COD PORTOCALIU: 27-01-2021 ora 10 Intre 27 ianuarie, ora 10:00 – 27 ianuarie, ora 21:00Fenomene vizate se va semnala 27 ianuarie, ora 10:00 – 27 ianuarie, ora 21:00Fenomene vizate COD GALBEN: 27-01-2021 ora 15 Intre 15:00 si 20:00 se va semnala intensificări ale vântului cu viteze la rafală în general de 70-80 km/h, iar la altitudini de peste 1800 m, rafalele vor depăşi 90 km/h viscolind ninsoarea, spulberând zăpada și determinând scăderea vizibilității. in Județul Gorj, Județul Vâlcea, Județul Mehedinţi; COD PORTOCALIU: 27-01-2021 ora 14 Intre 14:30 si 17:30 se va semnala ninsoare abundentă cu depunere de strat consistent de zăpadă de peste 30...40 cm- în zonă s-au depus în ultimele 6 ore 40-60 cm de zăpadă; vizibilitate sub 100 m in Județul Braşov, Județul Sibiu; COD GALBEN: 27-01-2021 ora 14 Intre 14:00 si 17:00 se va semnala La altitudini de peste 1800 m, vor fi intensificări ale vântului, cu rafale de 90-100 km/h, spulberând zăpada și determinând scăderea vizibilității in Județul Caraş-Severin, Județul Hunedoara; COD GALBEN: 27-01-2021 ora 13 Intre 13:00 si 19:00 se va semnala ninsoare și vânt, cu rafale de 60...80 km/h, trecător 90 km/h, viscolind ninsoarea și determinând scăderea vizibilității in Județul Buzău, Județul Buzău; COD GALBEN: 27-01-2021 ora 12 Intre 12:45 si 16:00 se va semnala ninsoare cu depunere de strat de zapadă de peste 20 cm in Județul Braşov, Județul Sibiu; COD GALBEN: 27-01-2021 ora 10 Intre 10:00 si 16:00 se va semnala Intensificări locale ale vântului, cu viteze de 55...60 km/h. În zona Carpaților de Curbură, 70..90 km/h, viscolind ninsoarea și determinând scăderea vizibilității in Județul Vrancea, Județul Iaşi, Județul Vaslui;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Arthur Schopenhauer s-a născut la 22 februarie 1788, la Danzig (astăzi Gdansk/Polonia), în familia unui comerciant înstărit.

În 1809, a început studii de medicină la Universitatea din Göttingen, pe care le-a abandonat în favoarea filosofiei. În 1811 se afla la Berlin, la cursurile de filosofie ale lui Friedrich Schleiermacher şi Johann Gottlieb Fichte. După un an, s-a transferat la Universitatea din Jena şi, în 1813, a obţinut titlul de doctor în filosofie cu disertaţia ''Cu privire la rădăcina cvadruplă a principiului raţiunii suficiente'' ("Ueber die vierfache Wurzel des Satzes vom zureichenden Grunde").

A trăit o perioadă la Dresda şi apoi la Weimar, unde l-a întâlnit pe Johann Wolfgang Goethe. Discuţiile cu acesta pe tema culorilor au dus la apariţia lucrării ''Despre vedere şi culori'' (1816) ("Ueber das Sehn und die Farben").

În perioada 1819-1831, a fost conferenţiar universitar la Universitatea din Berlin, unde preda rivalul său, Friedrich Hegel, figura dominantă a filosofiei germane la acea vreme.

''Lumea ca voinţă şi reprezentare'' ("Die Welt als Wille und Vorstellung"), opera de căpătâi a lui Schopenhauer, a văzut lumina tiparului în decembrie 1819.

Epidemia de holeră izbucnită în 1831 l-a determinat pe Schopenhauer să se refugieze la Frankfurt pe Main, unde a trăit retras până la sfârşitul vieţii. Aici a început studiul filosofiei budiste şi hinduse, precum şi a misticilor creştinismului primar. Tot aici a publicat lucrările ''Voinţa în natură'' ("Ueber den Willen in der Natur", 1836), ''Cele două probleme de bază ale eticii'' ("Die beiden Grundprobleme der Ethik", 1841) şi aforismele grupate în volumul ''Parerga şi Paralipomena'' (1851).

A murit la 21 septembrie 1860, la Frankfurt pe Main.

"Lumea este reprezentarea mea" scrie Schopenhauer. Ca şi Kant, care argumenta că "noi înşine suntem cei ce introducem în obiecte ordine şi regularitate, numite 'natură'. Intelectul însuşi este cel ce dă legi naturii", Schopenhauer pleacă de la premisa că lumea exterioară, a fenomenelor, există numai în măsura cum este ea percepută de către om, în ciuda obiectivităţii de care este capabilă ştiinţa. "Lumea ca reprezentare" este lumea aşa cum apare pentru experienţa noastră.

"Lumea ca voinţă", pe de altă parte, este realul, necondiţionat şi independent de subiectul cunoscător. Voinţa este ceea ce stă la baza reprezentării lumii şi care determină întreaga realitate, organică şi anorganică. Este definită ca imbold existenţial şi se manifestă în lumea animală ca voinţă de a trăi ("Wille zum Leben") şi impuls spre procreere. Voinţa transcede categoriile intelectului, precum spaţiul, timpul, cauzalitatea, scopul. Voinţa nu poate fi explicată prin altceva. Ea nu se naşte din nimic, dar totul se naşte din ea.

