarea profesorului Octav Ungureanu, notează "Enciclopedia Educaţiei Fizice şi Sportului din România" - Volumul I (Ed. Aramis, Bucureşti, 2002). În 1963, este legitimat la clubul "Viitorul" din Bucureşti, de unde se transferă la Dinamo, tot în Capitală. La cele două cluburi, precum şi la lotul naţional, s-a pregătit cu antrenorul Mircea Rădulescu. După ce obţine, în 1966, primul său titlu de campion la juniori, va câştiga, de-a lungul carierei sale sportive, peste 15 de titluri de campion naţional de gimnastică. În cei peste zece ani de activitate competiţională internaţională, a participat la trei olimpiade, patru campionate mondiale şi tot atâtea campionate europene, două jocuri mondiale universitare şi la trei ediţii ale cupei mondiale, cucerind pentru gimnastica românească primele titluri de campion mondial şi european.

Din palmaresul său amintim: la CM - în 1970 (Ljubljana, Iugoslavia), locul VII cu echipa; în 1974 (Varna, Bulgaria), medalia de aur şi titlul mondial la inele, plus locul VI cu echipa şi locul XVI la individual compus; în 1978 (Strasbourg, Franţa), medalia de bronz la inele şi locul VII cu echipa; în 1979 (Fort Worth, SUA), medalia de argint la inele; la CE - 1971 (Madrid, Spania), locul XXI la individual compus; în 1973 (Grenoble, Franţa), medalia de argint la inele şi locul X la individual compus; în 1975 (Berna, Elveţia), medalia de aur şi primul titlu continental la inele, plus locurile VI la individual compus şi la bară; în 1977 (Praga, Cehoslovacia), locul V la bară şi locul XI la individual compus; la JO - în 1972 (München, RFG), locul VII cu echipa; în 1976 (Montreal, Canada) - medalia de bronz la inele, locul IV la sărituri, locul IX la individual compus şi locul VI cu echipa; la Cupa Mondială - medalia de bronz, în 1975; medalia de argint, în 1978, şi locul VI, în 1979, toate la inele.

 

Gimnastul Dan Grecu executâ un exerciţiu la inele, Bucureşti, 29 august 1992.

Foto: (c) MIHAI SAVU / AGERPRES FOTO


Bogata sa carte de vizită mai cuprinde: două titluri de campion mondial universitar, şase titluri de campion balcanic şi nenumărate medalii obţinute la diverse concursuri internaţionale. În 1974, a fost declarat cel mai bun sportiv al ţării şi al treilea din Balcani.

După accidentul suferit (ruptură musculară) în timpul executării exerciţiului la inele, în cadrul Jocurilor Olimpice din 1980 de la Moscova, care i-a întrerupt activitatea competiţională, Dănuţ Grecu s-a dedicat muncii de antrenor la clubul Dinamo Bucureşti. În 1984, a fost numit antrenor coordonator al colectivului de tehnicieni care avea să pregătească, la Centrul Olimpic din Reşiţa, lotul masculin de gimnastică.

Ca urmare a activităţii sale şi a antrenorilor cu care a colaborat, în perioada 1988-1999, gimnaştii români (între care s-au evidenţiat Marius Urzică, Marius Gherman, Dan Burincă, Cristinel Brezeanu, Cristian Leic, Nicu Stoica, Nicuşor Pascu şi Adrian Ianculescu) au cucerit la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale şi Campionatele Europene, 18 medalii dintre care două de aur. În anul 2000, a realizat, cu sportivii pe care i-a pregătit, performanţe de prestigiu la Campionatul European de la Bremen (Germania), concretizate în cucerirea a trei medalii de aur (Marian Drăgulescu, la sol; Marius Urzică, la cal cu mânere; Ioan Suciu, la sărituri), una de argint, în proba pe echipe, şi una de bronz, Marian Drăgulescu la individual compus - şi la JO de la Sydney - prin titlul de campion olimpic, cucerit de Marius Urzică, la cal cu mânere.

Succesele repurtate i-au fost răsplătite prin acordarea titlurilor de Maestru al sportului (1971), Maestru emerit al sportului (1974) şi de Antrenor emerit (1992). În anul 2000, i s-a conferit Ordinul naţional "Serviciul Credincios" în grad de cavaler, menţionează site-ul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, www.cosr.ro. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Marina Bădulescu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

* Explicaţie foto din deschidere: Dan Grecu, vicepreşedinte al Federaţiei Române de Gimnastică, participă la conferinţa de presă organizată de Federaţia Română de Gimnastică pentru anunţarea loturilor care vor participa la Campionatele Europene de la Glasgow, la sediul Ministerului Tineretului şi Sportului, Bucureşti, 26 iulie 2018.

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.