"Numai voinţa este lucru în sine... Ea este esenţa cea mai profundă, miezul fiecărui lucru în parte şi de asemenea al întregului. Ea se manifestă în toate forţele naturale ce acţionează orbeşte, precum şi în comportamentul deliberat al omului, iar marea diferenţă între cele două se referă numai la gradul de manifestare şi nu la natura intimă a ceea ce se manifestă", explică Schopenhauer în "Lumea ca voinţă şi reprezentare".

Aşezând voinţa în centrul metafizicii sale, Schopenhauer explică, uneori cu totul original pentru vremea sa, o gamă variată de aspecte ale vieţii umane. De exemplu, existenţa instinctului de supravieţuire, faptul că pornirile inconştiente au o influenţă determinantă asupra intelectului şi de ce sexualitatea ocupă un loc fundamental în psihologia umană.

Remarcabile sunt comparaţiile făcute de Schopenhauer între voinţă şi intelectul uman. Voinţa, spune el, este un orb puternic care duce în spate un schilod cu vedere, acesta fiind intelectul. Voinţa este stăpânul, este a priori, ea hotărăşte. Intelectul este a posteriori, el este servitorul voinţei, care doar examinează, dar nu decide. Intelectul este marcat de procesele fiziologice şi scade spre bătrâneţe, pe când voinţa este constantă şi identică cu sine. Inteligenţa oboseşte, dar voinţa niciodată.

Omul nu se poate sustrage presiunii voinţei absolute. Ceea ce noi credem că este libertatea, nu e decât manifestarea necesităţii voinţei. "Omul poate face ce vrea, dar nu poate voi ceea ce vrea", adică nu-şi poate predetermina sau condiţiona voinţa. De aceea, Schopenhauer considera, spre deosebire de Hegel, că istoria umanităţii este lipsită de sens şi de un scop final.

Doctrina primatului voinţei face din instinctul sexual cea mai directă şi puternică manifestare a voinţei de viaţă în trupul uman. Drept urmare, sexul "este scopul final al aproape tuturor eforturilor umane; are o influenţă nefavorabilă asupra celor mai importante lucruri, întrerupe la fiecare oră cele mai serioase ocupaţii", scrie filosoful.

Ideea că lumea este guvernată de o voinţă nelimitată, insaţiabilă, impersonală, iraţională şi fără finalitate ultimă are consecinţe pe cât de profunde, pe atât de pesimiste asupra condiţiei umane. Actul de voinţă, considera Schopenhauer, este strâns împletit cu suferinţa din cel puţin două motive. Mai întâi, actul de voinţă nu ar putea izvorî dintr-o stare de mulţumire. Aspiraţiile există doar în măsura în care există o lipsă, iar a fi conştient de această lipsă este deja o sursă de suferinţă. În al doilea rând, atingerea scopurilor nu duce la încetarea aspiraţiilor, căci "fiecare dorinţă satisfăcută naşte alta nouă".

În viziunea gânditorului german, satisfacţia nu are consistenţă propriu-zisă, ea este doar eliminarea unui neajuns. Satisfacţia nu este nici de lungă durată, căci ea ori este înlocuită de o nouă aspiraţie sau, dacă totuşi rezistă ceva mai mult timp, se transformă în plictiseală, o nouă sursă de suferinţă.

"Viaţa este o afacere care nu-şi acoperă costurile", conclude Schopenhauer.

Cum se poate ieşi de sub tirania voinţei şi a cercului vicios al suferinţei? Schopenhauer oferă două soluţii. Una, de moment, este arta, pe care o vede drept singura arenă a strădaniilor omeneşti în care individul se poate smulge temporar din robia voinţei prin contemplare estetică liberă. A doua şi cea mai promiţătoare este calea ascetismului, în care omul neagă voinţa de viaţă întorcându-se împotriva trupului şi propriei individualităţi: "Un asemenea om care, după multe lupte amare cu propria sa natură, a învins în cele din urmă definitiv rămâne mai apoi doar o fiinţă cunoscătoare pură, oglindă luminoasă a lumii. Nimic nu-l mai poate tulbura sau alarma; căci el a tăiat toate miile de fire ale voinţei ce ne ţin legaţi de lume şi care, sub forma dorinţei, temerii, invidiei şi mâniei ne târăsc de colo-colo într-o continuă durere", scrie Schopenhauer.

Deşi la apariţia operelor sale filosoful german nu a fost receptat aşa cum s-ar fi aşteptat, ulterior, acesta a avut numeroşi discipoli şi admiratori. Ideile lui Schopenhauer au influenţat gândirea unor mari personalităţi din filosofie (Friedrich Nietzsche, Henri Bergson, Ludwig Wittgenstein şi Emil Cioran), literatură (Lev Tolstoi, Mihai Eminescu, Marcel Proust, Thomas Mann) sau psihologie (Eduard von Hartmann, Sigmund Freud). AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sirsa foto: www.theageofideas.com

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.